Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Δύο χρόνια χωρίς τον ρομαντικό «Τερμίτη»
2021-09-09 10:14:17
Νατάσα Μαστοράκου/in.gr
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι καλλιτέχνες και το έργο του θα μείνει για πάντα στις καρδιές και στο μυαλό μας
Δύο χρόνια κλείνουν σήμερα από τον αιφνίδιο θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
Ήταν 9 Σεπτεμβρίου του 2019 όταν έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή ο ρομαντικός Τερμίτης, ο αιώνιος ροκάς, το άνθρωπος που μπορούσε να ξεσηκώσει το κοινό με το «Έλα ψυχούλα μου» και να το ανατριχιάσει με το «Με πήρε ο ύπνος στην καρέκλα».
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας αγαπήθηκε από το κοινό όσο λίγοι καλλιτέχνες και το έργο του θα μείνει για πάντα στις καρδιές και στο μυαλό μας.
Τα τραγούδια, σπουδαία παρακαταθήκη, δεν σταματούν ποτέ να ακούγονται και καλλιτέχνες, φίλοι του πια, τον τιμούν με κάθε ευκαιρία.
Δεκάδες επιτυχίες, αλλά και κομμάτια πιο δύσκολα γινόντουσαν στο στόμα των ακροατών του συνθήματα, παρηγοριά αλλά και τρόπος έκφρασης.
Ερωτευτήκαμε, προβληματιστήκαμε, νοσταλγήσαμε και κυρίως μάθαμε ποιητές, στιχουργούς και μουσικούς που χωρίς εκείνος δεν θα είχαμε την ευκαιρία.
Από τον σπαρακτικό «Μικρό Τιτανικό», το εξωστρεφές «Πόσο σε θέλω», τον «Πατέρα», το «Πεθαίνω για σένα», το «Νότο» και τόσες άλλα τραγούδια που έρχονται πάντα να «Ρίξουν κόκκινο στη νύχτα».
Πρώτα χρόνια
Ο Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών.
Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.
Για πάντα ρομαντικός «Τερμίτης»
Οι Τερμίτες δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (φωνή, κιθάρα), Παύλο Κικριλή (ακουστική κιθάρα), Δημήτρη Βασαλάκη (ηλεκτρικό μπάσσο) και Αντώνη Μιτζέλο (σόλο κιθάρα) καθώς και τον Τόλη Σκαματζούρα στα τύμπανα. Η αρχική ονομασία τους ήταν P.L.J. Band (Paul=Παύλος Κικριλής, Larry=Λ.Μαχαιρίτσας, Jimmy=Δημήτρης Βασαλάκης). Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 1982 από τη Vertigo με τον τίτλο «Armageddon» και περιείχε 9 κομμάτια σε αγγλικό στίχο ή Instrumental. Ο δίσκος αρχικά πούλησε ελάχιστα κομμάτια (γύρω στα 400).
Το 1983, έπειτα από την αποτυχία αυτή του πρώτου τους δίσκου, το συγκρότημα αποφασίζει να στραφεί στον Ελληνικό στίχο. Μαζί με τη γλώσσα των στίχων αλλάζει και το όνομα του συγκροτήματος το οποίο καλείται πλέον Τερμίτες. Στο συγκρότημα προστίθεται ο Φίλιππος Σπυρόπουλος στα ντραμς. Τους στίχους σε αρκετά κομμάτια γράφει ο Μιχάλης Μαρματάκης. Κυκλοφορεί ο ομώνυμος δίσκος (Τερμίτες).
Το 1984 κυκλοφορεί ο δίσκος «Αμαρτωλή Μαρία» με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα.
Το 1986 την παραγωγή των δίσκων αναλαμβάνει η Virgin. Κυκλοφορεί ο δίσκος «Τσιμεντένια τραίνα». Από το συγκρότημα έχει αποχωρήσει ο Δημήτρης Βασαλάκης και πλέον ο Παύλος Κικριλής γίνεται ο μπασίστας του συγκροτήματος. Παράλληλα γίνεται μια συναυλία στο Λυκαβηττό. Συμμετέχει ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σάκης Μπουλάς και ο Αντώνης Βαρδής. Το κομμάτι «Πόσο σε θέλω» βγαίνει ουσιαστικά εκείνη τη στιγμή πάνω στη σκηνή… Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί ηχογραφημένη με τον τίτλο «Τσιμεντένιο Κονσέρτο».
Το 1988 κυκλοφορεί ο τελευταίος δίσκος με την ονομασία «Περιμένοντας τη βροχή». Είναι επίσης το έτος διάλυσης του συγκροτήματος. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, το συγκρότημα διαλύεται επειδή είχε αρχίσει να αλλοιώνεται το στυλ του και επειδή η rock μουσική δεν ακουγόταν εκείνη την εποχή στον Ελληνικό χώρο. Δίνουν ωστόσο την υπόσχεση να ξανασυναντηθούν έπειτα από 10 χρόνια για μια μεγάλη συναυλία.
Η συναυλία αυτή πραγματικά έλαβε χώρα το 1998 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το οποίο ήταν κατάμεστο. Συμμετείχαν πολλοί διακεκριμένοι καλλιτέχνες,μεταξύ των οποίων ο Διονύσης Τσακνής, ο Γιάννης Σμοΐλης, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Πάνος Κατσιμίχας και άλλοι. Η ηχογράφηση της συναυλίας κυκλοφορεί δυο χρόνια αργότερα σε ένα διπλό CD με τον τίτλο «Η συναυλία» και πουλάει αρκετά κομμάτια. Η συναυλία (ή αποσπάσματα αυτής) μεταδίδεται κατά καιρούς από διάφορα τηλεοπτικά κανάλια.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ