Μέσα από το έργο του Νικηφόρου, η Sianti Gallery αφηγείται μια ιστορία πίστης, αποδοχής και δημιουργικής δύναμης.

Sianti Gallery | Νικηφόρος

Sianti Gallery: Αρκεί να το πιστέψεις | Τέμπη 70*100cm
Για τη Βασιλική Σιαντή, Artistic Director της γκαλερί, η επιλογή αυτής της έκθεσης δεν ήταν μια απλή καλλιτεχνική απόφαση, αλλά μια εσωτερική ανάγκη. Μια πράξη αγάπης προς την τέχνη και τα παιδιά, που αποτελούν διαχρονικά πηγή έμπνευσης για τη γκαλερί. «Από μικρή πίστευα πως τα παιδιά έχουν έναν δικό τους τρόπο να βλέπουν τον κόσμο — καθαρό, αληθινό, χωρίς φίλτρα», αναφέρει. «Και μέσα από τη ζωγραφική του Νικηφόρου, αυτός ο τρόπος γίνεται φως».
Για τη Sianti Gallery, κάθε παιδί που δημιουργεί είναι ένας μικρός καλλιτέχνης, κάθε καμβάς μια ευκαιρία να ειπωθεί μια ιστορία χωρίς λόγια. Η σχέση της γκαλερί με τα παιδιά και την εκπαίδευση δεν είναι απλώς μέρος μιας φιλοσοφίας· είναι στάση ζωής. Η συνάντηση με τον Νικηφόρο επιβεβαίωσε ό,τι πρεσβεύει η ίδια η τέχνη: ότι η δημιουργία, όταν πηγάζει από την ψυχή, μπορεί να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.

Sianti Gallery | Νικηφόρος

Sianti Gallery: Αρκεί να το πιστέψεις | Αγάλματα στην άμμο 70*100cm
Ο κόσμος του Νικηφόρου
Ο Νικηφόρος είναι ένας δεκατετράχρονος καλλιτέχνης, μαθητής γυμνασίου, με μια αφοπλιστικά αυθεντική προσέγγιση στη ζωγραφική. Χρησιμοποιεί τα χέρια του, τα πινέλα, ακόμη και αντικείμενα που τον συγκινούν — βότσαλα, κομμάτια ξύλου, θραύσματα από κυκλαδικά αγάλματα — δημιουργώντας πίνακες με πλούσια υφή και έντονη προσωπικότητα. Η σχέση του με το χρώμα είναι σχεδόν οργανική: το χρώμα δεν είναι απλώς υλικό, είναι ο τρόπος του να αναπνέει.

Sianti Gallery | Νικηφόρος

Sianti Gallery: Αρκεί να το πιστέψεις | Baby Einstein 40*40cm
Αγαπά τους μεγάλους καμβάδες και εργάζεται με αμεσότητα, χωρίς νόρμες, μετατρέποντας κάθε ερέθισμα σε δημιουργία. Η ζωγραφική είναι για εκείνον μια μορφή θεραπείας, μια καθημερινή πράξη ελευθερίας. Κάθε έργο του είναι ένα σύμπαν από φως, κύκλους και σχήματα· μια αδιάκοπη κίνηση που θυμίζει τη ροή της ζωής. Η έκφρασή του, πηγαία και δυναμική, συνδυάζει παιδική αθωότητα και ώριμη καλλιτεχνική ευαισθησία — ένα μείγμα που κάνει τη δουλειά του μοναδική και άμεσα αναγνωρίσιμη.
Η ιστορικός τέχνης Ήρα Παπαποστόλου, που επιμελείται την έκθεση, σημειώνει: «Ο Νικηφόρος διαθέτει τη σοφία να βλέπει τον κόσμο με έναν άλλο ρυθμό — πιο καθαρό και πιο ειλικρινή. Ο ψυχισμός του αποτυπώνεται ατόφιος στον καμβά, χωρίς καμιά ωραιοποίηση. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει το έργο του αληθινό και βαθιά ανθρώπινο».
Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του Νικηφόρου
Για τη Sianti Gallery, η έκθεση αυτή είναι μια γιορτή — της τέχνης, της διαφορετικότητας και της πίστης στον άνθρωπο. «Η τέχνη θεραπεύει. Θεραπεύει τις ψυχές, γεφυρώνει τις σιωπές και μας θυμίζει πως όλοι έχουμε τη δική μας φωνή — ακόμη κι αν δεν ακούγεται με λόγια». Η ιστορία του Νικηφόρου και το μήνυμα της έκθεσης αγγίζουν βαθιά. Μιλούν για τη δύναμη της πίστης, για τη σημασία της συμπερίληψης και για την ανάγκη να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τη ματιά της αποδοχής και του φωτός. Και τελικά, μας θυμίζουν πως, πράγματι… αρκεί να το πιστέψεις.

Sianti Gallery: Αρκεί να το πιστέψεις | Όχι Στη Βία 40*50cm

→ Ο Νικηφόρος είναι ένα αγόρι 14 ετών που από τα δύο του χρόνια εκδήλωσε την αγάπη του για τη ζωγραφική, μεταφέροντας κάθε τι ενδιαφέρον σε καμβάδες, χαρτιά ή ακόμη και στα χέρια και το σώμα του, βιώνοντας τα πάντα στα όρια των αισθήσεων. Η ζωγραφική γι’ αυτόν είναι τρόπος ζωής, μια φυσική διαδικασία έκφρασης και επικοινωνίας. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει περισσότερα από 600 έργα ποικίλων διαστάσεων και θεματολογίας, κυρίως με ακρυλικά, ενώ τα έργα του έχουν ήδη παρουσιαστεί σε τρεις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, σε εννέα ομαδικές στην Αθήνα, καθώς και στο εξωτερικό, όπως στη Φλωρεντία, στο Λονδίνο και σύντομα στην Βενετία. Έχει επίσης διακριθεί με το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με το έργο του «Κάλλος». Ο χρόνος, οι μορφές και τα υλικά (ξύλο, μάρμαρο, βότσαλα) γίνονται για τον Νικηφόρο αφετηρίες ιστοριών και εμπειριών. Κάθε έργο του αποτελεί ένα μοναδικό σημείο αναφοράς, που αποτυπώνει τη δύναμη της δημιουργικότητας να ξεπερνά κάθε περιορισμό.
Τον νεαρό Λαμιώτη – γιο της Λαμιώτισσας Γιώτας Τσεκούρα- συνάντησε στην έκθεση έργων του, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σγάγιας εκπροσωπώντας τον Δήμο Λαμιέων και τον Δήμαρχο κ Παπαϊωάννου Πανουργιά.


Πληροφορίες Έκθεσης
- Τίτλος Έκθεσης: Αρκεί να το πιστέψεις
- Καλλιτέχνης: Νικηφόρος (14 ετών)
- Επιμέλεια Έκθεσης: Ήρα Παπαποστόλου, Ιστορικός Τέχνης
- Διοργάνωση: Sianti Gallery
- Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025, ώρα 19:00
- Διάρκεια Έκθεσης: 14 Νοεμβρίου – 6 Δεκεμβρίου 2025
- Χώρος: Sianti Gallery, Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Νηρηίδων 18, Αθήνα (έναντι Εθνικής Πινακοθήκης)
- Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 10:00–20:00 | Τετάρτη 10:00-15:00 | Σάββατο 10:00–15:00
- Επικοινωνία: T. 2107245432 | E: info@siantigallery.com | www.siantigallery.com

