Mε 60 επιβάτες έφτασε σήμερα στις 17:52 ώρα Ελλάδος η πτήση GQ4121 της Sky Express από το Klagenfurt της Αυστρίας μετά από πρωτοβουλία του τουριστικού πρακτορείου Dolphin of Skiathos υπευθύνου και προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου κ. Αλέξανδρου Ευσταθίου.

Ρεπορτάζ : Νίκος Τζούμας | Κάμερα : Κωνσταντίνος Βαλμάς

Το Κλάγκενφουρτ (γερμανικά: Klagenfurt am Wörthersee, σλοβενικά: Celovec ob Vrbskem jezeru) είναι πόλη της Αυστρίας, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας. Το πλήρες επίσημο όνομα της πόλης είναι Κλάγκενφουρτ στη λίμνη Βέρτερζεε, καθώς είναι χτισμένη στις όχθες της ομώνυμης λίμνης. Με πληθυσμό 92.544 κατοίκων είναι η 6η μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας.

Ιστορία

Ιδρύθηκε το 12ο μ.Χ. αιώνα (1190), από τον τότε Κόμητα της Καρινθίας, υπό μορφή οχυρού για να ελέγχει τους εμπορικούς δρόμους της περιοχής (κυρίως τον ποταμό Γκλαν (Glan) που την διασχίζει) και αναφέρεται σε έγγραφο του 1279 με το όνομα “Forum Chlagenvurth”, ενώ της εκχωρήθηκε η ιδιότητα του Δήμου το 1252. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της η πόλη δοκιμάστηκε από την επιδημία του “μαύρου θανάτου” (1564, 1598), ισχυρούς σεισμούς (1571, 1690) και ποικίλες ταραχές, θρησκευτικού και εθνικού χαρακτήρα, καθώς η πόλη είχε κατοίκους και σλοβενικής καταγωγής. Το 1604 οι Ιησουΐτες δημιουργούν εκεί “Κολλέγιο”, ενώ το 1787 μεταφέρεται στην πόλη η Αρχιεπισκοπική έδρα. Το 1809 τα στρατεύματα του Ναπολέοντα κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα των τειχών της. Η πόλη δοκιμάστηκε, επίσης, και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους.

Αξιοθέατα

Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός καθώς στην περιοχή βρίσκονται πολλές φυσικές ομορφιές και πολλά κάστρα. Το εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων και πλατειών της πόλης οφείλονται στον Ιταλό αρχιτέκτονα Άλιο. Έτσι η πόλη έχει μια μεσογειακή ατμόσφαιρα. Η περιοχή της Καρινθίας ανάμεσα στα άλλα διαθέτει περίπου 1.270 λίμνες, 8.000 χιλιόμετρα πεντακάθαρων ποταμών, δύο Εθνικά Πάρκα, 35 καταφύγια της φύσης και 34 χιονοδρομικά κέντρα. Η λίμνη Βέρτερζεε, στο ανατολικό άκρο της οποίας βρίσκεται το Κλάγκενφουρτ είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας την θερινή περίοδο και συνδέεται με τον ποταμό Γκλαν με μικρό κανάλι. Κοντά στη λίμνη βρίσκεται το θεματικό πάρκο Minimundus που περιλαμβάνει 26.000 μ2 καταπράσινης έκτασης, στην οποία φιλοξενούνται πάνω από 140 μοντέλα, υπό κλίμακα, των σπουδαιότερων κτισμάτων και μνημείων της ανθρωπότητας. Ανάμεσα σ’ αυτά διακρίνονται η Ακρόπολη, το Ατόμιουμ των Βρυξελλών και το Ινδικό Τατζ Μαχάλ. Η περιοχή του Κλάγκενφουρτ και της Καρινθίας διαθέτει περίπου 25 υπέροχα μεσαιωνικά κάστρα. Το πιο δημοφιλές είναι το Χόχστερβιτς, το οποίο είναι κτισμένο σε λόφο 150 μέτρων και διαθέτει 14 πύλες, μεσαιωνικό πολεμικό μουσείο και πολύ όμορφη θέα στην πεδιάδα.

Υποδομές
Η πόλη είναι η έδρα του Πανεπιστημίου του Κλάγκενφουρτ. Διαθέτει, επίσης, αεροδρόμιο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1925.

Στο Κλάγκενφουρτ βρίσκεται το στάδιο Χίπο Αρίνα (επίσης γνωστό ως Στάδιο Βέρτερζεε), έδρα της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας Αούστρια Κέρντεν που αγωνίζεται στην ανώτερη κατηγορία του αυστριακού πρωταθλήματος. Είναι ένα από τα τέσσερα γήπεδα της χώρας που φιλοξένησαν αγώνες του Euro 2008.