Πρόταση Εμμανουήλ Φράγκου για καταβολή των Γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα
2024-04-03 13:26:08Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε Πρόταση Ψηφίσματος για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων και του «αναγκαστικού δανείου» στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη που δεν έλαβαν ποτέ τις νόμιμες αποζημιώσεις, κυρίως λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης ή κυριαρχίας...
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, αναλύοντας το σύνολο της καταστροφής που επέφερε η θηριωδία της γερμανικής κατοχής επεσήμανε την εκκρεμότητα, η οποία οφείλει να επιστραφεί νομίμως και εντόκως στην Ελλάδα.
Ο κ. Φράγκος καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει το ρόλο του εγγυητή, που θα υπολογίσει με άρτιο τρόπο το σύνολο της οφειλής.
Παρακάτω η πρόταση ψηφίσματος:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
– έχοντας υπόψη ότι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο στρατός της ναζιστικής Γερμανίας προέβη σε σειρά εκτελέσεων αθώων πολιτών και καταστροφών των δημόσιων υποδομών και κτηρίων και των ιδιωτικών περιουσιών των εθνών που κατέλαβε.
– έχοντας υπόψη ότι οι βίαιες δολοφονίες, οι βασανισμοί και η αναγκαστική εργασία σε σημαντικό μέρος των πληθυσμών αυτών των εθνών πέρα από οικονομική αποτέλεσε τεράστια ηθική, ανθρωπιστική και εθνική βλάβη.
– έχοντας υπόψη το «αναγκαστικό δάνειο» που πήρε η ναζιστική Γερμανία από την Ελλάδα, το οποίο δεν επέστρεψε ποτέ
– έχοντας υπόψη ότι η οικονομία αυτών των εθνών υπέστη σημαντική βλάβη, γεγονός που υπέσκαψε την αναπτυξιακή προοπτική τους τα επόμενα χρόνια και συνέβαλλε στη φυγή σημαντικού τμήματος του πληθυσμού τους για εργασία κατά τις επόμενες δεκαετίες, με χώρα προορισμού, μεταξύ άλλων, και την Γερμανία συμβάλλοντας στην οικονομική της ανάπτυξη.
– έχοντας υπόψη ότι κατόπιν του Β’ ΠΠ οι εξελίξεις δυσκόλεψαν πολλά πληγέντα έθνη (π.χ. Ελλάδα, Πολωνία), να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούντο, καθώς οι πολιτικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν, ευρισκόμενα κάτω από τον απόλυτο ή μερικό έλεγχο τρίτων
δυνάμεων.
– έχοντας υπόψη το άρθρο 143 του Κανονισμού του,
A. λαμβάνοντας υπόψη ότι η καταβολή των αποζημιώσεων για την γερμανική εισβολή και κατοχή είναι δίκαια και θα συμβάλλει στο κλείσιμο των ανοιχτών πληγών των εθνών που δέχθηκαν εισβολή και κατοχή, οδηγώντας στην πραγματική συμφιλίωση στην Ευρώπη.
Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής
συνοχής και στην αντιμετώπιση της μισαλλοδοξίας.
Γ. σημειώνοντας πως η ΕΕ αποτελεί το κατάλληλο πλαίσιο για να υπολογιστεί με τον βέλτιστο
μεθοδολογικά και άρτιο νομικά τρόπο η οφειλή και να καταβληθεί στα κράτη με τρόπο που θα
υποστηρίξει την ανάπτυξή τους αποτελεσματικά.
1. εκτιμά ότι η Επιτροπή δύναται και οφείλει να λάβει πρωτοβουλία για τον αποτελεσματικότερο
τρόπο υπολογισμού της γερμανικής οφειλής και απόδοσης της προς τα πληγέντα κράτη.