Ενδοσχολική βία: Στην πλατφόρμα οι πρώτες καταγγελίες για εκφοβισμό
2024-04-10 11:12:03Έξι αναφορές για περιστατικά σχολικής βίας από το πρώτο κιόλας 12ωρο λειτουργίας της πλατφόρμας stop-bullying.gov.gr ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Η πλατφόρμα αυτή άλλωστε είναι από τα βασικά «εργαλεία» της νέας εθνικής στρατηγικής και εκστρατείας ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.
Μεταξύ των αλλαγών που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης περιλαμβάνεται η επιστροφή της πενθήμερης αποβολής για τους μαθητές, που ασκούν bullying. Μάλιστα, από τον Σεπτέμβριο προβλέπεται κλιμάκωση των ποινών που θα φτάνει έως και την οριστική αποβολή του μαθητή από το σχολείο. Ακόμη, προβλέπεται πως, οι γονείς ή κηδεμόνες των παιδιών, τα οποία προκαλούν φθορές στο σχολείο, είναι υποχρεωμένοι να αποκαταστήσουν τις ζημιές.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, κατά το πρώτο 12ωρο που λειτουργεί η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, «είχαμε έξι αναφορές για περιστατικά σχολικής βίας».
Υπενθυμίζεται ότι ένας γονιός ή ένα παιδί του Γυμνασίου και του Λυκείου μπορεί να μπει σε αυτή την πλατφόρμα και να καταγράψει, να αποτυπώσει το είδος του εκφοβισμού που έχει υποστεί, το είδος του περιστατικού, τη συχνότητα του περιστατικού και μετά το σχολείο του να διαχειριστεί το περιστατικό αυτό με πολύ συγκεκριμένους κανόνες που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς.
Όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης των καταγγελιών «πρώτα γίνεται στο σχολείο η αναφορά, αν είναι σοβαρό πηγαίνει στη διεύθυνση εκπαίδευσης όπου δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές».
Συνεχίζοντας ο υπουργός τόνισε ότι τα «κινητά είναι αλληλένδετα με το bullying και για αυτό πρέπει να προστατέψουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που υπάρχει βιντεοσκόπηση σε πολύ προσωπικές στιγμές, εκεί ο θύτης θα αλλάζει σχολείο» είπε και συμπλήρωσε «είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή».
Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν, αυστηροποιείται η δυνατότητα διαγραφής απουσιών στο τέλος της χρονιάς. Συγκεκριμένα, θα γίνει επαναφορά στο παλαιότερο καθεστώς και οι 114 απουσίες δεν θα είναι πλέον αδικαιολόγητες, θα επανέλθουν και οι δικαιολογημένες απουσίες, και η προσμέτρηση για καθυστέρηση, ενώ οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογούν έως δύο ημέρες απουσιών και μετά θα χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση.
Επιπλέον ο σύλλογος διδασκόντων θα μπορεί να κάνει αλλαγή τμήματος σε ένα παιδί και παράλληλα θα γίνει πολύ πιο εύκολη γραφειοκρατικά η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. Στις περιπτώσεις που κάποιος μαθητής κάνει ηθελημένα ζημιά στις υποδομές του σχολείου, θα υπάρχει μία ρητά διατυπωμένη διαδικασία, ώστε το κόστος των επισκευών να επιβαρύνει την οικογένεια του μαθητή.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ο σύλλογος μπορεί να επιβάλλει αποβολή έως πέντε ημέρες ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, ενώ σε περιστατικά καταγραφής ευαίσθητων προσωπικών στιγμών παιδιών που δεν θα έπρεπε ποτέ να αναπαράγονται στο διαδίκτυο, τότε υποχρεωτικώς θα υπάρχει ακαριαία αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν, από τον Σεπτέμβριο οι γονείς όλων των μαθητών θα πρέπει να υπογράψουν τους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική πρόληψης, θα γίνουν δράσεις εντός του σχολείου με αλλαγές στα μαθήματα και στα προγράμματα σπουδών, καθώς και ένα νέο πλαίσιο κανόνων και συνηθειών. Συγκεκριμένα, εντάσσονται στα σχολεία οι λεγόμενες δράσεις ενεργού πολίτη, από το νηπιαγωγείο μέχρι και την Α’ Λυκείου, οι οποίες αφορούν σε θέματα που έχουν να κάνουν με το πώς δουλεύουμε σε ομάδες, με το πώς αναπτύσσουμε εθελοντικές δράσεις στο πλαίσιο του σχολείου μας, της κοινότητάς μας, της πόλης μας. Οι δράσεις αυτές θα συνδεθούν ακόμη και με τις σχολικές εκδρομές.
Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr
Στην ψηφιακή αυτή πλατφόρμα θα μπορούν μαθητές, μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί να αναφέρουν περιστατικά βίας στο σχολείο τους που είτε οι ίδιοι βιώνουν, είτε γίνονται μάρτυρες.
Οι καταγγελίες στην πλατφόρμα θα είναι επώνυμες και ήδη οι γονείς έχουν λάβει ηλεκτρονικά μέσω του myschool τον αριθμό μητρώου των παιδιών τους, ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του μαθητή που κάνει την καταγγελία.
Η χρήση της πλατφόρμας θα είναι αρκετά απλή. Θα υπάρχουν ερωτήσεις αλλά και πεδία που θα μπορούν οι καταγγέλλοντες και καταγγέλλουσες να γράφουν αναλυτικά το περιστατικό στο οποίο ήταν μάρτυρες ή θύματα.
Σε πρώτο βαθμό θα ασχολείται το σχολείο και αν το περιστατικό αξιολογηθεί ως πολύ σοβαρό, τότε θα το διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης: μια τετραμελής επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.
Πώς υποβάλλεται καταγγελία στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας
Διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα αναφορικά με τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας υποβολής καταγγελιών περιστατικών ενδοσχολικής βίας, stop-bullying.gov.gr, που έκανε «πρεμιέρα» την Τρίτη (9/4) έδωσε το υπουργείο Παιδείας.
Ερωτήσεις για γονείς/ασκούντες την επιμέλεια μαθητή/μαθήτριας:
- Πώς μπορώ να υποβάλω μια επώνυμη αναφορά περιστατικού ενδοσχολικής βίας / εκφοβισμού για το παιδί μου;
Για να υποβάλετε μια επώνυμη αναφορά περιστατικού ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού για το παιδί σας, πρέπει να συνδεθείτε στη σελίδα υποβολή αναφορών με τους κωδικούς Taxis που διαθέτετε.
Με την επιτυχή είσοδό σας στο σύστημα πιστοποίησης χρηστών της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. θα ανακτηθούν τα εξής προσωπικά στοιχεία σας: α) Όνομα, β) Επώνυμο και γ) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).
Τα στοιχεία αυτά δεν είναι επεξεργάσιμα από την πλευρά σας. Μπορείτε να καταχωρήσετε επιπλέον τα στοιχεία επικοινωνίας σας, όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και αριθμός τηλεφώνου.
Με τα στοιχεία αυτά θα δημιουργηθεί ο προσωπικός λογαριασμό σας στην παρούσα πλατφόρμα.
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι το Όνομα, το Επώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας σας καθίστανται διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας στη σχολική μονάδα που θα αναφέρετε στην αναφορά σας.
- Ποιες πληροφορίες διατηρούνται στο πλατφόρμα αναφορών περιστατικών ενσδοσχολικής βίας και εκφοβισμού;
Στην πλατφόρμα διατηρούνται τα εξής προσωπικά στοιχεία που ανακτώνται από το TAXISnet: α) Όνομα, β) Επώνυμο και γ) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.). Τα στοιχεία αυτά δεν είναι επεξεργάσιμα από την πλευρά σας. Μπορείτε να καταχωρήσετε επιπλέον τα στοιχεία επικοινωνίας σας, όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και αριθμός τηλεφώνου. Με τα στοιχεία αυτά θα δημιουργηθεί ο προσωπικός λογαριασμό σας στην παρούσα πλατφόρμα. Το Όνομα, το Επώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας σας καθίστανται διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας στη σχολική μονάδα που θα αναφέρετε στην αναφορά σας.
Πέραν των προσωπικών στοιχείων, τα καταχωριζόμενα στην πλατφόρμα δεδομένα είναι:
- Οι απαντήσεις στο ειδικό ερωτηματολόγιο (φόρμα) αναφοράς συμβάντος ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού,
- Οι απαντήσεις που καταχωρίζει η σχολική μονάδα κατά τον χειρισμό της αναφοράς συμβάντος,
- Ο Μοναδικός Αριθμός Υποβολής της αναφοράς,
- Ο Μοναδικός Αριθμός Υποβολής προηγούμενης αναφοράς εφόσον καταχωρηθεί από τον χρήστη,
- Ο αριθμός μητρώου της μονάδας, όπου συνέβη το περιστατικό,
- Η κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η αναφορά,
- Τα αρχεία που έχουν επισυναφθεί, και
- Οι ενέργειες που έχουν λάβει χώρα από τη σχολική μονάδα κατά τον χειρισμό της αναφοράς.
Όλα τα καταχωριζόμενα στην πλατφόρμα στοιχεία και δεδομένα δεν είναι προσβάσιμα σε τρίτους και τηρούνται για χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι πέντε (25) έτη.
Για μαθητές/μαθήτριες
- Πώς μπορώ να υποβάλω μια επώνυμη αναφορά για περιστατικό ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού που συνέβη στο σχολείο μου;
Δικαίωμα υποβολής επώνυμων αναφορών έχουν μόνον οι μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Για να υποβάλετε μια επώνυμη αναφορά περιστατικού ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ως μαθητής/μαθήτρια πρέπει να συνδεθείτε στη σελίδα υποβολή αναφορών με τους κωδικούς που διαθέτετε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Αν έχετε ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης, μπορείτε να τον ανακτήσετε από τη διεύθυνση https://register.sch.gr/password/reset_password/.
- Είμαι μαθητής/μαθήτρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πώς μπορώ να υποβάλω μια επώνυμη αναφορά για περιστατικό που συνέβη στο σχολείο μου;
Οι μαθητές/μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν έχουν δικαίωμα υποβολής επώνυμων αναφορών.
- Ποιες πληροφορίες διατηρούνται στην πλατφόρμα αναφορών περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού;
Ερωτήσεις για τη Διαχείριση Περιστατικών Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού
- Δεν μπορώ να συνδεθώ με τους κωδικούς του σχολείου μου.
Για να συνδεθείτε στη φόρμα διαχείρισης αναφορών θα πρέπει:
- Να έχετε λογαριασμό ως εκπαιδευτικός στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
- Να έχετε οριστεί ως υπεύθυνος χειρισμού αναφορών στο σχολείο σας μέσα από την εφαρμογή διαχείρισης μελών ανθρώπινου δικτύου.
Δεν μπορείτε να συνδεθείτε με το επίσημο λογαριασμό του σχολείου σας ή με το λογαριασμό του σχολείου σας στο myschool.
- Δεν μπορώ να συνδεθώ με τους προσωπικούς κωδικούς μου στο ΠΣΔ
Για να συνδεθείτε στη φόρμα διαχείρισης αναφορών θα πρέπει:
- Να έχετε οριστεί ως υπεύθυνος χειρισμού αναφορών στο σχολείο σας.
- Να έχετε οριστεί ως μέλος της τετραμελούς ομάδας δράσης μιας Δ/νσης Εκπαίδευσης.
- Να χρησιμοποιήσετε τον επίσημο λογαριασμό της Περιφέρειας Εκπαίδευσης
- Έχω ξεχάσει τα συνθηματικά του λογαριασμού μου στο ΠΣΔ
Αν έχετε ξεχάσει τα συνθηματικά του λογαριασμού σας στο ΠΣΔ μπορείτε να τον ανακτήσετε από τη διεύθυνση https://register.sch.gr/password/reset_password/.
Αυξάνεται η ένταση των περιστατικών
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αριθμός των ανηλίκων, ηλικίας από 13 έως 17, οι οποίοι έχουν διαπράξει αδικήματα του ποινικού κώδικα κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση.
2020 | 835 |
2021 | 907 |
2022 | 1118 |
2023 | 1842 |
Όσα αλλάζουν από τον Σεπτέμβριο
Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν για την διαχείριση του φαινομένου από τον υπουργό παιδείας είναι:
- Η επαναφορά της πενθήμερης αποβολής
- Η επαναφορά του διαχωρισμού των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες
- Η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε όσους εκθέτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα συμμαθητών τους στα social media.
- Η ψηφιοποίηση του απουσιολογίου, του βιβλίου ύλης και των βαθμών των μαθητών, για να γνωρίζουν οι γονείς ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σχολείο,.
- Ενώ σε περίπτωση υλικών ζημιών στο σχολείο, το κόστος επιβαρύνει τους γονείς των μαθητών που τις προκάλεσαν.