SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Οι πιο συνηθισμένες εξαρτήσεις

2024-04-22 14:36:23
Οι πιο συνηθισμένες εξαρτήσεις

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν εθισμούς κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είτε έχουμε περάσει και εμείς από αυτό το στάδιο, είτε έχουμε κάποιον δικό μας άνθρωπο να περνάει κάτι τέτοιο, οι εξαρτήσεις και ο εθισμός είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ο εθισμός είναι μια δύσκολη συνθήκη γιατί μετά από ένα σημείο είναι αρκετά δύσκολο να ξεφύγεις από αυτόν. Με λίγα λόγια ο εθισμός είναι η εξάρτηση σε μια ουσία, σε ένα πρόσωπο, σε μια συμπεριφορά. Αν αντιληφθείς ότι εξαρτάσαι από κάτι, επισκέψου έναν ψυχολόγο ώστε να μιλήσεις
για ό,τι σε απασχολεί και να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις σταδιακά το πρόβλημά σου. Πώς όμως καταλαβαίνεις ότι έχεις εθιστεί κάπου;
Τα πιο κοινά σημάδια του εθισμού είναι η αίσθηση της λαχτάρας για κάτι συγκεκριμένο και η επιμονή να πραγματοποιηθεί μια κατάσταση που θα προσφέρει συναισθήματα ικανοποίησης.


Μερικές από τις πιο συνηθισμένες εξαρτήσεις είναι:


Εξάρτηση από ουσίες Είναι από τις πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμες εξαρτήσεις διότι ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται πλήρως την πραγματικότητα λόγω της δράσης των ουσιών στον οργανισμό του. Τα συμπτώματα ξεκινάνε μόλις φύγει η δραστική ουσία από τον οργανισμό και ξεκινήσει το στερητικό σύνδρομο.


Εξάρτηση από τυχερά παιχνίδια – τζόγο


Ο εθισμός αυτός μπορεί να ξεκινήσει από ένα απλό live στοίχημα στο κινητό και να καταλήξει σε μακροχρόνια στοιχήματα. Ίσως στην αρχή υπάρχουν συναισθήματα χαράς και τύχης για τον χρήστη και πιστεύει ότι πάντα θα κερδίζει. Οι περισσότεροι ξεκινάνε τα τυχερά παιχνίδια ώστε να βγάλουν χρήματα αλλά καταλήγουν να χάνουν όλα όσα έχουν.


Εξάρτηση από συσκευές τεχνολογίας Συνήθως παρατηρείται σε νέα παιδιά που ακόμα πηγαίνουν σχολείο αλλά και σε ενήλικες. Ο εθισμός αυτός έχει ως σύμπτωμα την πλήρη αφοσίωση σε ηλεκτρονικές συσκευές. Έχει τύχει περιστατικό που το παιδί δεν έβγαινε από το δωμάτιό του ούτε για τις βασικές του ανάγκες (τουαλέτα και τροφή). Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία όλο και αναπτύσσεται οπότε πρέπει να θέτουμε κάποια όρια στον εαυτό μας ώστε να μην εθιστούμε σε καταστάσεις.

Εξάρτηση από πρόσωπα


Στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που συμβαίνει είναι η προσήλωση ενός ατόμου σε ένα άλλο. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα, άλλοι το περνάνε ελαφριά και άλλοι το περνάνε αρκετά βαριά, δηλαδή δεν κάνουν πράγματα της καθημερινότητας τους. Δεν διασκεδάζουν, δεν γελάνε, δεν εκφράζονται γενικότερα και νιώθουν «φυλακισμένοι» στο ίδιο τους το σώμα.
Αν εσείς ή κάποιος δικό σας αντιμετωπίζει κάποιον εθισμό που σας ταλαιπωρεί, πέρα από έναν ψυχολόγο απευθυνθείτε και σε ένα κέντρο απεξάρτησης. Υπάρχουν επαγγελματίες άνθρωποι σε τέτοιες καταστάσεις που θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε!