SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Μητροπολίτης Χαλκίδος προς Υπουργό Ναυτιλίας: Δώστε άμεσα λύση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα των Σποράδων

2024-04-19 09:50:15
Μητροπολίτης Χαλκίδος προς Υπουργό Ναυτιλίας: Δώστε άμεσα λύση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα των Σποράδων

Στο μεγάλο ακτοπλοϊκό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ποίμνιο των Βορείων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόνησος), καθώς κατά τους χειμερινούς μήνες, σχεδόν αποκόπτονται από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των αραιών δρομολογίων των πλοίων, αλλά και τη διακοπή του δρομολογίου που συνδέει τα νησιά αυτά με την πολύπαθη Εύβοια, αναφέρεται με Επιστολή του προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

 
 
 

“Η σύνδεση με την Εύβοια θα έδινε την δυνατότητα στους κατοίκους των Βορείων Σποράδων, αυθημερόν, να ταξιδεύουν στην Αθήνα, ενώ τώρα είναι υποχρεωμένοι να έρχονται στην Αθήνα μέσω Βόλου και να χρειάζονται σχεδόν μία εβδομάδα μαζί με την επιστροφή τους στον τόπο τους”, σημειώνει ο Σεβασμιώτατος.

Πολύωρα ταξίδια, ταλαιπωρία και έξοδα
Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος καταθέτει και την προσωπική του εμπειρία από το τεράστια αυτό πρόβλημα καθώς για να επισκεφθεί στο πλαίσιο της ποιμαντικής του μέριμνας τα νησιά χρειάζεται συνολικά επτά ώρες να ταξιδέψει μετ’ επιστροφής στην στεριά και τουλάχιστον οκτώ ώρες θαλάσσιο ταξίδι, ενώ από το Μαντούδι τα Νησιά μας απέχουν ακτοπλοικώς μιάμιση ώρα!

“Πιστεύω ότι συμμερίζεσθε τον πόνο και την ταλαιπωρία και τα έξοδα, στα οποία υποχρεωτικά υποβάλλονται όσοι θέλουν να ταξιδέψουν από και προς τους αναφερομένους προορισμούς, καθώς επίσης και τις δυσμενείς επιπτώσεις, που έχει αυτή η δυσπερίγραπτη και, κατά την ταπεινή μας άποψη, ανεπίτρεπτη κατάσταση στον τουρισμό, τον οποίο έχουν ανάγκη τα Νησιά μας, μεταξύ των οποίων και η πολύπαθη και επί σειρά ετών λησμονημένη Εύβοια”, αναφέρει προς τον κ. Υπουργό και εκφράζει την ελπίδα ότι θα αντιμετωπίσει με ειλικρινές ενδιαφέρον το αίτημα.

Αναλυτικά η επιστολή:
Η προς το ποίμνιό μου οφειλόμενη αγάπη, είναι η αιτία που Σας ενοχλώ με αυτή μου την επιστολή και Σας παρακαλώ να μελετήσετε το περιεχόμενό της και να δώσετε άμεσα τη δίκαιη λύση στο πρόβλημα που Σας αναφέρω και είναι ζωτικό για τους κατοίκους των βορείων Σποράδων, ήτοι των τριών Νήσων Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου, οι οποίες πολιτικώς ανήκουν εις τον Νομό Μαγνησίας και εκκλησιαστικώς εις την Ιεράν Μητρόπολιν Χαλκίδος.

Πιστεύω ότι και πολλοί άλλοι θα Σας έχουν οχλήσει για το ίδιο ζήτημα, γιατί είναι πανθομολογούμενο το παράπονο των κατοίκων των Βορείων Σποράδων, ότι, κατά τους χειμερινούς μήνες, σχεδόν αποκόπτονται από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των αραιών δρομολογίων των πλοίων, αλλά και τη διακοπή του δρομολογίου που συνδέει τα νησιά αυτά με την πολύπαθη Εύβοια.

Η σύνδεση με την Εύβοια θα έδινε την δυνατότητα στους κατοίκους των Βορείων Σποράδων, αυθημερόν, να ταξιδεύουν στην Αθήνα, ενώ τώρα είναι υποχρεωμένοι να έρχονται στην Αθήνα μέσω Βόλου και να χρειάζονται σχεδόν μία εβδομάδα μαζί με την επιστροφή τους στον τόπο τους.

Έχω προσωπική πείρα, διότι, προκειμένου να επισκεφθώ, καθώς έχω υποχρέωση, τα Νησιά αυτά, για την εκτέλεση των καθηκόντων μου, απαιτείται να ταξιδεύσω μετά της συνοδείας μου από την Χαλκίδα στον Βόλο, όπου θα πρέπει να διανυκτερεύσουμε, ώστε την επομένη το πρωί, με το πρώτο και μοναδικό δρομολόγιο να φτάσουμε στον προορισμό μας και με τον ίδιο τρόπο να επιστρέψουμε. Έτσι χρειαζόμαστε επτά ώρες ταξιδίου μετ’ επιστροφής στην στεριά και τουλάχιστον οκτώ ώρες θαλάσσιο ταξίδι, ενώ από το Μαντούδι τα Νησιά μας απέχουν ακτοπλοικώς μιάμιση ώρα!!!

Πιστεύω ότι συμμερίζεσθε τον πόνο και την ταλαιπωρία και τα έξοδα, στα οποία υποχρεωτικά υποβάλλονται όσοι θέλουν να ταξιδέψουν από και προς τους αναφερομένους προορισμούς, καθώς επίσης και τις δυσμενείς επιπτώσεις, που έχει αυτή η δυσπερίγραπτη και, κατά την ταπεινή μας άποψη, ανεπίτρεπτη κατάσταση στον τουρισμό, τον οποίο έχουν ανάγκη τα Νησιά μας, μεταξύ των οποίων και η πολύπαθη και επί σειρά ετών λησμονημένη Εύβοια. Πολλοί π.χ. θα ήθελαν να περάσουν κάποια Σαββατοκύριακα ή και τριήμερα στις Βόρειες Σποράδες, εάν υπήρχε η πρόσβαση μέσω Ευβοίας.

Με την ελπίδα ότι θα αντιμετωπίσετε με ειλικρινές ενδιαφέρον το αίτημα μας, Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και Σας εύχομαι καλή ψυχοσωματική υγεία, φώτιση και δύναμη Θεού και καλό Πάσχα.

 

Πηγή:ekklisiaonline.gr