Το QATAR INTERNATIONAL ART FESTIVAL είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στον κόσμο και χρηματοδοτείται από την εκεί κυβέρνηση.
Διεξάγεται από σήμερα 24 έως 28 Οκτωβρίου στο « κοσμηματοπωλείο »  των Πολιτιστικών χώρων Τέχνης του κόσμου, στο  KATARA CULTURAL VILLAGE FOUNDATION CENTER, της Doha.

To Πολιτιστικό Κέντρο του Festival – KataraCultural Village Center – Doha – Qatar

Το Φεστιβάλ τελεί υπο την Αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, της UNESCO για τον  Αραβικό κόσμο & την Υεμένη, καθώς επίσης της Εθνικής Επιτροπής Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών του Qatar.
Πολιτιστικοί Συνεργάτες & Εταίροι είναι η Μπιενάλε της Φλωρεντίας, το περιοδικό Artmosphere Magazine της Νέα Υόρκης,  η Αιθιοπική Πινακοθήκη,

η Art Guest Agency της  Ρωσίας ,  το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού στον Λίβανο, Gallery Tέχνης του Ιράν,  Αρμενίας,  Μεξικού και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς και άλλοι φορείς.
Φέτος περισσότεροι από 250 καταξιωμένοι διεθνείς εικαστικοί 65 χωρών αλλά και Gallery Τέχνης προσεκλήθησαν να συμμετάσχουν αφού πρώτα επιλέχθηκαν προσεκτικά τα εικαστικά τους έργα από την αυστηρή Καλλιτεχνική Επιτροπή των Διοργανωτών του QIAF 2021.

H διοργανώτρια της έκθεσης κ. Rashmi Agarwal με τον Διευθυντή του Yπουργείου Πολιτισμού – Τεχνών & Αθλητισμού κ. Hamad Mohamed Αl-Zakiba

Μεταξύ των επιλεχθέντων είναι και η συμπατριώτισσά μας εικαστικός – δημιουργός κ. Καλατζή Μαρία παρουσιάζοντας τα έργα της : «Skiathos Cup», «Sailing in Sporades» και «Αegean Regatta under the moonlight».

To έργο της εικαστικού κας. Καλατζή Μαρίας Skiathos Cup
To έργο της εικαστικού κας Καλατζή Μαρίας Sailing in Sporades

Το έργο της εικαστικού κας Καλατζή Μαρίας Aegean regatta under the moonlight

Οι καλλιτέχνες καλούνται να επιδείξουν το ταλέντο, την ικανότητα και τη δημιουργικότητά τους σε μια ενιαία πλατφόρμα με καινοτόμες ιδέες για την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης στην Ανατολή, ανοίγοντας ένα νέο κόσμο καλλιτεχνικών ευκαιριών.

Αποτελεί προνόμιο για τους ‘Ελληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες να παρουσιάζουν την δουλειά τους στο Κατάρ, καθότι χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στον Αραβικό κόσμο.
Την έκθεση επιμελείται η κ. Rashmi Agarwal και θα παραστούν εκτός των άλλων εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού και καλλιτεχνικού χώρου, ο Διευθυντής του  Yπουργείου Πολιτισμού – Τεχνών & Αθλητισμού  κ. Hamad Mohamed Αl-Zakiba, παγκόσμιοι εμπειρογνώμονες, κριτικοί & ακαδημαϊκοί τέχνης, επιλεγμένοι συλλέκτες και επενδυτές.

Η ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει: Πολιτιστική ημερήσια εκδρομή στο Κατάρ, Επίσημο καλωσόρισμα των καλλιτεχνών και των επισήμων στο Red Carpet (κόκκινο χαλί) για την τελετή έναρξης της Έκθεσης Ζωγραφικής & Γλυπτικής,  Συμπόσιο ζωντανής ζωγραφικής και τηλεοπτικές εκπομπές με διαδραστικές συνεδρίες,  Master Classes για την τέχνη και τις πρόσφατες τάσεις,  Καλλιτεχνική επίδειξη μόδας, Βραδιά βράβευσης των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, Εορταστικό δείπνο με ζωντανή τοπική πολιτιστική διασκέδαση,  Συνέντευξη Τύπου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Στo KATARA CULTURAL  VILLAGE CENTER συναντά η χάρη του παρελθόντος τη λαμπρότητα του μέλλοντος. Είναι σχεδιασμένο με αραβική αρχιτεκτονική με φανταχτερούς πεζόδρομους αλλά και με μονοπάτια λιθόστρωτα. Είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της τέχνης αποτελώντας ένα δημοφιλές αξιοθέατο. Διαθέτει ‘Oπερα, το Πλανητάριο Al Thuraya με προυγμένη τεχνολογία 3d, Φιλαρμονική Ορχήστρα, Βιβλιοθήκη, Μουσεία, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, Gallery, Αrt Studios & Film Institute, τεράστια συλλογή αραβικής τέχνης, γλυπτικής, τοιχογραφίας & χειροτεχνίας, Cinema, Μουσική Ακαδημία & Κέντρο Αραβικής ποίησης,  χώρους δημοπρασιών έργων τέχνης του οίκου AlBahie & Beach Club.

Lusail-marina-Qatar

Το αριστείο αρχιτεκτονικής  κερδίζει το Ελληνικό ανοιχτό Αμφιθέατρο. Είναι ένα μείγμα Ελληνικής, Ρωμαικής  και Ισλαμικής τέχνης με ενισχυμένη την εμφάνιση της Ελληνικής αρχιτεκτονικής έχοντας  ως θέα την απέραντη θάλασσα. Το αμφιθέατρο απλώνεται σε μια έκταση 3.275 τμ και μπορεί να φιλοξενήσει πλήθος κόσμου κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων.

‘Οταν το 2010 το Κατάρ ανακηρύχθηκε πολιτιστική χώρα της περιοχής, η καρδιά της τέχνης χτυπά στην Ντόχα. Το εν λόγω Πολιτιστικό Κέντρο αποτελεί πλέον τον  πολιτιστικό φάρο της τέχνης που ακτινοβολεί στη Μέση Ανατολή,  όπου άνθρωποι διαφορετικής θρησκείας και κουλτούρας ξεπερνούν τα εθνικά τους όρια και αγκαλιάζουν κοινούς σκοπούς προβάλλοντας την όμορφη καλλιτεχνική δύναμη της «ανθρώπινης έκφρασης» πέρα από τα σύνορα και τους πολιτισμούς.

Η Δυτική ακτή της Doha

Η γοητεία της Ντόχα με την μυστηριώδη ομορφιά και την παρεμβατική αρχιτεκτονική μεταξύ της παράδοσης και του σύγχρονου προβληματισμού στον Περσικό Κόλπο, πλησιάζει την απόσταση μεταξύ  των πολιτισμών, καθιστώντας τη ένα ακριβό ορόσημο της Μέσης  Ανατολής στο ταξίδι της ανακάλυψης από τους ενθουσιώδεις λάτρεις.

—-Η έκθεση θα διεξαχθεί στα κτήρια 18 & 19 και θα παραμένει ανοιχτή όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ από τις 10:00 π.μ – 10:00 μ.μ.
—-Τα 6 Master Classes είναι ανοιχτά για όλους τους συμμετέχοντες και τους καλεσμένους στο Κτήριο 15, από τις 09:30 π.μ. – 01:00 μ.μ, την Τρίτη 26 /10/21.
—-Η Πολιτιστική ομιλία και το πάνελ Show έχει προγραμματιστεί στο Κτήριο 15, από τις 02:00 μ.μ – 03:30 μ.μ, την Τρίτη 26 /10/21.
Θέμα της συζήτησης:  «Future Vision of the Canvas – An Artistic, Cultural, Healing & Investor perspective» –  «Μελλοντικό όραμα του καμβά – Μια Καλλιτεχνική, Πολιτιστική, Θεραπευτική & Επενδυτική προοπτική».
—-Η καλλιτεχνικής επίδειξη μόδας (Artistic Fashion Show) θα γίνει στο Κτήριο 15, από τις 06:00 μ.μ – 08:00 μ.μ, την Τετάρτη, 27/10/21.
Απαιτείται επίσημο ένδυμα.

Το trailer του Φεστιβάλ: