Το συναξάρι της Ημέρας / Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Λουκάς Σταμέλος
2016-10-17 23:50:58
Η Αγία μας Εκκλησία, σήμερα Τρίτη 18 Οκτωβρίου, τιμά τη μνήμη του Αγίου ενδόξου πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά. Δεν ανήκε στον κύκλο των δώδεκα Αποστόλων, όμως είναι ένας από τους τέσσερις Ευαγγελιστές της Εκκλησίας μας.
Ο Άγιος Λουκάς, λοιπόν, καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και η εθνικότητα του ήταν Ελληνική. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική τέχνη. Μάλιστα σε αυτόν αποδίδονται οι πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Εικάζεται ότι μία από τις εικόνες της Παναγίας που ιστόρησε (δηλαδή αγιογράφησε) είναι και αυτή της Παναγίας Σουμελάς.
Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τον οποίο συνάντησε στη Θήβα και έκτοτε αφοσιώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Περιόδευσε στη Δαλματία, Ιταλία, Γαλλία, Αχαΐα, Βοιωτία κ.α. Συνέγραψε το τρίτο κατά σειρά Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης, (το οποίο όπως αναφέρει ο Nικόλαος Mαλαξός, σύμφωνα με ένα βασιλικό χρυσόβουλλο της Mονής του Mεγάλου Σπηλαίου, έγραψε δεκαπέντε χρόνια μετά την Aνάληψη του Κυρίου, ενώ ο Ιππόλυτος ο Θηβαίος τοποθετεί την συγγραφή του Ευαγγελίου στην Aλεξάνδρεια) καθώς και τις πράξεις των Αποστόλων. Το ότι ήταν ιατρός συνεπάγεται ότι ήταν και μορφωμένος, πράγμα που φανερώνεται και από την ανώτερη γλώσσα που χρησιμοποιεί στο Ευαγγέλιό του και στις Πράξεις.
Σύμφωνα με την προφητεία του Προφήτου Ιεζεκιήλ γύρω από το θρόνο του Θεού ίπταντο οι αγγελικές δυνάμεις υπό μορφή τεσσάρων όντων (άνθρωπος, λέων, μόσχος και αετός) τα οποία θεωρήθηκε από την Εκκλησία ότι προεικόνιζαν τους τέσσερις Ευαγγελιστές. Σύμβολο, έτσι, του Ευαγγελιστού Λουκά είναι ο μόσχος (βόδι) γιατί αφ’ ενός ξεκινάει την αφήγηση από τη λατρεία του Μωσαϊκού Νόμου η οποία περιείχε θυσίες ζώων (και ο μόσχος ήταν από τα ζώα που θυσιάζονταν) και αφ’ ετέρου γιατί στο Ευαγγέλιό του κυριαρχεί η θυσία του Χριστού ο οποίος προσφέρθηκε ως μόσχος άμωμος (καθαρός από κάθε αμαρτία) για να μας λυτρώσει από την κυριαρχία του διαβόλου και από το κράτος του θανάτου.
Λέγεται ότι πέθανε με μαρτυρικό θάνατο (κατ' άλλους ειρηνικά σε ηλικία 80 ετών), και το 357 μ.Χ., το λείψανο του μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ