Πρωτοπόρο το σύστημα εκτίμησης κινδύνου πλημμυρών στην Θεσσαλία
Ο Δημ. Κουρέτας απαντά στον Κ. Αγοραστό για την Πολιτική Προστασία 2025-05-09 14:51:02
Διευθυντής Αστεροσκοπείου Αθηνών Κ. Λαγουβάρδος: Γιατί είναι πρωτοπόρο το μοντέλο Κουρέτα για την πρόγνωση πλημμυρών
Απάντηση έδωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτας στον κ. Κ. Αγοραστό ο οποίος αναφερόμενος στις επενδύσεις για την πολιτική προστασία του πληθυσμού της Θεσσαλίας από πλημμύρες, έκανε λόγο για «επικοινωνιακές φούσκες».
Ο κ. Κουρέτας που γνωστοποίησε την επέκταση της συνεργασίας με το Αστεροσκοπείο Αθηνών για υποδομές πρόγνωσης κινδύνου πλημμύρας ώστε έγκαιρα, σε ακραία κλιματικά φαινόμενα να γνωρίζουν οι αρχές ακόμα και ποιες περιοχές πρέπει να εκκενωθούν, κατηγορήθηκε ότι η νυν περιφερειακή αρχή οικειοποιείται έργο της προηγούμενης, η οποία ως όφειλε εγκατέστησε δίκτυο μετεωρολογικών και υδρολογικών σταθμών στον Ενιπέα για πρόγνωση καιρικών φαινομένων, αλλά όχι για εκτίμηση κινδύνου πλημμυρών.
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την εγκατάσταση του συστήματος πρόγνωσης πλημμυρών πρωτοπορεί και το έργο θα είναι καινοτόμο για όλη την Ελλάδα με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού» δήλωσε ο κ. Κουρέτας και πρόσθεσε: «Υπήρχε όντως μια δουλειά που είχε ξεκινήσει και εστίαζε στα μετεωρολογικά δεδομένα, αλλά σήμερα μιλάμε για ένα έργο που προχωρά πολλά βήματα μπροστά. Μιλάμε, για εκτίμηση κινδύνου πλημμύρας, σε πραγματικό χρόνο, μιλάμε για εργαλεία που σώζουν ζωές και εάν τα αυτά τα εργαλεία τα είχαμε στην διάθεσή μας όταν ξέσπασε ο Daniel, θα είχαμε εκκενώσει περιοχές και θα προστατεύαμε εκατοντάδες ανθρώπους. Αντιλαμβάνομαι την δύσκολη θέση του κ. Αγοραστού , λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων του και την ανάγκη του να βρίσκεται στην επικαιρότητα, αλλά έτσι είναι η ζωή. Εγώ κάνω απλώς την δουλειά μου και δεν γκρεμίζω, αλλά μόνο χτίζω. Θυμίζω ότι τον Μάρτιο του 2024, με 250 χιλιοστά βροχής αντιμετωπίσαμε χωρίς προβλήματα το καιρικό φαινόμενο γιατί επενδύσαμε στα εργαλεία πρόγνωσης στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας που δημιουργήσαμε. Η δική μου αρχή είναι να χτίζω επάνω σε ομάδα ικανών ανθρώπων όπως έκανε ο Ρεχάγκελ», δήλωσε ο κ. Κουρέτας, θέλοντας να τονίσει πως δεν συνηθίζει να επιλέγει συνεργασίες με άλλο κριτήριο πέραν από αυτό της ικανότητας, όπως ακριβώς ο Ομοσπονδιακός προπονητής.
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από το 2023 και μετά έχει αντιληφθεί την σημασία του συστήματος πολιτικής προστασίας. Το δημιούργησε το σύστημα και θα το επεκτείνει γιατί έχουμε σήμερα στα χέρια μας τα μετεωρολογικά δεδομένα αλλά δεν έχουμε την πρόγνωση πλημμύρας. Αυτό το εργαλείο θα το αποκτήσουμε», κατέληξε.
Ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου
«Ας αναγνωρίσουμε πως καμία Περιφέρεια στην χώρα δεν έχει Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, εκτός από την Περιφέρεια Θεσσαλίας», δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές του συνεντεύξεις ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κ. Λαγουβάρδος, ο οποίος έδωσε τις δικές του απαντήσεις στον πρώην περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό για το νέο, πρωτοποριακό και καινοτόμο μοντέλο που άρχισε να εφαρμόζεται σε συνεργασία με την Περιφερειακή αρχή Κουρέτα για τα μοντέλα πρόγνωσης κινδύνου πλημμυρών στην Θεσσαλία. Ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε πόσο σημαντικό είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας να εφαρμόσει μοντέλα πρόγνωσης κινδύνου πλημμύρας γιατί θα σώζονται ζωές και περιουσίες.
«Υπήρχε ένα δίκτυο σταθμών που είχε τοποθετηθεί στην περιοχή, αγοράστηκαν πριν δύο χρόνια νέοι σταθμοί που ήταν εντοπισμένοι νότια στην περιοχή του Ενιπέα αλλά τώρα γίνεται επέκταση σε όλη την Θεσσαλία και για την πρόγνωση πλημμυρών. Και θα μπορούμε να έχουμε ένα πρωτοπόρο σύστημα που θα είναι και πρωτοπόρο στην Ελλάδα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αντιληφθεί την σημασία του συστήματος και θα το επεκτείνει γιατί μέχρι πριν από λίγο είχαμε μετεωρολογικά δεδομένα, αλλά δεν είχαμε την συνέπεια της βροχής. Κι αυτό είναι η πρόγνωση πλημμύρας. Σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας όλα τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να μετουσιωθούν οι προγνώσεις σε πρόβλεψη πλημμύρας. Θα χρησιμοποιήσουμε φόρμες τεχνητής νοημοσύνης, χρήσιμα εργαλεία για όλους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θέλει να επεκτείνει τα συστήματα και να έχουμε πλέον στοιχεία για τις συνέπειες της βροχής που είναι οι πλημμύρες».