Χωρίς ναυαγοσώστη εφτά πολυσύχναστες παραλίες της Μαγνησίας
2017-07-11 09:00:19
ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Δεν διαθέτουν ναυαγοσωστική κάλυψη εφτά πολυσύχναστες παραλίες της Μαγνησίας από το σύνολο είκοσι τριών, παρά το γεγονός ότι οι ΟΤΑ ήταν υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν ναυαγοσώστη από την 1η Ιουνίου.
Ενώ μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, οι δήμοι Νοτίου Πηλίου και Ρήγα Φεραίου δεν έχουν τηρήσει ακόμη την υποχρέωσή τους να προσλάβουν ναυαγοσώστες για τις λουτρικές εγκαταστάσεις τους που έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες, αν και είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο.
Ωστόσο, κάθε χρόνο στη Μαγνησία καταγράφεται ένας αξιοσημείωτος αριθμός πνιγμών, με θύματα άτομα που είναι κατά κύριο λόγο ηλικιωμένα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Παρασκευή 28 Ιουνίου ο νομός θρήνησε το δεύτερο για το φετινό καλοκαίρι θύμα από πνιγμό. Στα Πλατανίδια λουόμενοι καλούσαν σε βοήθεια, όταν γύρω τις 7.30 το απόγευμα αντιλήφθηκαν σοκαρισμένοι το σώμα ενός 75χρονου ημεδαπού να επιπλέει στη θάλασσα. Ο ηλικιωμένος άνδρας δεν είχε τις αισθήσεις του. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να σωθεί.
Στις 14 Ιουνίου αντίστοιχα, 75χρονος ημεδαπός ανασύρθηκε πνιγμένος από τον Άναυρο. Μεσημβρινή ώρα ο άτυχος ηλικιωμένος άφηνε την τελευταία του πνοή ενώ κολυμπούσε στη θάλασσα.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου-Τομέα Λιμενικής Αστυνομίας, δυστυχώς κάθε χρόνο χάνεται ένα μεγάλος αριθμός λουόμενων. Το 2016 απεβίωσαν συνολικά επτά άτομα, ενώ βρίσκονταν μέσα στο θαλάσσιο νερό, ενώ το 2015 τα θύματα από πνιγμό ήταν δεκατέσσερα.
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου διενεργεί περιπολίες στις χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες λουτρικές εγκαταστάσεις ιδίως κατά τα Σαββατοκύριακα, και όπου διαπιστώνονται ελλείψεις επιβάλλει κυρώσεις.
Οι ΟΤΑ με πολυσύχναστες παραλίες υποχρεούνται να έχουν ναυαγοσώστη μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2017 και για τις ώρες από τις 10.30 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα.
Η Λιμενική Αστυνομία έχει επιβάλλει ήδη δώδεκα πρόστιμα. Τα πρόστιμα είναι αξίας από 30 ευρώ έως και 35.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση και το είδος της παράβασης.
Πολυσύχναστες παραλίες έχουν χαρακτηριστεί οι Αλυκές, η πλαζ Αλυκών, ο Άναυρος, η Πούντα (Καρνάγιο), η Ν. Αγχίαλος, τα Πλατανίδια, οι Πλάκες, η παραλία «Μαμιδάκη», η Χρυσή Ακτή Παναγιάς, η «Καληφτέρη», ο Αμποβός, η Κορώπη, τα Καλά Νερά, τα Ποτιστικά, ο Παράδεισος, η πλαζ Αλμυρού, ο Μυλοπόταμος, ο Αγ. Ιωάννης, το Παπά Νερό, το Χορευτό, οι Άγιοι Σαράντα, η Πλάκα Ανήλιου και το Καμάρι.
Συνεχείς περιπολίες και πρόστιμα
Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών θα μπορούσε να είχε σωθεί από πνιγμό αν τηρούσε τις συμβουλές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, ώστε ούτε η κολύμβηση να έχει απρόοπτα, ούτε οι καλοκαιρινές δραπετεύσεις τραγικό τέλος. Υπάρχουν συγκεκριμένα σημάδια ή βήματα τα οποία μπορούν πραγματικά να σώσουν από μία δύσκολη στιγμή που μπορεί να εξελιχθεί μοιραία, τόσο για το άτομο που κινδυνεύει όσο και για το άτομο που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο λουόμενου και αποφασίζει να παρέμβει.
Συμβουλές για ξέγνοιαστο κολύμπι
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συμβουλεύει:
-Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
-Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.
-Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3-4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, να αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.
-Έχει ποιεί οινοπνευματώδη ποτά; Έχε κατά νου ότι αλκοόλ και κολύμβηση είναι άκρως επικίνδυνος συνδυασμός.
-Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
-Μην σπρώχνεις και μη βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.
- Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες και προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
-Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
- Μην κολυμπάς μόνος στη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με τον σύντροφό σου κολυμβητή.
-Αν αισθάνεται ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.
-Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και τη μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε απλώς να κρατηθείς στην επιφάνεια. Παρατηρείς μήπως ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή; Κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
-Αισθάνεσαι κίνδυνο; Κάλεσε βοήθεια.
-Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι όταν ξεκουραστείς.
-Έπαθες «κράμπα»; Μην φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που «πιάστηκε» και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.
-Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα από αυτές.
-Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; Βγες γρήγορα έξω από το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει ότι τα κύματα/ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στη θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
-Αντιλήφθηκες ένα κολυμβητή να ζητάει βοήθεια ή να κινδυνεύει στο νερό; Βρες ένα αντικείμενο που επιπλέει και ρίξε το κοντά του για να πιαστεί εάν υπάρχει. Κάλεσε σε βοήθεια. Σε περίπτωση που πλησιάσεις το θύμα ή είσαι κοντά του, έχε υπόψη ότι μπορεί να κινδυνέψεις και εσύ, εάν πιαστεί πάνω σου βίαια και απότομα.
Οδηγίες για τα παιδιά
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου συμβουλεύει τους γονείς:
-Ποτέ μην αφήνεις το παιδί χωρίς επίβλεψη μέσα ή κοντά στο νερό.
-Μη θεωρείς ότι «μπρατσάκια», φουσκωτές κουλούρες κ.λπ. υποκαθιστούν την υποχρέωσή σου να επιβλέπεις το παιδί σου.
-Δίδαξε το παιδί ότι δεν πρέπει να κολυμπάει μόνο του.
-Να παίζεις μαζί του στα ρηχά μέχρι να εξοικειωθεί με το νερό.
- Φοβάται το παιδί να μπει στο νερό; Μην το αναγκάζεις.
-Χρησιμοποίησε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν δεν ξέρει καλό κολύμπι.
-Να θυμάσαι: Εάν ο αέρας παρασύρει τη μπάλα ενός παιδιού στα βαθιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εκείνο μπορεί να επιχειρήσει να την πιάσει.
Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε χρόνο τόσο λίγο όσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεσαι για να απαντήσεις στο τηλέφωνο. Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λιγότερο από μία ίντσα νερό. Στο παιδί στο οποίο έγινε εγκαίρως καρδιοαναπνευστική ανάνηψη έχει 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσει επιπλοκές μετά από έναν παρ’ ολίγον πνιγμό.
Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη σε παιδιά και βρέφη
Η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη σε παιδιά και βρέφη έχει συχνότητα εμφύσεων μαλάξεων 30:2.
Η τεχνητή αναπνοή (φιλί της ζωής), 20 εμφυσήσεις ανά λεπτό. Μετά τις πρώτες τέσσερις εμφυσήσεις, ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς.
Εξωτερικές μαλάξεις, 100 ανά λεπτό μέχρι να υποχωρήσει το στέρνο κατά 3,5 εκατοστά σε κάθε συμπίεση.
Δύο αναπνοές (φιλί της ζωής) σε κάθε 30 συμπιέσεις.
Προκειμένου για βρέφη η συμπίεση του θώρακα γίνεται με δύο δάχτυλα και το στέρνο πρέπει να υποχωρήσει κατά 1,5-2,5 εκατοστά.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ