Δωροθέα Κολυνδρίνη: “Όπου υπάρχει ρατσισμός, η δημοκρατία απειλείται”
2022-02-28 13:35:04
Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη συμμετείχε σήμερα στο 2ο Διεπιστημονικό Webinar με θέμα «Ρατσιστική Βία» που διοργανώθηκε από την ΑΜΚΕ Προμηθέας με τη συμμετοχή ειδικών και επιστημόνων. Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης, αφού εξήρε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στο μείζον και επίκαιρο κοινωνικό πρόβλημα του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας και την αναγκαιότητα ριζικής καταπολέμησης και εξαφάνισης του φαινομένου. Παράλληλα αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ισότιμη ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και τη στήριξη της απασχόλησης.
Αναλυτικά ο χαιρετισμός της:
«Θέλω να ευχαριστήσω ΠΡΟΜΗΘΕΑ, καθώς και την Μαρία Τόπα προσωπικά, για την πρόσκλησή σας και την τιμή να χαιρετίσω τις εργασίες του 2ου Διεπιστημονικού webinar με θέμα τη Ρατσιστική Βία, ένα θέμα που παραμένει δυστυχώς επίκαιρο και χρήζει ιδιαίτερης και οργανωμένης αντιμετώπισης.
Τα τελευταία χρόνια παραμένουν σε έξαρση τα φαινόμενα άνισης μεταχείρισης και διακρίσεων, συχνότερα με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, το θρήσκευμα, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή την ηλικία . Η ίση προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με βάση το Σύνταγμα και τους διεθνείς κανόνες δικαίου, η προστασία των δικαιωμάτων και η καταπολέμηση των διακρίσεων αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου. Υπάρχει έντονη ανησυχία για την αύξηση φαινομένων ρατσιστικής βίας, ιδίως στις περιπτώσεις που αυτή συνδυάζεται με οργανωμένη και συστηματική δράση ακραίων ομάδων σε βάρος μελών ευπαθών ή αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων, όπως αλλοδαπούς, ρομά, ομοφυλόφιλους, οπαδών ομάδων κ.λπ..
Είναι γνωστό ότι η ρατσιστική βία, που μπορεί να λάβει διάφορες μορφές από τη λεκτική κακοποίηση, τα γκράφιτι και την παρενόχληση μέχρι τον εμπρησμό, το βανδαλισμό, τη σωματική επίθεση ή ακόμη και το φόνο, δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί κοινό και δυσεπίλυτο πρόβλημα στα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρατσιστική βία διαφοροποιείται από τις άλλες μορφές βίας ως προς το κίνητρο της συμπεριφοράς. Οι επιπτώσεις της επηρεάζουν όχι μόνο τις ζωές των μεμονωμένων θυμάτων και των οικογενειών τους, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων.
Κατά συνέπεια, για να είναι αποτελεσματική κατ΄ αρχάς η πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου απαιτούνται επαρκή και αξιόπιστα δεδομένα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτιμώ ότι για να κατορθώσουμε να καταπολεμήσουμε τη ρατσιστική βία οφείλουμε πρωτίστως να διαμορφώσουμε ένα αποτελεσματικό σύστημα συλλογής δεδομένων των κρουσμάτων και να αναπτύξουμε αποτελεσματικές και συστηματικές μεθόδους καταγραφής των εκδηλώσεων ρατσιστικής βίας.
Ο ρατσισμός σε οποιαδήποτε μορφή είναι ο εχθρός της δημοκρατίας. Ο ρατσισμός είναι μια απειλή όχι μόνο για τους ανθρώπους που πλήττονται, αλλά για την ιδέα μιας ανοιχτής κοινωνίας, για την ιδέα της δημοκρατίας. Επικαιροποιώντας τη φράση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ “η αδικία οπουδήποτε είναι απειλή για τη δικαιοσύνη παντού”, θα πρόσθετα και ότι “όπου υπάρχει ρατσισμός, η δημοκρατία απειλείται”.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προχωρήσουμε στον αγώνα κατά του ρατσισμού και της βίας που πηγάζει από αυτόν. Εκτιμώ ότι στο πεδίο εφαρμογής και αντιμετώπισης η ουδετερότητα δεν είναι η κρίσιμη απάντηση στον ρατσισμό. Η φράση «Δεν είμαι ρατσιστής» δεν είναι και δεν πρέπει να είναι απάντηση στον ρατσισμό. Τουλάχιστον όχι για μία δημοκρατική κοινωνία.
Όταν αναφερόμαστε στο ρατσισμό στην κοινωνία μας, στο περιβάλλον μας, στη γειτονιά μας πρέπει να παρατηρούμε τις δικές μας συμπεριφορές, τις προκαταλήψεις και τις σκέψεις μας και να μην συμπεριφερόμαστε απαθώς. Καθότι συναντάμε το ρατσισμό σε πολλούς τομείς της ζωής, από την απαξιωτική ματιά, τη βλαβερή παρατήρηση στο σχολείο, την επίθεση στον εργασιακό χώρο ή στη θανάσιμη βία. Είναι σαφές ότι δεν αρκεί να είσαι «μη ρατσιστής». Πρέπει να είμαστε αντιρατσιστές, καθώς ο ρατσισμός απαιτεί αντίθεση, αντίλογο, δράση, κριτική, ακόμη και τη δύσκολη αυτοκριτική ή αυτοεξέταση.
Η συζήτηση παραμένει επίκαιρη, ιδιαίτερα κάτω από το πρίσμα των υπαρκτών νέων προκλήσεων του μεταναστευτικού / προσφυγικού που συνεχίζει να ταλανίζει τον κόσμο μας αλλά και την γειτονιά μας.
Για να ξεφύγουμε όμως οριστικά από τον κύκλο των διακρίσεων και της ρητορικής του μίσους, δεν αρκεί η επιμονή στην επανάληψη των στερεότυπων ρητορικών σχημάτων και την ξύλινη ρητορεία.
Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού, στον οποίο εδράζεται ολόκληρο το οικοδόμημα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Προσφάτως είχαμε τη δολοφονία νεαρού στην Θεσσαλονίκη, ένα φρικαλέο αποτέλεσμα της οπαδικής βίας, που παρά τις όποιες πρωτοβουλίες εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινωνία μας. Όλα τα μέσα, οι φορείς και οι εμπλεκόμενοι ασχολήθηκαν επί πολλών ημερών με το θέμα βγάζοντας πύρινους λόγους, αναλύσεις επί αναλύσεων για μία περίπτωση ρατσιστικής βίας που δυστυχώς έχουμε ξανααντιμετωπίσει και δεν έχουμε βρει ακόμη το αντίδοτο. Προφανώς η αιτία είναι βαθύτερη και κρύβεται στην ίδια την κοινωνία, πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνονται τόσο αδικαιολόγητα ανθρώπινες ζωές λόγω μίας δήθεν οπαδικής κόντρας. Δεν μας τιμάει αυτό ως σύγχρονη, ευρωπαϊκή κοινωνία.
Παρά τις νίκες και τις επιτυχίες μας, ωστόσο, ο δρόμος για μια ανοιχτή, πλουραλιστική κοινωνία, με λιγότερες ή χωρίς διακρίσεις, με ίσες ή περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους, είναι ακόμα μακρύς.
Πριν κλείσω το χαιρετισμό μου, θα ήθελα εν συντομία να σας αναφέρω τις δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. Ευρώ, με τη χρηματοδοτική στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ισότιμη ένταξη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και τη στήριξη της απασχόλησης, που έχει αναλάβει για το επόμενη Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ενδεικτικά θα αναφέρω την:
α. Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την ένταξη Μαθητών με Αναπηρία ή και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
β. τις δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών
γ. τα 6 κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ
δ. τις 2 στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης στο Βόλο
ε. τα 25 κέντρα κοινότητας στους Δήμους της Θεσσαλίας, με παραρτήματα για ρομά και μεταναστών
στ. Τις 7 δομές υποστήριξης καταπολέμησης των εξαρτήσεων
ζ. τις 2 δομές αστέγων, σε Βόλο και Τρίκαλα.
Επιπλέον, εντάχθηκε προσφάτως στο πρόγραμμα χρηματοδότησης “Αντ. Τρίτσης” το έργο Ανασύνταξη και Αναβάθμιση του συστήματος Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας προϋπολογισμού 1,5 εκατ. Ευρώ, με βασικό του αντικείμενο τον ολιστικό ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος κοινωνικής φροντίδας, μέριμνας και κοινωνικής υποστήριξης των ευπαθών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της Θεσσαλίας καθώς και τη δημιουργία μίας έξυπνης υποδομής άμεσης κοινωνικής παρέμβασης για την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Κλείνοντας, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας για τη σημερινή εκδήλωση, να επαναλάβω ότι οφείλουμε όλοι μας να είμαστε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη της ρατσιστικής βίας και είμαι πεπεισμένη ότι αν όλοι επιτελέσουμε κατ’ ελάχιστον το έργο μας στο πεδίο αυτό και αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, τότε θα μπορέσει επιτέλους η κοινωνία μας να απαλλαγεί από τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας οριστικά.»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ