Βιβλία για τη Σκιάθο | του Γιώργου Σανιδά

Από μικρό παιδί διαβάζω και γράφω ασταμάτητα για τη Σκιάθο, το τόπο όπου αντίκρισα το «πρώτον άχραντον φως» και στον οποίο αισθάνομαι πως οφείλω σχεδόν τα πάντα .

Με τις όποιες συγγραφικές δυνάμεις μου,  υμνώ τις μοναδικές ομορφιές της, τιμώ τη μεγάλη  παράδοση και τη μακραίωνη ιστορία της, αναδεικνύω τα προβλήματά της κι υποβάλλω αμέτρητες προτάσεις για το καλό της, όπως τουλάχιστον το εννοώ. Επιστέγασμα αυτής της επίμονης κι επί μισό αιώνα ενασχόλησης, αποτελούν φυσικά τα βιβλία μου που σχετίζονται με τον τόπο καταγωγής μου.

Το πρώτο, μια λογοτεχνική- ποιητική νουβέλα, εκδόθηκε  το 1983, όταν ήμουν μόλις είκοσι χρονών,   και φέρει τον τίτλο : «Πρωτοετής φοιτητής».

Το δεύτερο γράφτηκε ως πτυχιακή εργασία στα πλαίσια των σπουδών μου στα οικονομικά και ονομάζεται «Έρευνα- μελέτη για τον τουρισμό και τη Σκιάθο».

Ακολούθησαν δύο μυθιστορήματα: «Το Κάστρο της Ελευθερίας κι ο Μπαρμπαρόσα» που επανεκδόθηκε πρόσφατα ως «Ο Μπαρμπαρόσα και το κάστρο της ελευθερίας» και το «Ναυαγισμένοι έρωτες».

Στη συνέχεια έγραψα το λογοτεχνικό δοκίμιο «Δεν Χάθηκαν όλα» που το πρόσφερα για την ίδρυση Ναυτικού Μουσείου στο νησί μας.

 

Το 2022 εξέδωσα τον «Αλυπιακό οίνο» που αναφέρεται στη μακρόχρονη ιστορία του κρασιού στη Σκιάθο.

Ενδιάμεσα εξέδωσα έξι βιβλία για τον κυρ- Αλέξανδρο, τον μέγιστο των Ελλήνων λογοτεχνών που γέννησε και γαλούχησε πνευματικά το νησί μας. Τα λογοτεχνικά αφηγήματα «Αν ξυπνούσε ο κυρ- Αλέξανδρος» και το «Χριστούγεννα με τον Παπαδιαμάντη», τα δοκίμια «Παπαδιαμάντη πολιτική παρακαταθήκη», «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης- η βιογραφία» και το «Η Σκόπελος με τα μάτια του Παπαδιαμάντη» (προσφορά στο δήμο της γείτονος νήσου)  κι επιμελήθηκα- προλόγισα τη συλλογή διηγημάτων «Παπαδιαμάντη- Μικρά Άπαντα».

Εν συνόλω, προς το παρόν, δώδεκα βιβλία για τη Σκιάθο, δηλαδή  πάνω απ’ τα μισά απ’ όσα έχω εκδώσει συνολικά.

Παράλληλα, τα άρθρα μου για το νησί ξεπέρασαν εδώ και καιρό τα χίλια και τα θεατρικά μου έργα τα δέκα.

Πρώτα ο Θεός και εφόσον εξακολουθούν να σας ενδιαφέρουν τα γραφόμενά μου, έπεται ανάλογη συνέχεια, καθώς όσο μεγαλώνω νιώθω μεγαλύτερη την ανάγκη μου ν’ ανακαλύψω- αποκαλύψω κι άλλες αθέατες πλευρές της μικρής μου  πατρίδας.