SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Βόλο: Χωρίς βιβλιοθήκη εκατοντάδες φοιτητές του ΠΘ

2024-02-05 12:24:00
 Βόλο: Χωρίς βιβλιοθήκη  εκατοντάδες φοιτητές του ΠΘ

Να δώσουν εξεταστική καλούνται από αύριο με την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνους, φοιτητές των περισσοτέρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο,Χωρίς να έχουν καν πρόσβαση στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη και σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων απαραίτητων για τους ίδιους.

Aλλες χρονιές, σύμγωνα με τον ταχυδρόμο αυτή την περίοδο, δεν υπήρχε ούτε καρέκλα διαθέσιμη, καθώς δεκάδες φοιτητές συνέρρεαν στην κεντρική βιβλιοθήκη για να μελετήσουν, φέτος όμως το κτίριο παραμένει κλειστό, μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και δεν προβλέπεται να λειτουργήσει πριν το ερχόμενο καλοκαίρι. Το κυριότερο, είναι ότι οι φοιτητές δεν έχουν καν πρόσβαση σε επιστημονικά βιβλία, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο ενώ ακόμη κι αν κάποιος χρειαστεί να τα αγοράσει θα πρέπει να πληρώσει κατά μέσο όρο 40 – 50 ευρώ για να τα αποκτήσει.

Αυτή την περίοδο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει κατορθώσει να επουλώσει το 80% των πληγών του μετά τις διπλές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν στα κτίρια στον Βόλο αλλά και στον εξοπλισμό. Ανοιχτή όμως παραμένει η πληγή της κεντρικής βιβλιοθήκης στον Βόλου. Το πρόβλημα μάλιστα χαρακτηρίστηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, ως ένα από τα δύο σοβαρότερα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα στη Θεσσαλία, το δεύτερο είναι το κτίριο των ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα.

Το κτίριο στον πεζόδρομο της Μεταμορφώσεως στην κυριολεξία θάφτηκε στη λάσπη και στις δύο πλημμύρες που έπληξαν την πόλη. Μόνο κατά την πρώτη πλημμύρα η απάντληση των υδάτων αφορούσε σε 40 βυτία των 25 κυβικών το κάθε ένα! Στη δεύτερη πλημμύρα η καταστροφή ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της κεντρικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης, Γιάννη Κλαψόπουλο, έχει καταστραφεί πλήρως ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, ενώ υπάρχουν σημαντικές απώλειες και σε βιβλία. Δωρεές που φυλάσσονταν στο υπόγειο, συγγράματα από τον ΕΥΔΟΞΟ που βρίσκονταν σε παλέτες στο ισόγειο όπως και κάποιοι διπλοί ή τριπλοί τίτλοι βιβλίων καταστράφηκαν στα λασπόνερα.

Ακόμη και σήμερα το κτίριο δεν μπορεί να πάρει ρεύμα, καθώς έχουν καταστραφεί οι πίνακες. Μετά όμως από μήνες από την καταστροφή, κατάφερε να καθαριστεί.

Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, το κτίριο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το καλοκαίρι. Γίνονται όμως προσπάθειες να μπορέσει να βρεθεί μία προσωρινή λύση σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να ηλεκτροδοτηθεί και να μπορέσει τουλάχιστον να ανοίξει, όχι για να φιλοξενεί φοιτητές, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και κοινό, αλλά τουλάχιστον για να μπορεί να δανείζει βιβλία.

Η φόρμα επικοινωνίας της κεντρικής πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης όπως και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατακλύζεται καθημερινά από μηνύματα χρηστών της βιβλιοθήκης που αγωνιούν για την επαναλειτουργία της. Καθημερινά είναι επίσης τα τηλεφωνήματα που δέχεται ο κ. Κλαψόπουλος από χρήστες της βιβλιοθήκης που ρωτούν πότε θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε βιβλία, άκρως απαραίτητα για φοιτητικές ή ακαδημαϊκές εργασίες. Ιδίως αυτή την περίοδο, με την εξεταστική προ των πυλών, οι πιέσεις είναι ακόμη πιο έντονες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Κλαψόπουλος, μέχρι και πριν τις πλημμύρες, στην Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη συνέρρεαν κατά μέσο την ημέρα 200- 250! Στις περιόδους όμως της εξεταστικής, όπως η τρέχουσα, δεν έβρισκε κανείς ούτε… καρέκλα. Οι περίοδοι Σεπτεμβρίου, Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου και Απριλίου – Ιουνίου, θεωρούνται… high season για την κεντρική πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η βιβλιοθήκη, σε περιόδους εξετάσεων, επέκτεινε το ωράριο λειτουργίας της τουλάχιστον κατά τρεις ώρες την ημέρα για να εξυπηρετήσει τους φοιτητές.

Οπως περιγράφει ο κ. Κλαψόπουλος, πολλοί φοιτητές επιλέγουν να μελετούν στον χώρο της βιβλιοθήκης είτε κατά μόνας, είτε περισσότεροι μαζί, συζητώντας και για θέματα των εξετάσεων.

Αλλοι, κυρίως φοιτητές των τμημάτων της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, χρειάζονται βιβλία για την εκπόνηση εργασιών που έχουν να παραδώσουν.

Ο χώρος χρησιμοποιείται επίσης και από μεταπτυχιακούς, ερευνητές αλλά και τους ίδιους τους καθηγητές που αναζητούν πληροφορίες σε πανεπιστημιακά βιβλία.

Οσο η βιβλιοθήκη παραμένει κλειστή, οι φοιτητές κυρίως δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία απολύτως απαραίτητα για τους ίδιους. «Τα περισσότερα βιβλία δεν κυκλοφορούν σε ηλεκτρονική μορφή. Ιδίως τα ελληνικά επιστημονικά βιβλία, σε σύγκριση με τα ξενόγλωσσα», σημειώνει ο κ. Κλαψόπουλος.

Για να μπορέσει αυτή την περίοδο κάποιος φοιτητής να βρει το βιβλίο που χρειάζεται, θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να διαθέσει κατά μέσο όρο 40 – 50 ευρώ για να αποκτήσει ένα βιβλίο που χρειάζεται. Κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι διαθέσιμο.

Εκατοντάδες που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα κατατακτήριες εξετάσεις, το έκαναν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε βιβλία, τα οποία δεν μπορούσαν να βρουν και αυτή την περίοδο φοιτητές επίσης δεν έχουν πρόσβαση σε βιβλία, εκτός από αυτά που δικαιούνται μέσω του «Εύδοξου».

Πολύ σημαντική επίσης παράμετρος το γεγονός ότι δεν έχουν ένα σημείο να μελετήσουν και είτε το κάνουν στο σπίτι τους, είτε σε παραρτήματα της κεντρικής βιβλιοθήκης, όπως στη Γεωπονία και στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, που λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Προσπάθεια επαναλειτουργίας

Από τις 9 Οκτωβρίου οπότε και ανακοινώθηκε επισήμως η διακοπή λειτουργίας της κεντρικής βιβλιοθήκης, η επικοινωνία γίνεται μόνο σε συγκεκριμένα τηλέφωνα, με e-mail ή μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας.

Επίσης όσοι είχαν δανειστεί βιβλία κλήθηκαν να τα κρατήσουν, αφού δόθηκε παράταση στην επιστροφή τους μέχρι να επαναλειτουργήσει το κτίριο.

Εξαίρεση έγινε μόνο για όσους έπρεπε να εκδώσουν βεβαίωση μη οφειλής βιβλίων που θα χρησιμοποιούνταν για την ορκωμοσία ή σε περιπτώσεις μετεγγραφής σε άλλο πανεπιστήμιο.

Το κτίριο έχει πλέον καθαριστεί και αναζητείται λύση να μπορέσει να επαναλειτουργήσει τουλάχιστον σε επίπεδο δανεισμού βιβλίων. «Θα χρειαστεί καιρός μέχρι να μπορέσει να ανοίξει το κτίριο, τουλάχιστον όμως να μπορούμε να δανείζουμε βιβλία», σημειώνει ο κ. Κλαψόπουλος συμμεριζόμενος τις ανάγκες φοιτητών, μεταπτυχιακών, υποψηφίων διδακτόρων.

Ο υποσταθμός της ΔΕΗ που λειτουργούσε στο υπόγειο του κτιρίου έχει πλέον απομακρυνθεί ίσως όμως χρειαστεί η εγκατάσταση ενός μικρότερου για να μπορέσει να υποστηρίξει τη λειτουργία του κτιρίου. «Οι τεχνικές υπηρεσίες αναζητούν την καλύτερη λύση έστω και προσωρινά, προκειμένου να μπορέσουμε τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα να αρχίσουμε να δανείζουμε βιβλία», είπε ο προϊστάμενος της βιβλιοθήκης.