Πόσα ξοδεύουν οι ξένοι τουρίστες στις Β. Σποράδες
2023-08-28 09:21:56
Πόσα ξοδεύουν οι τουρίστες στα νησιά των Σποράδων; Ποιοι είναι οι χουβαρντάδες και ποιοι οι σφιχτοχέρηδες; Οι καταναλώσεις στους τόπους διακοπών έχουν να κάνουν με τη χώρα προέλευσης ή με το βαλάντιο του τουρίστα;
Όσο για τα πακέτα διακοπών που ήταν κάποτε μεγαλύτερα, είναι πλέον μικρότερα, καθώς οι διανυκτερεύσεις των ξένων επισκεπτών είναι μειωμένες.
Ο κ. Αλέξανδρος Ευσταθίου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, η κ. Μαίρη Διαμάντη, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, ο ξενοδόχος κ. Δημήτρης Καστάνης από την Αλόννησο, μας εξηγούν, δίνοντας παράλληλα την εικόνα για την τουριστική κίνηση φέτος το καλοκαίρι στις Β. Σποράδες:
Σκιάθος
«Αυτή τη στιγμή στο νησί κυριαρχούν οι Βρετανοί τουρίστες κάτι που συμβαίνει παραδοσιακά, αλλά βλέπουμε και μια μεγάλη αύξηση Ιταλών. Δεν υπάρχει all inclusive στη Σκιάθο, γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει και οικονομική κίνηση στην εστίαση. Φαίνεται όμως πως η αγοραστική δύναμη των τουριστών είναι πεσμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο παραμέτρους. Η πρώτη είναι πως η ζωή στη Σκιάθο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, έχει ακριβύνει και η δεύτερη είναι πως και στις χώρες προέλευσης των τουριστών κι εκεί έχει ακριβύνει η ζωή, με αποτέλεσμα το διαθέσιμο εισόδημα για τις διακοπές τους να είναι μικρότερο.
Η μέση παραμονή με τα πακέτα διακοπών ήταν παλαιότερα στις 9 ημέρες, αλλά σήμερα αυτό το νούμερο είναι μειωμένο κατά 2-3 ημέρες. Έτσι μιλάμε πως η παραμονή του μέσου τουρίστα δεν ξεπερνάει τη μια εβδομάδα. Γενικά οι τουρίστες είναι πολύ προσεκτικοί στα έξοδά τους και ξοδεύουν λίγα χρήματα, θα λέγαμε μόνο για τα απολύτως απαραίτητα. Επαναλαμβάνω πως η μεγάλη αύξηση των τουριστών παρατηρείται σε Βρετανούς και Ιταλούς, ενώ οι Σκανδιναβοί παραμένουν στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Όσο για τους Έλληνες τουρίστες, υπάρχουν ελάχιστοι.
Σκόπελος
«Στο νησί έρχονται κυρίως γκρουπ τουριστών από συγκεκριμένες χώρες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι Άγγλοι και οι Σκανδιναβοί. Ακολουθούν οι Ιταλοί με τους Ολλανδούς και μετά οι Έλληνες. Γενικά το πόσο θα ξοδέψει ο καθένας έχει να κάνει με τα βαλάντια του καθενός. Υπάρχουν τουρίστες που ενώ είναι σε διακοπές θα εκμεταλλευτούν και το κουζινάκι που διαθέτει το κατάλυμά τους και θα μαγειρέψουν, ενώ υπάρχουν κι άλλοι που τρώνε όλο έξω. Αυτό δεν έχει να κάνει με τον λαό, αλλά με τα χρήματα που διαθέτει ο καθένας και μπορεί να ξοδέψει. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη αντίθεση μεταξύ των ξένων και των Ελλήνων. Ο Έλληνας μπορεί να πάει για φαγητό και στις 12 το βράδυ, ενώ αυτό δεν θα το δεις στον ξένο. Εκείνος θα πάει νωρίς για φαγητό και μετά θα πάει για ύπνο. Ο ξένος έρχεται να κάνει διακοπές, θέλει να κάνει περπατήματα, να πάει στο δάσος, να σηκωθεί πρωί να κάνει το κολύμπι του και δεν θα αναλωθεί στο ξενύχτι όπως ο Έλληνας. Αυτό βέβαια ισχύει για τη Σκόπελο. Ενδεχομένως στα κοσμοπολίτικα νησιά να είναι αλλιώς, πάντως στη Σκόπελο έτσι είναι».
Αλόννησος
«Στην Αλόνησσο έρχονται κυρίως Άγγλοι και Ιταλοί. Ακολουθούν οι Σκανδιναβοί και οι Έλληνες. Έχω ακούσει ότι στα άλλα νησιά των Σποράδων, για παράδειγμα, οι τουρίστες επιλέγουν να τρώνε πρόχειρο φαγητό ή να πηγαίνουν σε μεγάλα μάρκετ ώστε να αγοράζουν έτοιμο φαγητό από εκεί ή τυριά και σαλάμια και να αποφεύγουν να τρώνε έξω ή να μαγειρεύουν στα καταλύματά τους εφόσον υπάρχει κουζίνα. Εδώ δεν συμβαίνει αυτό. Οι τουρίστες θα μπορούσα να πω πως είναι πιο ποιοτικοί που σημαίνει πως αφήνουν χρήματα στο νησί, θα πάνε στο ταβερνάκι, θα πιούνε το ποτό τους και θα χαρούν τις ομορφιές του νησιού μας. Το να ξοδεύεις χρήματα δεν έχει να κάνει με τη χώρα προέλευσης, αλλά με το βαλάντιο. Υπάρχουν Σέρβοι και Ρουμάνοι που ξοδεύουν πολλά περισσότερα από τους Άγγλους. Δεν μπορώ να πω όμως πως υπάρχουν κάποιοι που σκορπούν χρήματα. Τα έξοδα του καθενός είναι ανάλογα με το βαλάντιό του. Όλοι θα ξοδέψουν, άλλος λιγότερο κι άλλος περισσότερο».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ