Οι μαθητές στη Μαγνησία πιστεύουν ότι υπάρχουν συμμορίες
2017-02-12 23:21:56
Ενδιαφέρουσα έρευνα για την παραβατικότητα και εγκληματικότητα των νέων διενεργήθηκε από το 1ο ΓΕΛ Βόλου, με τους μαθητές να διερευνούν το ζήτημα και να ζητούν τις απόψεις των συμμαθητών τους, για ένα φλέγον ζήτημα, που απασχολεί όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στη σημερινή εποχή.
Ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Διονύσης Λυμπέρης τόνισε πως «οι μαθητές επέλεξαν το θέμα της παραβατικότητας-εγκληματικότητας των νέων, γιατί τους ενδιαφέρει άμεσα. Μοίρασαν ερωτηματολόγιο στους συμμαθητές τους και άντλησαν στοιχεία από διάφορες πηγές, κάνοντας έρευνα μέσα από το δικό τους πνεύμα. Η εργασία αποτελείται από πέντε ενότητες, όπως τα είδη της εγκληματικότητας, δηλαδή από την απλή βία στα σχολεία, μέχρι τις χειρότερες καταστάσεις, τους τρόπους αντιμετώπισης από την πολιτεία, πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη βία στους νέους και αν μπορούμε να αντλήσουμε και εμείς την αντίστοιχη εμπειρία, ώστε να είναι μικρότερη η παραβατικότητα».
Ο Δαυίδ Ηλιόπουλος, της Α’ Τάξης, τόνισε πως «το ερωτηματολόγιο μοιράστηκε σε 41 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι θεωρούν σε ποσοστό 95%, ότι υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα στους νέους. Όπως ανέφεραν, λόγω του αλκοόλ και των άλλων ουσιών παραβαίνουν τους νόμους και προβαίνουν σε διάφορες πράξεις. Γι’ αυτό και ζητούν, να υπάρχει πιο τακτική ενημέρωση στα σχολεία».
Η μαθήτρια της Α’ Τάξης Νίκη Ευσταθίου ανέφερε, πως «σύμφωνα με τις απαντήσεις των εφήβων, για ένα ποσοστό 25% η παραβατικότητα των νέων οφείλεται στην κρίση και στη γενικότερη αβεβαιότητα, σε ένα ποσοστό 25% στις παρέες, αλλά και σε ένα 35-40% οφείλεται στο αλκοόλ και στις ουσίες.
Επίσης οι έφηβοι ερωτήθηκαν, αν νιώθουν ασφαλείς στην πόλη τους και οι περισσότεροι απάντησαν ότι δεν νιώθουν ιδιαίτερα ασφαλείς, εκφράζοντας μια επιφύλαξη, σε ποσοστό 60%. Οι νέοι νιώθουν ότι η πολιτεία δεν μπορεί να τους βοηθήσει, τη στιγμή που η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και το 95% των εφήβων απάντησαν ότι η πολιτεία δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα. Μάλιστα εστίασαν πάρα πολύ, στο πόσο θα βοηθήσει η υποστήριξη των νέων, που έχουν παραβατική συμπεριφορά».
Ένα ακόμη ερώτημα που τέθηκε, ήταν κατά πόσο έχουν πέσει θύματα από παραβατικές συμπεριφορές συνομηλίκων τους ή και πόσοι ήταν θύτες. Από το ερώτημα αυτό προέκυψε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα, καθώς ένα ποσοστό 20% απάντησε, πως είχε πέσει θύμα παραβατικής συμπεριφοράς, ενώ ένα 2% ήταν και θύτες.
Επίσης τέθηκε το ερώτημα, κατά πόσο πιστεύουν ότι υπάρχουν συμμορίες στα σχολεία και το 80% των ερωτηθέντων απάντησε, ότι ναι, υπάρχουν, μέσα από συζητήσεις που έκαναν με μαθητές άλλων σχολείων.
Ο Παναγιώτης Γκίκας τόνισε πως «στην έρευνα φάνηκε ότι οι μαθητές είναι ανήσυχοι από την νεανική παραβατικότητα και εγκληματικότητα, που είναι σε μεγάλη ένταση. Μάλιστα εμείς διερευνήσαμε, πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Πιστεύουμε ότι καθοριστικός είναι ο ρόλος της οικογένειας, που πρέπει να δείξει την αγάπη της στο παιδί, για να γίνει ένας σωστός πολίτης. Επίσης το σχολείο είναι κύριος παράγοντας για το παιδί και του δίνει τις απαιτούμενες βάσεις».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ