SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

[εικόνες&video] Εγκαινιάστηκε το πρώτο μουσείο παιδικής κι εφηβικής λογοτεχνίας

2024-01-18 19:15:00
[εικόνες&video]  Εγκαινιάστηκε το πρώτο μουσείο παιδικής κι εφηβικής λογοτεχνίας

Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 το Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στον Βόλο από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή κ. Χαράλαμπο Μπιλλίνης, με την Διευθύντρια του μουσείου καθηγήτρια Τασούλα Τσιλιμένη και την Πρόεδρο του ΠΤΠΕ, καθηγήτρια Αικατερίνη Μιχαλοπούλου, στο χώρο όπου στεγάζεται (Γκλαβάνη 37 και 28ης Οκτωβρίου, 2ος όροφος).
To Moυσείο φέρνει στο φως χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, παλιά βιβλία και περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, οπτικό και ηχητικό υλικό από τη ζωή και το έργο των δημιουργών.

Έτσι ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να δει τη γραφομηχανή της Ζωρζ Σαρή, την πρώτη έκδοση του βιβλίου της Άλκης Ζέη, χειρόγραφα του Αντώνη Σαμαράκη και άλλων συγγραφέων που με το έργο τους καθόρισαν την εξέλιξη της παιδικής λογοτεχνίας στη χώρα μας και την προέβαλαν στο εξωτερικό, όπως ο Μάνος Κοντολέων, η Λ. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, η Ε. Δικαίου, η Θ. Χορτιάτη, ο Γ. Κρόκου, η Ρ. Καρθαίου κ. α.

Το 2022 η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ίδρυσε το μοναδικό Μουσείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας στη χώρα μας. Το ΜΠΈΛ έχει ως βασικό στόχο τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, ανάδειξη και προβολή του έργου και του αρχειακού υλικού συγγραφέων και εικονογράφων.

Στο αρχειακό υλικό του ΜΠΕΛ συμπεριλαμβάνονται περιοδικά για παιδιά και νέους από τον προηγούμενο αιώνα, αφίσες, παλαιά βιβλία, προσωπικά αντικείμενα των δημιουργών, σπάνιο φωτογραφικό υλικό για το βιβλίο και τους φορείς προώθησής του, video, συνεντεύξεις κ.λπ. Ο επισκέπτης, μεταξύ άλλων, έχει τη δυνατότητα να δει πρωτότυπα έργα εικονογράφησης βιβλίων, καθώς και στάδια εξέλιξής της, έως την τελική εικονογράφηση.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ASTRATV

 

Φωτογραφίες : Βασιλεία Παρίσση

Photo Gallery