Στον ενεργό ρόλο των Βορείων Σποράδων και της Εύβοιας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα αναφερθεί ο Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης, ο οποίος σήμερα το απόγευμα στη Χαλκίδα θα είναι εισηγητής σε αφιερωματική εκδήλωση  για τα διακόσια χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα των προγόνων μας. «Το ’21 στην Εύβοια και τις Βόρειες Σποράδες» τιτλοφορείται η εκδήλωση, για την οποία ο εκπαιδευτικός από την Κάρυστο και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα», ο οποίος στο παρελθόν βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη λαογραφική του εργασία «Τα Λεπουραϊκά», μίλησε στο Skiathoslife.gr.

«Η Εύβοια και τα νησιά των Βόρειων Σποράδων ήταν μια «αγκαλιά». Είχαν κοινή πορεία στον αγώνα για την αποτίναξη της τουρκικής κυριαρχίας», σημείωσε ο κ. Μπαϊρακτάρης,  ο οποίος στη σημερινή του ομιλία που είναι προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα, θα αναφερθεί σε πλείστους αγωνιστές που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα επαναστατικά γεγονότα του 1821. «Πέρα από τις εξέχουσες μορφές του Αγώνα, υπήρξε και ο απλός λαός. Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα των νησιωτών, οι οποίοι βρέθηκαν πρώτοι στη μάχη, στο πλευρό των γνωστών οπλαρχηγών και πολέμησαν με σθένος και αυτοθυσία», είπε ο Ευβοιώτης εκπαιδευτικός.

«Τα γεγονότα του 1807 στη Σκιάθου, όπου υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία στη μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, επιβεβαιώνουν τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα νησιά από τα προεπαναστατικά ακόμη χρόνια», συμπλήρωσε στη συνέχεια, ενώ έπειτα στάθηκε στην περίπτωση της Δόμνας Βισβίζη, μιας Θρακιώτισσας καπετάνισσας που έδρασε στις Βόρειες Σποράδες. «Η συγκεκριμένη αγωνίστρια, η οποία γεννήθηκε στηνΑίνου της Ανατολικής Θράκης, ήταν σύζυγος του καπετάνιου Αντώνιου Βισβίζη, ο οποίος έλαβε μέρος στον Αγώνα με το μπρίκι του «Καλομοίρα». Όταν ο άντρας της σκοτώθηκε στη ναυμαχία του Ευρίπου και ενταφιάστηκε στη Λιχάδα της Βόρειας Εύβοιας, η Δόμνα Βισβίζη ανέλαβε τη διακυβέρνηση του «Καλομοίρα». Η χήρα καπετάνισσα και πολύτεκνη μητέρα, εκτελούσε περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή των Βορείων Σποράδων, μέχρι που πρόσφερε το μπρίκι της ως πυρπολικό και κατέληξε να πεθάνει πάμφτωχη και ξεχασμένη από το ελληνικό κράτος μετά την Απελευθέρωση».

Η Δόμνα Βισβίζη από τον Αίνο Θράκης, έδρασε στις Βόρειες Σποράδες με το πλοίο «Καλομοίρα» στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Όσο για τις πηγές που ανέτρεξε ο Κώστας Μπαϊρακάρης; «Τις περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα στις Βόρειες Σποράδες τις αντλούμε από τα «Ευβοϊκά». Πρόκειται για ένα κείμενο που γράφτηκε από τον αρχιμανδρίτη Ναθαναήλ Ιωάννου, ο οποίος στα δεκάξι του χρόνια, όταν ακόμη ήταν δόκιμος μοναχός, πολέμησε τους Τούρκους στην Εύβοια. Υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο για τις Βόρειες Σποράδες και οι μαρτυρίες του εν λόγω ιερέα είναι πολύτιμες, γιατί έζησε από πρώτο χέρι τα γεγονότα που αναφέρει. Επίσης, μια εξαιρετική πηγή είναι το σύγγραμμα του Ιωάννη Μαυρομάτη για την ιστορία της Επανάστασης του 1821 στην Εύβοια, το οποίο εκδόθηκε το 1892, μόλις δύο χρόνια πριν τον θάνατο του συγγραφέα που έλαβε μέρος στον Αγώνα», κατέληξε.