SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Παγκόσμια ημέρα πιάνου

Εορτάζεται την 88η ημέρα του έτους (28 ή 29 Μαρτίου), όσα και τα πλήκτρα του πιάνου. 2024-03-29 17:46:07
Παγκόσμια ημέρα πιάνου

Εφευρέθηκε το 1711 από τον ιταλό τεχνίτη Μπαρτολομέο Κριστόφορι, ο οποίος εργαζόταν στην αυλή του Μεγάλου Πρίγκιπα Ferdinando de Medici στη Φλωρεντία.
Η δυνατότητα να δίνει μια διαφορετική νότα από το κάθε δάχτυλο κάθε πλήκτρο και να κάνει κάθε νότα απαλή ή δυνατή, δίνει στο πιάνο μια εκπληκτική ποικιλία έκφρασης σαν σόλο όργανο, ή μέσα σε ορχήστρα. Αν και χρησιμοποιείται κυρίως στην κλασική μουσική, είναι σημαντική η συμμετοχή του και σε άλλη είδη μουσικής, στην εκκλησιαστική, την τζαζ, την μπλουζ και το ροκ εν ρολ, καθώς και στη λαϊκή μουσική.
Κατά το 18ο αιώνα, το πιάνο αναδείχθηκε σε κορωνίδα των μουσικών οργάνων στην Ευρώπη και το “υπηρέτησαν” μερικούς από τους σημαντικότερους συνθέτες, όπως ο Μπαχ, ο Μότσαρτ και άλλοι και κατά τον 19ο αιώνα, που διαμορφώθηκε ένα πιο ανάλαφρο στυλ, αναδείχθηκαν συνθέτες που με το έργο τους άφησαν το στίγμ τους στην εποχή τους, αλλά και σε ολόκληρη την ιστορία της μουσικής. Ο Μπετόβεν, ο Σούμπερτ, ο Σοπέν, ο Σούμαν, ο Μέντελσον, ο Μπραμς, ο Τσαϊκόφσκι και ο Λιστ άφησαν αθάνατα μουσικά έργα για πιάνο.

Παίζεται με πλήκτρα, τα οποία όταν πατηθούν σηκώνουν σφυράκια καλυμμένα με τρόχα, τα οποία χτυπούν τις χορδές του, παράγοντας έτσι ήχους. Το πιάνο έχει και δύο πεντάλ κάτω στο κέντρο στο ύψος του πέλματος. Το αριστερό είναι το σιγανό: πατώντας το ο ήχος ακούγεται σιγανότερος. Το δεξί πεντάλ που ονομάζεται πεντάλ διαρκείας ή δυνατό πεντάλ και παρατείνει τον ήχο. Υπάρχει και μεσαίο πεντάλ, που στα όρθια πιάνα η χρήση του είναι να χαμηλώνει τον ήχο, ώστε να μπορεί να γίνει μελέτη σε ώρες κοινής ησυχίας. Κάθε πιάνο έχει 36 μαύρα και 52 άσπρα πλήκτρα (88 σύνολο) επτά οκτάβες συν μία τρίτη μικρή. Τα μαύρα πλήκτρα ήταν φτιαγμένα από έβενο και τα λευκά ήταν επικαλυμμένα με μια λεπτή στρώση ελεφαντόδοντου, όμως μετά την απαγόρευση της χρήσης του στα πλαίσια της προστασίας των ελεφάντων είναι πλέον πλαστικά. Η αλλαγή θερμοκρασίας, υγρασία κ.λπ., μπορούν να βλάψουν το όργανο, γι αυτό τοποθετείται σε χώρο που προστατεύεται και το πληκτρολόγιο καλύπτεται με ειδικό, κατάλληλο ύφασμα. Υπάρχουν πιάνα με ουρά, που χρησιμοποιούνται κυρίως σε συναυλίες, αλλά και όρθια πιάνα για μελέτη και χρήση στο σπίτι ή μικρούς χώρους. Τελευταία έχουν δημιουργηθεί και τα ηλεκτρικά πιάνα, πολύ εύκολα στη μεταφορά τους, ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή της μελωδίας τους σε κάθε χώρο.