Ανεβάζουν ταχύτητα οι τράπεζες για τα σχέδια εθελουσίας εξόδου
2019-07-19 22:45:51
Κορυφώνονται οι διεργασίες των τραπεζών –Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς– για τη μείωση του προσωπικού τους που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με την απόσχιση των μονάδων διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχουν δρομολογήσει οι δύο πρώτες και την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΕΤΕ.
Η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί την πολιτική μείωσης του προσωπικού με ορίζοντα τον Οκτώβριο, μήνα κατά τον οποίο θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Intrum, που περιλαμβάνει τη μεταφορά έως και 1.300 ατόμων στη νέα εταιρεία που θα δημιουργήσουν τα δύο μέρη.
Παράλληλα, και συγκεκριμένα έως και τα μέσα Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται και παράταση στο πρόγραμμα, «τρέχει» το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας η τράπεζα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αποχώρησης από τον όμιλο σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μετεκπαίδευσης των υπαλλήλων σε άλλους τομείς του χρηματοοικονομικού κλάδου και ιδιαίτερα στον ασφαλιστικό. Το πρόγραμμα είναι στοχευμένο και αφορά κυρίως τομείς των οποίων το αντικείμενο εργασίας έχει μειωθεί. Μεταξύ αυτών, το δίκτυο των καταστημάτων, που έχει μειωθεί στα 548 (στοιχεία α΄ τριμήνου 2019) από 660 το 2016, και η μονάδα διαχείρισης κόκκινων δανείων (Recovery Business Unit - RBU), που θα αποσχιστεί από τον όμιλο στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη σουηδική Intrum για την ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ.
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο έχει δώσει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με τον σύλλογο των υπαλλήλων στον όμιλο, καθώς τότε αναμένεται να «ανοίξει» εκ νέου το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, χωρίς να επιτευχθεί ο προσδοκώμενος στόχος για την αποχώρηση έως και 1.000 υπαλλήλων που ήταν ο προγραμματισμός της διοίκησης. Η διοίκηση της ΕΤΕ έχει ζητήσει από το ΤΧΣ έγκριση για παράταση του προγράμματος, που προέβλεπε ανώτατο όριο αποζημίωσης έως και 170.000 ευρώ, αλλά κατέγραψε μικρή συμμετοχή, που δεν ξεπέρασε τα 400 άτομα.
Η ενεργοποίησή του αναμένεται τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με εκτιμήσεις η έκβαση του προγράμματος θα είναι συνάρτηση και των συζητήσεων που θα έχει η διοίκηση της τράπεζας με τον σύλλογο των υπαλλήλων για τον νέο κανονισμό εργασίας. Στόχος είναι ο αριθμός των εργαζομένων στον όμιλο, από τις 10.606 άτομα στο τέλος του 2018, να περιοριστεί στις 7.000 μέχρι το τέλος του 2021 και θα επιτευχθεί μέσα και από την αποεπένδυση σε μια σειρά από θυγατρικές, όπως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Μοντέλο μείωσης του προσωπικού μέσω της πώλησης της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων, της FPS, υλοποιεί και η Eurobank, η οποία ολοκλήρωσε πρόσφατα το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού της, το οποίο οδήγησε στην αποχώρηση 285 υπαλλήλων. Η πώληση της FPS στην Pimco, η οποία έχει αναδειχθεί αποκλειστικός συνομιλητής για την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης και την τιτλοποίηση των χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo (συνολικού ύψους 9,5 δισ. ευρώ), αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Με την τριπλή συμφωνία εκτός από την εξυγίανση του ισολογισμού της, η Eurobank επιτυγχάνει και σημαντική μείωση του κόστους μέσω της μείωσης του προσωπικού της κατά περίπου 1.000 άτομα. Πρόκειται για προσωπικό που εργάζεται στην FPS, που είναι σήμερα 100% θυγατρική της τράπεζας. Με την πώληση, η εταιρεία θα αποσπαστεί από τις οικονομικές καταστάσεις της Eurobank, μειώνοντας ισόποσα τον αριθμό των υπαλλήλων που εργάζονται στην τράπεζα.
N.T
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ