Ζέττα Μακρή : «Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος: Ιερό χρέος η ισχυροποίηση της ιστορικής συλλογικής μνήμης»
2021-01-29 19:54:12
Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττα Μ. Μακρή αποδέχτηκε με τιμή και συγκίνηση την πρόσκληση και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.
Η κα Μακρή συνεχάρη τους συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Σποράδων, την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, για τον ιδιαίτερο φόρος τιμής στους χιλιάδες Εβραίους Έλληνες, που έπεσαν θύματα της πιο φρικιαστικής βιαιότητας στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η υφυπουργός Παιδείας στην ομιλία της τόνισε ότι στην καρδιά της Ευρώπης διατελέστηκε η εξοντωτική εφαρμογή των διακρίσεων, των εκτοπίσεων και του αφανισμού των Εβραίων. Στην Ελλάδα, πριν από τον πόλεμο, ζούσαν περισσότεροι από 75.000 Εβραίοι σε μικρές ή μεγαλύτερες κοινότητες. Όταν η χώρα απελευθερώθηκε λιγότεροι από 11.000 Έλληνες Εβραίοι είχαν επιζήσει.
«Οι πύλες της κολάσεως άνοιξαν εκείνο το μεσημέρι της 27ης Ιανουαρίου 1945. Τότε, σηματοδοτείται η επέτειος της απελευθέρωσης του Άουσβιτς πριν 76 χρόνια. Το Άουσβιτς αναδείχθηκε σε σύμβολο του Ολοκαυτώματος, σε σύμβολο της απόλυτης βαρβαρότητας και της πρωτοφανούς κτηνωδίας.
Έξι εκατομμύρια Εβραίοι, άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και βρέφη χάθηκαν σε αυτό το έγκλημα, με μόνο κριτήριο τη θρησκεία τους, μόνο επειδή ήταν Εβραίοι. Ανάμεσά τους, 60.000 ήταν Έλληνες, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι αλλά και Χριστιανοί Ορθόδοξοι που συνελήφθησαν για αντιστασιακή δράση ή γιατί βοήθησαν Εβραίους συμπολίτες τους να διαφύγουν».
Το Ολοκαύτωμα αποτελεί την πιο σκοτεινή σελίδα του 20ου αιώνα.
Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κατά της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και κατά του σεβασμού της ζωής των άλλων. Ένα στυγερό έγκλημα απέναντι στη διαφορετικότητα, την πίστη σε άλλη θρησκεία, την καταγωγή.
«Η 27η Ιανουαρίου είναι η αφορμή να αναλογιστούμε τι είδους κόσμο επιθυμούμε για εμάς και τα παιδιά μας.
Η εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο για την οικοδόμηση μιας φιλελεύθερης, υγιούς και ασφαλούς παγκόσμιας κοινωνίας.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα, υπέγραψε το 2018 Μνημόνιο Συνεργασίας με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και το Ινστιτούτο «Olga Lengyel», ενώ με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, πραγματοποιούνται επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος.
Επίσης, το βιβλίο «Πέντε καμινάδες» της Olga Lengyel, μίας Εβραίας από την Ουγγαρία που επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, μεταφράζεται στα Ελληνικά και θα διανεμηθεί δωρεάν στους δεκάδες εκπαιδευτικούς μας, που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά αυτά σεμινάρια».
Η Υφυπουργός κ. Μακρή έκλεισε τον χαιρετισμό της με τα λόγια της Olga Lengyel «Πρέπει να αποτρέψουμε να επαναληφθούν παρόμοιες φρικαλεότητες. Οι άνθρωποι πρέπει να ενώνονται τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος. Όταν κινδυνεύει μία ομάδα, κινδυνεύουμε όλοι μας».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ