Εντυπωσίασαν οι 150 μαθητές, 11 σχολείων στο «12ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας» (φωτογραφίες)
2023-05-05 14:37:43
Εντυπωσίασαν οι περίπου 150 μαθητές 11 σχολείων, που συμμετείχαν στο 12ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που έγινε χθες στον Βόλο και είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να παρουσιάσουν τις εργασίες που έκαναν στα σχολεία τους, αλλά να λάβουν μέρος σε εργαστήρια που δημιουργήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά.
Η διοργάνωση φέτος, ήταν η τέταρτη στην ουσία για την περιοχή μας και η πρώτη που συνδιοργανώθηκε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο Σπύρος Κούριας, ερευνητής, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συντονιστής της ομάδας TALOS τόνισε ότι στον χώρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) βρέθηκαν 11 σχολεία και 150 περίπου παιδιά, με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς και παρουσιάστηκαν τα ψηφιακά και όχι μόνο έργα, που υλοποίησαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, με τη χρήση τεχνολογιών και όχι μόνο και έχουν να κάνουν με διαφορετικές θεματικές, από ζητήματα περιβάλλοντος μέχρι και αυτοματισμούς για μια βιώσιμη πόλη και καλύτερα οργανωμένη.
«Οι λέξεις κλειδιά είναι καινοτομία, πρωτοτυπία, δημιουργικότητα και μάθηση μέσα από βιωματικές δραστηριότητες», επισήμανε ο κ. Κούριας.
Ο ίδιος είπε ότι επειδή η Ομάδα TALOS υπάρχει με αρκετά πρωτοπόρες δράσεις από το 2015, έχει μια πανοραμική εικόνα που λέει ότι χρόνο με τον χρόνο το ενδιαφέρον για όλες αυτές τις τεχνολογίες αυξάνεται κατακόρυφα και το κυριότερο είναι ότι εισάγεται στα σχολεία, γίνεται νοοτροπία και των εκπαιδευτικών ότι πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης και χτισίματος της γνώσης.
«Με μεγάλη χαρά βλέπουμε ότι τα σποράκια που ρίξαμε πριν από κάποια χρόνια, αρχίζουν και ανθίζουν και κάποια στιγμή, όχι πολύ αργά από σήμερα, θα γίνουν δένδρα και το μέλλον είναι πολύ ευοίωνο», σημείωσε ο διδάσκων στο Π.Θ.
Ο Γιώργος Ζαμπέτογλου, πληροφορικός στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας και συντονιστής του 12ου Φεστιβάλ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την συνάντηση ξανά με τα παιδιά, μετά από δύο χρόνια που το φεστιβάλ είχε γίνει διαδικτυακά.
Όπως είπε το φεστιβάλ δείχνει ξανά τον χαρακτήρα του, να βρεθούμε από κοντά, να δούμε τις εργασίες των παιδιών και αυτό που θα γίνει από φέτος, είναι παράλληλα με τις εργασίες των μαθητών, να συμμετέχουν σε διάφορα εργαστήρια που θα δημιουργήσουν τα ίδια.
Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό στην διαδικασία αυτή βοήθησαν πέντε σχολεία, από Δοτική Σχολεία μέχρι και Λύκεια.
Ο κ. Ζαμπέτογλου χαρακτήρισε εντυπωσιακό ότι υπάρχει μια τεράστια γκάμα θεμάτων και επιστημονικών πεδίων, από ψηφιακή αφήγηση Δημοτικών Σχολείων, όπου οι μαθητές πήραν ένα παραμύθι, το ψηφιοποίησαν, το έκαναν ψυχαγωγικό βιβλίο και το τύπωσαν ξανά με μια άλλη μέθοδο, μέχρι εργασίες που έχουν διαγωνιστεί σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ