SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Το καλοκαίρι που οι Beatles αποφάσισαν να αγοράσουν ένα νησί στην Ελλάδα

2025-04-21 09:57:49
Το καλοκαίρι που οι Beatles αποφάσισαν να αγοράσουν ένα νησί στην Ελλάδα

εν ήταν ένα οποιοδήποτε καπρίτσιο. Δεν ήταν απλώς μια παραξενιά τεσσάρων νέων που μπορούσαν να αγοράσουν ένα νησί με το χαρτζιλίκι της εβδομάδας. Ήταν καλοκαίρι του 1967 και οι Beatles δεν ήθελαν άλλο τη φήμη. Ήθελαν μια απόσυρση, μια ουτοπία.

 

ΑΠΟ ΣΙΝΤΥ ΧΑΤΖΗ

 

Πάνω από μισό αιώνα πριν, οι Beatles ταξίδεψαν στην Ελλάδα με σκοπό να αγοράσουν ένα νησί! Αυτό το ταξίδι δεν ήταν απλώς μια περιπέτεια σε μια ξένη γη, αλλά μια αναζήτηση για κάτι πιο βαθύ, κάτι που συνέβαινε παράλληλα με τη ραγδαία άνοδο της φήμης τους και την αποδοχή του επαναστατικού τους ήχου.

Ήταν τον Ιούλιο του 1967, μια χρονιά που οι Beatles βρίσκονταν στην κορυφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Είχαν μόλις κυκλοφορήσει το επαναστατικό άλμπουμ Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Bandτο οποίο ενσωμάτωνε νέες μουσικές φόρμες, συγχωνεύοντας ψυχεδελικούς ήχους, πειραματισμούς και λυρικά ταξίδια σε νέες διαστάσεις. Η μουσική τους ήταν πλέον το soundtrack μιας ολόκληρης γενιάς που ζούσε το "Καλοκαίρι της Αγάπης" και η επιρροή τους ήταν αδιαμφισβήτητη. Ήταν σύμβολα του χίπικου κινήματος και της αντικουλτούρας που ταυτιζόταν με την ελευθερία, την αναρχία, και τον αυτοπροσδιορισμό.

Ωστόσο, παρά τη φήμη και την επιτυχία τους, υπήρχε μια αναδυόμενη ανησυχία, μια ανάγκη για φυγή. Η περιοδεία, τα φώτα της δημοσιότητας και η εμπορευματοποίηση του ονόματός τους είχαν καταστήσει τους Beatles περισσότερο αντικείμενα θαυμασμού παρά δημιουργούς μουσικής. Ο κόσμος τους ήταν πλέον στριμωγμένος ανάμεσα σε περιοδείες και τις συνεχείς υποχρεώσεις της φήμης τους. Ήθελαν να απελευθερωθούν από την αναγνώριση και τις προσδοκίες, να αποστασιοποιηθούν από τις συμβατικότητες της μουσικής βιομηχανίας και να ανακαλύψουν έναν νέο τρόπο ζωής.

Εκείνη την περίοδο, επηρεασμένοι από την ψυχεδελική τους εμπειρία με το LSD και την αντίληψη της πραγματικότητας που αυτή προσέφερε, οι Beatles έκαναν μια πρωτότυπη σκέψη. Ήθελαν να αγοράσουν ένα ελληνικό νησί και να δημιουργήσουν έναν παράδεισο μακριά από την κοινωνία, όπου θα μπορούσαν να «χαθούν» και να δημιουργήσουν μουσική χωρίς να παρακολουθούνται από το κοινό ή τα μέσα ενημέρωσης. Ο George Harrison είχε μιλήσει για την επιθυμία να «αποσυρθούν», να ζήσουν μια ζωή απλή και ελεύθερη, εξορισμένη από το βάρος του κόσμου που τους είχε υψώσει σε θεούς της μουσικής.

Η Ελλάδα, με τα νησιά της, τις ηλιόλουστες παραλίες και την αρχαία ιστορία της, φάνταζε το ιδανικό σκηνικό για το όνειρό τους. Η αίσθηση της νησιωτικής απομόνωσης, μακριά από το χάος της κοινωνίας, και η γαλήνη του Μεσογειακού τοπίου ενσωμάτωνε την ιδανική «χώρα» στην οποία οι Beatles θα μπορούσαν να αποδώσουν τα καλύτερα μουσικά τους έργα.

Το νησί, όπως και οι ίδιοι οι Beatles, ήταν σύμβολο της εποχής. Μια εποχή που ήθελε να διαταράξει τους κοινωνικούς κανόνες, να αποτινάξει τις παλιές αντιλήψεις για την τέχνη και τη ζωή και να αναζητήσει νέα μορφές έκφρασης και ελευθερίας. Η Ελλάδα φάνταζε ο τόπος όπου αυτή η επανάσταση θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, ήταν η σύνδεση του δυτικού πολιτισμού με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, μια γέφυρα ανάμεσα σε δύο εποχές: εκείνη της ιστορίας και εκείνη του μουσικού και κοινωνικού αναστεναγμού της δεκαετίας του ’60.

Στην καρδιά αυτής της μεγαλειώδους φαντασίωσης, η Ελλάδα λειτούργησε σαν ο καμβάς του κλασικού αποικιοκρατικού daydream της δυτικής ελίτ: λευκά σπίτια, καθαρά νερά, και ένα τοπίο «ανέγγιχτο» — τουλάχιστον στα μάτια εκείνων που μπορούσαν να πληρώσουν για να μη δουν την πραγματικότητα.

Εξερεύνησαν τα Τσουγκριά, απέναντι απ’ τη Σκιάθο: κατάφυτο, όμορφο, σχεδόν ανεξίτηλο από τον χρόνο. Λέγεται πως ενθουσιάστηκαν. Το ίδιο και με ένα άλλο νησί κοντά στην Εύβοια, την Αγία Τριάδα. Μικρό και με σχήμα που θύμιζε κιθάρα. Ένα σχέδιο άρχισε να υφαίνεται: τέσσερις βίλες για τους τέσσερις Beatles, στο κέντρο ένα κοινόχρηστο στούντιο - η καρδιά της μουσικής τους απομόνωσης.

Αλλά το όνειρο του νησιού δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Παρά την επιθυμία τους, δεν βρήκαν το ιδανικό νησί και η ζωή τους συνεχίστηκε με άλλους τρόπους. Έτσι, το όνειρο, όπως πολλά όνειρα ανθρώπων με υπερβολικά μεγάλο πορτοφόλι και ελάχιστη επίγνωση της πραγματικότητας, άρχισε να ξεφτίζει όσο εύκολα γεννήθηκε. Η γραφειοκρατία, οι πολιτικές συνθήκες, και –μάλλον– η ίδια η φούσκα του «γιατί όχι;», έκαναν την ιδέα να μοιάζει λιγότερο με ουτοπία και περισσότερο με βραχύβιο τουριστικό ερέθισμα. Κι έτσι, το όνειρο κατέρρευσε κάτω από το βάρος του ίδιου του σουρεαλισμού του.

Αυτό που έμεινε, όμως, είναι η εικόνα. Οι Beatles με λινά πουκάμισα, να κοιτούν από μια ελληνική βάρκα τον ήλιο να δύει στο Σαρωνικό. Ένα όραμα όπου οι μυθικοί ήρωες της ποπ ονειρεύονται να γίνουν απλοί άνθρωποι, αν και για τρεις μέρες το πολύ.

Το ταξίδι τους στην Ελλάδα δεν είναι παρά μια φευγαλέα υποσημείωση στην ιστορία της μπάντας. Αλλά είναι και μια υπενθύμιση: ακόμη και οι πιο δυνατοί θεοί της μουσικής, με όλα τα λεφτά και τη φήμη του κόσμου, κάποιες φορές θέλουν απλώς ένα νησί για να χαθούν. Κι έτσι, για λίγο, πολύ λίγο, το Αιγαίο φάνηκε να κρατά τον απόηχο μιας κιθάρας και την προσμονή ενός "Let it be" που θα γραφόταν, ίσως, σε ένα λευκό σπίτι με μπλε παντζούρια, υπό το φως ενός καλοκαιρινού φεγγαριού.