Αγωνία των ειδικών μετά το νέο σεισμό στην Εύβοια: Άγνωστο εάν ήταν ο κύριος – Θα επηρεάσει και την Αττική η σεισμική ακολουθία;
2022-12-29 13:59:39
Για το νέο σεισμό 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Ψαχνά της Εύβοιας την Τετάρτη αναστατώνοντας του κατοίκους, μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας στο Open, ενώ απάντησε και στο ερώτημα για το εάν τα ρήγματα στην Εύβοια μπορούν να επηρεάσουν και την Αττική.
Όπως αναφέρει αρχικά ο κ. Χουλιάρας: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν ήταν ο κύριος σεισμός. Έχουν περάσει 15 ώρες έχουμε καταγράψει 70 σεισμούς μικρότερου μεγέθους με τον μεγαλύτερο να είναι 3,5 Ρίχτερ οπότε μελετούμε αυτές τις δεκάδες μικρότερες δονήσεις. Προσπαθούμε να βρούμε μια φθίνουσα πορεία αλλά είναι δύσκολο με αυτούς του λίγους σεισμούς. Πρέπει να μαζέψουμε και άλλα δεδομένα».
Σημείωσε πως: «είδατε πριν έναν μήνα και την άλλη εστία που επίσης παρακολουθούμε που είναι στα Στύρα, αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από αυτή, εντελώς διαφορετικό ρήγμα και ακόμα συνεχίζεται και η μετασεισμική ακολουθία και από κείνα τα πέντε Ρίχτερ».
Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, «το ρήγμα αυτό ήταν γνωστό στα Ψαχνά είχαμε μια ακολουθία το 2003. Είχαμε έναν σεισμό 5,4 Ρίχτερ λίγο μεγαλύτερο από τον χτεσινό και είχαμε μια μεγάλη ακολουθία που κράτησε αρκετούς μήνες, με μικρότερους σεισμούς και δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα». Παράλληλα, είπε πως σήμερα, Πέμπτη θα γίνουν οι έλεγχοι στα κτίρια.
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάτι γενικότερο με τους σεισμούς καθώς καταγράφονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αισθητές δονήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χουλιάρας απάντησε:
«Αυτές οι δονήσεις δεν έχουν τίποτα κοινό. Είναι καθημερινές. Κάθε μέρα έχουμε 30 με 40. Καμία από αυτές δεν είναι μεγάλες. Δε βλέπω κάποια ιδιαίτερη διέγερση αυτή τη στιγμή στον Ελλαδικό χώρο. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχαμε ήταν πριν από ένα χρόνο στο Αρκαλοχώρι ακόμα συνεχίζει εκεί η ακολουθία. Επίσης, είχαμε και την ακολουθία στον Τύρναβο».
Για το εάν τα δύο ρήγματα στην Εύβοια μπορούν να επηρεάσουν ρήγματα στην Αττική, ο κ. Χουλιάρας εκτιμά:
«Οι σεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ δεν έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν ρήγματα σε αποστάσεις όπως είναι στην Αττική. Είναι μικρό μεγέθους και χρειαζόμαστε σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ για να έχουμε κάποια διέγερση. Αυτοί στην Εύβοια είναι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον. Την Αττική επηρεάζουν σεισμοί που είναι από 4 Ρίχτερ αλλά τα κτίρια δεν επηρεάζονται από τέτοιου είδους δονήσεις».
«Το παρακολουθούμε»
Νωρίτερα, μιλώντας στο Mega, ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε πως «δεν υπάρχει δυνατότητα να εκδηλωθεί κάποιος σεισμός πολύ μεγαλύτερος, γιατί αυτά τα ρήγματα δεν είναι τόσο μεγάλα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου». Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα ρήγμα που είναι γνωστό στους επιστήμονες, ωστόσο είχε να δώσει σεισμό εδώ και 12 χρόνια. «Στο παρελθόν έδινε μικροσεισμούς συνέχεια. Είναι ένα ενεργό ρήγμα, το οποίο γνωρίζουμε και παρακολουθούμε», δήλωσε. Kαι ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι είναι ακόμα νωρίς να πούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός, επισημαίνοντας πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 70 μετασεισμοί ενώ - όπως είπε - υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα. O κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο πριν από τον σεισμό στα Ψαχνά δεν είχαν σημειωθεί προσεισμοί. Ξεκινάει με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα 24ωρο με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Σε ερώτηση γιατί συνήλθε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.Σύγκλισης εκ νέου της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου
Σήμερα θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Επίσης, σήμερα αναμένονται στην περιοχή μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία. Σύμφωνα με τα πορίσματα της Επιτροπής, η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας παρακολουθείται συνεχώς από τα Εθνικά Δίκτυα Σεισμογράφων και Επιταχυνσιογράφων. Από την ανάλυση των μέχρι τώρα δεδομένων το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα. «Δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες στις αρχές και στην Περιφέρεια προκειμένου να θέσουν σε ετοιμότητα και να επανεξετάσουν το σχέδιο εγκέλαδος 2» τόνισε ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος ΟΑΣΠ. Στους πολίτες συστήνεται:- να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους για προστασία από πτώση αντικειμένων.
Φόβοι για ενεργοποίηση νέας σεισμικής εστίας
Μιλώντας στο ethnos.gr ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτίμησε από την πρώτη στιγμή ότι θα έπρεπε να συγκληθεί η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και είχε παραθέσει 2 βασικούς λόγους.- Ο πρώτος λόγος είναι πως έχουμε ενεργοποίηση νέας εστίας: «Δεν είναι απλώς ένας μετασεισμός στη Νότια Εύβοια. Δεν είναι καν στη Νότια Εύβοια. Είναι 50 χλμ βορειότερα, στην Κεντρική Εύβοια. Άρα ενεργοποιείται μία νέα εστία και αυτό σημαίνει ότι στην Εύβοια έχουμε μία ευρύτερη ενεργοποίηση. Κι όταν έχουμε ευρύτερη ενεργοποίηση δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι από δω και πέρα η πορεία. Πρέπει να εκτιμηθεί. Και οι εκτιμήσεις δεν είναι ενός ή δύο ατόμων που λένε την προσωπική τους άποψη, όπως κάνω κι εγώ».
- Ο δεύτερος λόγος είναι, όπως επισημαίνει πως «τώρα έχουμε ενεργοποίηση πολύ κοντά σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο που είναι η Χαλκίδα. Κι αυτό αποκτά πλέον άλλη κοινωνική και επιχειρησιακή διάσταση» υπογραμμίζει.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ