ΣΑΚΙΔΙΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ - φυγής σε σεισμό, φωτιά, πλημμύρα κ.λπ. | Γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου
2024-08-12 07:20:41Απόσπασμα ομιλίας μου. Το περιεχόμενο του άρθρου προέρχεται κυρίως από σεμινάρια της ομάδας facebook “Αυτάρκεια και Επιβίωση” και τον ιδρυτή/διαχειριστή της Μάρκο Χέλμη τον οποίο ευχαριστώ, βίντεο της ομάδας στο youtube, έρευνα στο διαδίκτυο, καθώς και βίντεο ελληνικά και ξένα.
Είναι ένα σακίδιο το οποίο θα έχουμε πρόχειρο κοντά στην πόρτα ή στο κρεββάτι μας, έτοιμο να το πάρουμε και να φύγουμε. Θα μας καλύψει για τις πρώτες ώρες εκτός σπιτιού, όταν χρειαστεί να το εγκαταλείψουμε εξ αιτίας ενός σεισμού, μιας φωτιάς, μιας πλημμύρας, μιας άναρχης κατάληψης όπου η παραμονή μας στο σπίτι κρίνεται ανασφαλής.
Καλό είναι κάθε μέλος της οικογένειας να έχει το δικό του σακίδιο, με τα είδη που θα του χρειαστούν, εκτός από τα πολύ μικρά παιδιά/νήπια. Επίσης σε μια μακρά πορεία δεν θα κουραστεί ένας να μεταφέρει τα πράγματα όλης της οικογένειας, αλλά θα μοιραστεί το βάρος στα μέλη για να προχωρήσουν όλοι με τον ίδιο ρυθμό. Τα πιο βαριά αντικείμενα στο σακίδιο να βρίσκονται όσο γίνεται πιο κοντά στην πλάτη.
Εάν χρησιμοποιείτε σακίδιο με ζώνη μέσης το βάρος να είναι στη ζώνη μέσης και όχι στους ιμάντες των ώμων (ώστε να πιέζει τη σπονδυλική στήλη).
Είναι πάρα πολύ χρήσιμο να το έχουμε μαζί μας στις μακρινές μετακινήσεις μας, σε εκδρομές, ταξίδια κ.λπ. Ο πολιτισμός είναι σίγουρα κοντά μας, δίπλα μας, όμως δεν ξέρουμε πότε θα χρειαστούμε το σακίδιό μας. Μπορούμε να φτιάξουμε και ένα πολύ μικρό νεσεσέρ για την κίνησή μας στην πόλη, με τα απολύτως απαραίτητα (χανζαπλάστ, φακό για φως και μεγεθυντικό, ψαλιδάκι, μαχαιράκι, βάμμα πρόπολης, βαμβάκι (ταμπόν), γάντια 1 χρήσης, τσιμπιδάκι, φάρμακα, κ.λπ.).
Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα είμαστε με άδεια χέρια, γι αυτό πρέπει εκτός από το σακίδιο να έχουμε και γνώσεις ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες στιγμές (να ξέρουμε πώς να ανάψουμε φωτιά, να φτιάξουμε ένα καταφύγιο στο ύπαιθρο, να μαζέψουμε νερό από την πρωινή δροσιά των φύλλων κ.λπ.).
Για όσους λένε ότι δε γίνονται αυτά και δε χρειαζόμαστε το σακίδιο, ας δούμε ένα παράδειγμα:
Έστω ότι διανυκτερεύετε σε έναν ξενώνα σε χωριό ελάχιστων κατοίκων χωρίς φαρμακείο ή ρεύμα (έχουν γίνει της μόδας τα παραθεριστικά σπίτια χωρίς ρεύμα). Στις 3 το πρωί καταλαβαίνετε ότι ο υπέροχος μουσακάς που φάγατε στο προηγούμενο χωριό ήταν μάλλον πολυκαιρισμένος ή είχε δεχθεί πολλές επισκέψεις από μύγες και εσείς με τη σειρά σας κάνετε πολλές επισκέψεις στην τουαλέτα.
Φαρμακείο δεν υπάρχει να πάρετε Immodium, ρεύμα δεν υπάρχει να φτιάξετε τσάι, ούτε υπάρχει μαγαζί να αγοράσετε το τσάι. Έχετε το σακίδιο έκτακτης ανάγκης, όπου έχετε Immodium ή σκόνη από κάρβουνο από κάψιμο φυσικού ξύλου που δεν έχει χρώμα ή βερνίκι, πίνετε 1 ποτήρι νερό με 1 κ.γ. σκόνη κάρβουνου και καταπίνετε ΚΑΙ το κάρβουνο που έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει τα μικρόβια
πάνω του που φεύγουν από τον οργανισμό με την επόμενη εσπευσμένη επίσκεψη στην τουαλέτα. Σας τσίμπησαν κουνούπια και δεν υπάρχει φαρμακείο να βάλετε αλοιφή στα τσιμπήματα. Βάζετε την κηραλοιφή που έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας και την έχετε κι αυτήν στο σακίδιο. Το πιτσιρίκι σας έπεσε και χτύπησε το γόνατό του. Έχετε μαζί σας οξυζενέ να καθαρίσετε την πληγή, αιμοστατικό βαμβάκι να σταματήσει το αίμα και σπρέι hanzaplast ή pulvo να ψεκάσετε την πληγή. Νομίζω αυτά τα παραδείγματα φτάνουν για να πείσουν τους αμφισβητίες!
Καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι, παρά ανυπεράσπιστοι και παραδομένοι στη μοίρα μας.
Δε χρειάζεται να αγοράσουμε ακριβό εξοπλισμό ή ακριβό σακίδιο. Ένας σακίδιο αδιάβροχο και οικονομικό είναι ό,τι μας χρειάζεται. Ο παλιός αδιάβροχος σχολικός σάκος των παιδιών μπορεί άνετα να παίξει αυτόν το ρόλο. Αν δεν είναι αδιάβροχος μπορείτε να τον αδιαβροχοποιήσετε ως εξής: Πάρτε ένα χοντρό κερί και με αυτό τρίψτε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του σάκου. Δώστε προσοχή ώστε να πάει το κερί παντού γιατί αν αφήσετε κενά σημεία, τότε το νερό θα μπορεί να εισχωρήσει μέσα στο σάκο. Αφού τρίψετε καλά όλη την επιφάνεια του σάκου, ζεστάνετε το κερί στην επιφάνεια του σάκου για αρκετή ώρα με ένα πιστολάκι. Στη συνέχεια, αν δοκιμάσετε να ρίξετε νερό πάνω στο σάκο σας θα διαπιστώσετε πως το νερό δεν θα στέκεται καθόλου πάνω σ’ αυτόν. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε αδιάβροχα και τα πάνινα παπούτσια σας. Ή μπορείτε να φτιάξετε ένα νάιλον κάλυμμα για το σάκο σας, αν βαριέστε να τον αδιαβροχοποιήσετε.
Οτιδήποτε μπαίνει μέσα στο σακίδιο πρέπει να είναι τυλιγμένο και ασφαλισμένο (π.χ. με σακουλάκια τύπου Ziploc) για αδιαβροχοποίηση. Θα προστατεύει τα υλικά, ιδιαίτερα αν χρειαστεί να περάσετε από νερό ή σε μεγάλη βροχόπτωση. Εκτός αυτού, τα σακουλάκια έχουν αμέτρητες χρήσεις και αμελητέο βάρος.
Η παρακάτω λίστα των ειδών που θα έχουμε στο σακίδιο είναι ενδεικτική, χρησιμοποιείστε εσείς ό,τι κρίνετε απαραίτητο ανάλογα με τις μετακινήσεις σας, τον τόπο που ζείτε και τον προορισμό σας. Τα περισσότερα από τα είδη τα έχουμε στο σπίτι και απλώς τα έχουμε συγκεντρώσει στο σακίδιο που το παίρνουμε μαζί μας και στην εκδρομή, το ταξίδι κλπ.
Ένα σακίδιο 40-60 λίτρων είναι το ιδανικό, αν είναι μεγαλύτερο ίσως το παραφορτώσουμε. Μπορούμε να έχουμε περισσότερα πράγματα μαζί μας, τα οποία θα μεταφέρουμε με το αμάξι. Στα φερμουάρ στερεώνουμε θηλειές που φτιάχνουμε από σχοινί ώστε να τα ανοίγουμε εύκολα όταν τα χέρια μας είναι κρύα και δύσκαμπτα το χειμώνα ή λερωμένα/λιγδωμένα/λασπωμένα κλπ. Τα σακίδια τύπου MOLLE έχουν θηλειές στα φερμουάρ, επίσης μπορούν να προσαρμοστούν οι ειδικές θήκες MOLLE. Επιλέγουμε σακίδιο που δεν τραβά την προσοχή.
Στις εξωτερικές τσέπες για να έχουμε εύκολη πρόσβαση, βάζουμε κάποια είδη που συνήθως θα χρειαστούμε πρώτα, τα οποία αναφέρονται και πιο κάτω στις κατηγορίες τους:
- Σφυρίχτρα.
- Πυξίδα και χάρτη αν έχετε (να ξέρετε ότι το πάνω μέρος του χάρτη δείχνει πάντα το βορρά).
- Μαχαίρι με θήκη.
- Φακό μεγεθυντικό για να δούμε ένα αγκάθι ή κεντρί που μπήκε στο δέρμα, να αναγνωρίσουμε ένα ζωύφιο, να ανάψουμε φωτιά με τον ήλιο.
- Φακό για φως.
- Μπάρες χημικού φωτός.
- Αναπτήρα.
- Αντηλιακό.
Μέσα στο σακίδιο έχουμε σε μικρά κουτιά ή διάφανα τσαντάκια ταξινομημένα τα απαραίτητα είδη των κάτωθι κατηγοριών
Φαρμακείου
βαμβάκι, μπεταντίν ή ιώδιο 2% (όσοι έχουν θυρεοειδή με επιφύλαξη), οξυζενέ, τσιμπιδάκι, επίδεσμο, χανζαπλάστ, λευκοπλάστ, ψαλιδάκι, γάζα αντικολλητική, γάζα απλή, ασπιρίνες, αντιπυρετικά, βάμμα πρόπολης, βαλσαμέλαιο, γάντια 1 χρήσης, καρβουνάκια για τροφική δηλητηρίαση. Αν δεν έχουμε καρβουνάκια, τότε βάζουμε σε ένα κομμάτι από καλαμάκι γρανίτας ή αναψυκτικού 1 κ.γ. σκόνη από
κάρβουνο από φωτιά φυσικού ξύλου που δεν έχει χρώμα ή βερνίκι - και σε περίπτωση δηλητηρίασης πίνουμε 1 ποτήρι νερό με 1 κ.γ. σκόνη κάρβουνου και καταπίνουμε ΚΑΙ το κάρβουνο που έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει τα μικρόβια πάνω του που φεύγουν από τον οργανισμό με την επόμενη εσπευσμένη επίσκεψη στην τουαλέτα. Αν δεν έχουμε καρβουνάκι, κάνει δουλειά και αν φάμε καρβουνιασμένο ψωμί.
Στο κομμάτι από το καλαμάκι γρανίτας (παλαιού τύπου καλαμάκια, όχι τα χάρτινα) κλείνουμε τις δύο άκρες καίγοντας ελαφρά με τον αναπτήρα και πιέζοντας με την πένσα να κλείσει κάθε άκρη. Τη 2η άκρη την κλείνουμε αφού γεμίσουμε το καλαμάκι με αλάτι ή πιπέρι ζάχαρη ή νεσκαφέ ή σκόνη κάρβουνου κ.λπ.
Το φαρμακείο μας περιέχει ακόμη φυσιολογικό ορό σε αμπούλες, κηραλοιφή για τσιμπήματα, εγκαύματα, σύγκαμα και άλλη κηραλοιφή πιο δυνατή για μυϊκούς πόνους, αρθρώσεις και πιασίματα, καθρεφτάκι, αντηλιακό, ταμπόν super (το ξεδιπλώνουμε και είναι καθαρό βαμβάκι –για πληγές, προσάναμμα και απλό καθαρισμό νερού το βάζουμε στο χείλος του μπουκαλιού να κρατά ακαθαρσίες, σκόνη, πετραδάκια κλπ –
δεν κάνει απολύμανση, μόνο καθαρισμό από ξένα σώματα), simeko (για το στομάχι, καούρες, δυσπεψία), mesulid (για οξύ και έντονο πόνο, 2 φορές την ημέρα μετά το γεύμα, όχι πάνω από 15 μέρες, όχι σε πυρετό ή αδιαθεσία, άσθμα, οίδημα/εξανθήματα στο δέρμα, προβλήματα με το συκώτι, νεφρά, καρδιά, έλκος), immodium (διάρροια, 2 μαζί μετά τη διαρροϊκή κένωση), φακελλάκια Almora (είναι ηλεκτρολύτες, όταν χάνουμε πολλά υγρά από διάρροια, εμετό, έντονη εφίδρωση από καύσωνα, άθληση, βαρειά εργασία) καθώς και τα φάρμακά μας για 7 τουλάχιστον μέρες για να είμαστε σίγουροι (απεργία ναυτεργατών κ.λπ. αν αποκλειστούμε σε νησί).
Είδη για άναμμα φωτιάς Σπίρτα αδιάβροχα, αναπτήρας, κεράκια ή ρεσώ (όταν ανάβουμε φωτιά ανάβουμε πάντα και 1 κερί ώστε σε
αν σβήσει η φωτιά να έχουμε έτοιμη φλόγα), κομματάκια βαμβάκι με βαζελίνη για προσάναμμα, ή πριονίδι ποτισμένο με πετρέλαιο, είναι τα καλύτερα προσανάμματα όπως και ξύσμα μολυβιού.
Είδη για νερό
Χάπια χαλαζόνης για αποστείρωση του νερού (1 χάπι χαλαζόνης σε 1 λίγρο νερού για μισή ώρα).
2-3 φίλτρα καφέ για καθαρισμό του νερού, – όχι απολύμανση/αποστείρωση, μόνον καθαρισμό.
Προφυλακτικό χωρίς λίπανση, για να συγκεντρώσουμε το νερό αν το βρούμε και το βάζουμε και σε μία κάλτσα για να το προφυλάξουμε να μη σχιστεί.
Βαμβάκι και άνθρακα (στα καλαμάκια) για καθαρισμό νερού.
Ταμπόν super (το ξεδιπλώνουμε και είναι καθαρό βαμβάκι –για απλό καθαρισμό νερού το βάζουμε στο χείλος του μπουκαλιού να κρατά ακαθαρσίες, σκόνη, πετραδάκια κλπ – όχι απολύμανση).
Σακούλες σκουπιδιών (να τυλίξουμε το βράδυ ένα κλαδί με φύλλα για να συλλέξουμε την πρωινή δροσιά από το φύλλωμα, αν δεν βρίσκουμε νερό, κάνουν επίσης για μεταφορά, προστασία ειδών που δεν πρέπει να βραχούν).
ΚΙΤ ΥΓΙΕΙΝΗΣ χύμα: Χαρτί υγείας, σερβιέτες, πάνες, μωρομάντηλα.
Είδη επιβίωσης
- Νερό σε μπουκαλάκι. Υπάρχει και συσκευασία νερού 100ml για επιβίωση, σε κατάλληλα καταστήματα.
- Μαχαίρι.
- Πολυσουγιάς / πολυεργαλείο.
- Σφυρίχτρα.
- Πυξίδα/χάρτης.
- Φακός φωτισμού και μεγεθυντικός που κάνει και για σήματα ή άναμμα φωτιάς.
- Καθρεφτάκι για σήματα με τον ήλιο και να ελέγχουμε αν κάποιος αναπνέει (στην εκπνοή θα θολώσει).
- Συρματοπρίονο (λάμα πριονιού σα σύρμα, με δύο κρίκους στην άκρη για κράτημα).
- Σχοινί 2 Χ 15μέτρα ή αρτάνη (η αρτάνη είναι είδος σχοινιού που εχρησιμοποιείτο στα αλεξίπτωτα στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, η πιο γνωστή είναι η paracord 550 lb δηλαδή μπορεί να σηκώσει βάρος 550 λιβρών ή 249 κιλών. Είναι ελαφρύ, στεγνώνει εύκολα και εσωτερικά περιέχει 7 νάιλον νήματα και το κάθε ένα από αυτά περιέχει 3 λεπτότερα. Αυτά τα νήματα και τα λεπτότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν πετονιά, οδοντικό νήμα, σπάγγος, για ράψιμο κλπ. Η αρτάνη χρησιμοποιείται όπως το σχοινί για να δέσουμε, στερεώσουμε, μεταφέρουμε πράγματα κλπ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αρτάνη αντί για τα κορδόνια των παπουτσιών μας και αν χρειαστούμε λεπτά
νήματα μπορούμε να πάρουμε από τα εσωτερικά της αρτάνης. Αν δεν έχουμε αρτάνη βάζουμε μερικά μέτρα σχοινί με λεπτότερα εσωτερικά νήματα. Μπορούμε να έχουμε επιπλέον αρτάνη και σε βραχιόλι ή σε μπρελόκ.
- Αλουμινοκουβέρτα (κρατά τη θερμοκρασία του σώματος και είναι πολύ μικρή σε όγκο και ελαφριά).
Την αλουμινοκουβέρτα δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να σβήσουμε τη φωτιά σε άνθρωπο που φλέγεται (καθώς διατηρεί μόνον τη θερμοκρασία του σώματος), σ’ αυτήν την περίπτωση αγκαλιάζουμε τον άνθρωπο με φαρδύ μπουφάν ή καλύτερα με κουβέρτα. Δεν του ρίχνουμε νερό διότι θα αργήσει να σβήσει η φωτιά.
- Αδιάβροχο πόντσο (κι αυτό πολύ μικρό σε όγκο).
- Σακούλες απορριμάτων μικρές και μεγάλες και σακούλες σούπερ μάρκετ και μερικές polybag (για αποθήκευση εργαλείων που δεν πρέπει να βραχούν, χόρτα, νερό, κλαδιά, σαν αδιάβροχο, γίνεται υπνόσακος, προστατευτικό αέρα και βροχής αν την ανοίξουμε και την κόψουμε κλπ. Επίσης για συλλογή νερού (βάζουμε το φύλλωμα δένδρου μέσα στη σακούλα και τη δένουμε πάνω στο κλαδί με το πράσινο σύρμα ή σπάγκο και μαζεύεται όλη τη νύχτα η υγρασία στη σακούλα).
- Καλτσάκια λεπτά και 2ο ζευγάρι κάλτσες (αν πρόκειται να κάνουμε πορεία φοράμε πρώτα τα λεπτά - καλτσάκια και από πάνω τις κάλτσες, ώστε η τριβή να είναι μεταξύ των καλτσών και όχι μεταξύ ποδιού και κάλτσας και δημιουργήσει φουσκάλα ή πληγή). Αν βραχούν οι κάλτσες μας τις αλλάζουμε.
- Μπαταρίες για το φακό και το φορτιστή κινητού, να φροντίσουμε να παίρνουν ίδιες μπαταρίες.
- Φορτιστής κινητού με μπαταρία.
- Σημειωματάριο.
- Στυλό και μολύβι (γράφει σε οποιαδήποτε επιφάνεια, με υγρασία κλπ –μπορούμε να το ξύσουμε με - μαχαίρι και να δημιουργήσουμε προσανάμματα).
- Μαρκαδόρο για να αφήσουμε σημάδια σε πέτρες ή δένδρα για την πορεία μας.
- Αλουμινόχαρτο (με περισσότερες στρώσεις μπορούμε να φτιάξουμε σκεύος για μαγείρεμα ή ζέσταμα νερού).
- Ραδιοφωνάκι.
- Σύρμα λεπτό.
- Κιτ ψαρέματος (αν είμαστε κοντά σε θάλασσα ή ποτάμι).
- Μονωτική ταινία.
- Κολλητική ταινία δεμάτων.
- Ταϊράπ tire up.
- Σελοτέιπ.
- Κόλλα στιγμής.
- Σαπούνι.
- Χαρτί υγείας.
- Μωρομάντηλα.
- Χρήματα, λίγα, ίσως να μην προλάβουμε να πάρουμε το πορτοφόλι μας.
Κάποια από αυτά τα είδη, αν θελήσουμε να τα προμηθευτούμε, θα τα βρούμε σε καταστήματα που πουλούν είδη για κάμπινγκ, ορειβασία ή στρατιωτικά είδη. Αλλιώς βάζουμε ό,τι έχουμε.
ΚΙΤ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- Επιλέγουμε τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, όπως μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς, κονσέρβα, έτοιμα γεύματα. Δεν χάνουμε χρόνο σε μαγείρεμα, ακόμα και οι στάσεις θα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο δυνατό για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας.
Αν έχουμε χρόνο και χώρο στο αμάξι, φαγητοδοχείο που μπαίνει και στη φωτιά, μέσα βάζουμε φακελλάκια με τσάι μαύρο, χαμομήλι, αλατάκια, ζαχαρίτσες, ρύζι για ρυζόνερο για διάρροια (1:5 νερό).
- Κούπα, πιάτο, μαχαίρι, πηρούνι, κουτάλι, ανοιχτήρι κονσέρβας (αν δεν έχουμε ανοιχτήρι κονσέρβας τρίβουμε το πάνω μέρος της κονσέρβας στο τσιμέντο ή σε φαρδειά επίπεδη πέτρα - οδηγίες στο διαδίκτυο)
- 1-2 μπουκαλάκια νερό (κρατάμε τα μπουκάλια για συλλογή νερού –αν βρούμε).
- Κονσέρβες και ξηρές τροφές που δεν χρειάζονται μαγείρεμα ή τις ανακατεύουμε με ζεστό νερό
- νιφάδες πουρέ, τόνος σε φάκελλο, σούπα ατομική σε φάκελλο που θέλει ζεστό νερό, ή είδη που θέλουν μόνον βράσιμο (ρύζι, τραχανάς)], σοκολατίτσες ή χαλβαδάκια μερίδες και αφυδατωμένα φρούτα (σταφίδες μαύρες ή ξανθές, σύκα, χουρμάδες, κράνμπερι) για ενέργεια, ξηρούς καρπούς.
- Καραμέλες, καφές κλπ που δε χρειάζονται για επιβίωση, φτιάχνουν όμως τη διάθεση και ανεβάζουν το ηθικό.
- Υπάρχουν και έτοιμα γεύματα MRE (Meals Ready to Eat) συσκευασμένα με αρκετά μακρινή λήξη.
ΔΙΑΦΟΡΑ χύμα
- Φουλάρι/μαντήλι για να καθήσουμε, προφυλάσσει από ήλιο, κρύο, αέρα, σκόνη ή άμμο, δένουμε το χέρι γίνεται αιμοστατικός επίδεσμος ή ιμάντας για να κρατά το χέρι σε περίπτωση τραυματισμού ή σπασίματος,
- Πετσέτα ζεσταίνουμε μια πέτρα, την τυλίγουμε με την πετσέτα και τη βάζουμε στα πόδια μας το χειμώνα μέσα στον υπνόσακο, τη χρησιμοποιούμε σε καύσωνα να καλύψουμε το κεφάλι, σαν νάρθηκα ή επίδεσμο ή προσκέφαλο.
- Μιλώντας για πέτρες, αν βραχούν τα παπούτσια μας και έχουμε ανάψει φωτιά, ρίχνουμε μερικές μέτριες πέτρες στη φωτιά να ζεσταθούν πολύ και κατόπιν πιάνοντάς τες με την πετσέτα ή με 2 ξυλάκια τις βάζουμε μέσα στα βρεγμένα παπούτσια να τα στεγνώσουν, προσέχουμε μην είναι συνθετικά τα παπούτσια και τα κάψουμε.
- Γάντια 1 χρήσης.
- Γάντια κήπου για σκληρές δουλειές.
- Σετ ραπτικής.
- Σήματα μορς.
- Προσωπική λίστα τηλεφώνων ανάγκης.
- Κάρτα με αναγραμμένα όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα δημοσίων υπηρεσιών νοσοκομείων, συγγενών κτλ).
- Πορτοφόλι με χρήματα και αντίγραφα εγγράφων (φωτογραφίες, φωτοτυπίες από πιστοποιητικά γέννησης, ταυτότητα, αριθμούς λογαριασμών, άδεια οδήγησης, αποδεικτικά περουσιακών στοιχείων- τίτλοι ιδιοκτησίας κτλ).
ΔΙΑΦΟΡΑ ρούχα
- Κάλτσες (όχι βαμβακερές, στο πολύωρο περπάτημα δημιουργούν φουσκάλες).
- Καλτσάκια ψιλά (ύφανση καλσόν) να μπουν πριν τις κάλτσες για προστασία από φουσκάλες.
- Εσώρουχα (ισοθερμικά αν έχουμε, το χειμώνα).
- Ρούχα.
- Σκούφος συνθετικός για να κρατά τη ζέστη, όχι μάλλινος.
- Γάντια για κρύο, όλα τυλιγμένα σε νάυλον σακούλες για να μη βραχούν! ή θερμαντικό χεριών
Αυτά που έχουν όγκο μπορούμε να τα έχουμε σε άλλο σακίδιο που θα αφήσουμε μέσα στο αμάξι (π.χ.ρούχα, πετσέτες, ογκώδη εργαλεία κλπ.).
Το σακίδιό μας πρέπει να έχει τέτοιο βάρος ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να μας κουράζει τόσο που να μην μπορούμε να συνεχίσουμε την πορεία μας. Τα κριτήρια για το σωστό του βάρος είναι να είναι το 1/20 του βάρους μας και να μπορούμε να το σηκώσουμε με 1 δάχτυλο. Ζυγίζουμε κάθε είδος που βάζουμε και το σημειώνουμε, ώστε αν έχει παραπανίσιο βάρος να επιλέξουμε τί θα αφαιρέσουμε
για να το αφήσουμε στο αμάξι. Αυτό είναι απαραίτητο στο σακιδιο εκτάκτου ανάγκης 72 ωρών bug out bag, το οποίο είναι σακίδιο φυγής και κάθε γραμμάριο βάρους παίζει ρόλο. Διαφέρει από το σακίδιο έκτακτης ανάγκης που περιγράφεται στο παρόν άρθρο, διότι έχει τα απολύτως
απαραίτητα και ο χρήστης του πρέπει να έχει εξειδικευμένες γνώσεις επιβίωσης στη φύση.
Από αυτήν τη λίστα θα κρατήσουμε αυτά που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας αν αποκλειστούμε ή χρειαστεί να μετακινηθούμε, ανάλογα αν θα είμαστε στην πόλη ή στο ύπαιθρο. Π.χ. αν είμαστε σε χωριό της κεντρικής Θεσσαλίας και πάμε σε διπλανό χωριό, το κιτ ψαρέματος μας είναι άχρηστο αν δεν υπάρχει ποτάμι κοντά.
Αυτές οι 1-2-3 μέρες που θα χρειαστούμε το σακίδιο έκτακτης ανάγκης είναι λογικά ο χρόνος που θα χρειαστούμε για να πάμε από το σημείο που βρισκόμαστε σε ένα άλλο που θεωρούμε πιο ασφαλές, ή ο χρόνος που υπολογίζουμε ότι θα μας βρουν οι αρχές/διασώστες αν έχουμε χαθεί.
Τέλος κάνουμε αναγνώριση της περιοχής που μένουμε, για φαρμακευτικά φυτά και δρόμους διαφυγής.
Ασφαλίζουμε το σπίτι μας, κλείνουμε τις χαραμάδες, κόβουμε τα χαμηλά κλαδιά των δένδρων που είναι κοντά στο σπίτι, έχουμε τακτοποιημένα τα λάστιχα ποτίσματος, φροντίζουμε να είναι ανοιχτές οι δίοδοι του νερού στις μάντρες των σπιτιών και απομακρύνουμε τα ξερόχορτα γύρω από το οικόπεδό μας. Πολλά από τα παραπάνω θα μας ωφελήσουν σε καιρούς που το χρήμα δε θα έχει αξία, η ανταλλαγή και η προσφορά όμως γνώσεων, σπόρων, φαρμάκων και ρούχων θα έχουν αξία ανεκτίμητη.
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχουμε το περιεχόμενο του σακιδίου, αν έχουν λήξει φάρμακα ή τρόφιμα. Έχω καθιερώσει 2 φορές το χρόνο, να εξετάζω το φαρμακείο του σπιτιού, ποια φάρμακα/είδη έληξαν ή κοντεύουν να λήξουν. Εκτός από το φαρμακείο του σπιτιού ας ελέγχουμε και το φαρμακείο του σακιδίου, καθώς και τα τρόφιμα στο σακίδιο/σπίτι, αν κοντεύουν να λήξουν τα καταναλώνουμε και τα
αντικαθιστούμε. Ομοίως αν έχουμε ρούχα στο σακίδιο να τα αντικαθιστούμε στις αλλαγές των εποχών.
Στέλλα Λεοντιάδου
Συνδιαχειρίστρια της ομάδας facebook ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
φωτο Αυτάρκεια και Επιβίωση, tuffmenstuff, πενταπόσταγμα, lightgear, apogeymatinifroyra