Η δήλωση αυτή ουσιαστικά διατυπώθηκε για να αποκαταστήσει τι πραγματικά ισχύει αυτή τη στιγμή στα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, μετά τις αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης.

Αν και έχει αρθεί η νομική απαγόρευση για διεθνή ταξίδια αναψυχής από την περασμένη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μόλις χθες επανέλαβε ότι τα ταξίδια στις χώρες της πορτοκαλί ζώνης πρέπει να γίνονται μόνο για «εξαιρετικούς» λόγους.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα μέτρα, οι Βρετανοί που επιστρέφουν από αυτούς τους προορισμούς πέρα από τα τεστ πρέπει να μείνουν σε 10ήμερη απομόνωση στο σπίτι.

Η κυρία Πατέλ τόνισε ότι η «αστυνομία διακοπών» που έχει συσταθεί έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί έως και 10.000 επισκέψεις σε σπίτια κάθε μέρα. Ήδη την περασμένη εβδομάδα έγιναν 30.000 τέτοιες επισκέψεις.

Σε όποιον δεν τηρεί την καραντίνα επιβάλλεται πρόστιμο έως και 10.000 λιρών.

Πάντως, παρά τις συστάσεις για αποφυγή των ταξιδιών αναψυχής στις πορτοκαλί χώρες, υπολογίζεται ότι μέχρι  το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ταξιδέψει σε αυτούς τους προορισμούς περίπου 270.000 Βρετανοί.

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, από χθες έως και την Κυριακή είναι προγραμματισμένες 1.300 πτήσεις προς χώρες της πορτοκαλί λίστας όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα. Δηλαδή, τουλάχιστον 54.000 επιβάτες την ημέρα θα αγνοούν τη σύσταση της κυβέρνησης.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι στην αναθεωρημένη πράσινη λίστα στις αρχές Ιουνίου θα μπουν χώρες με κάτω από 75 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους.