Το 1983 στη Σκιάθο γιορτάστηκε η 10η επέτειος του Πολυτεχνείου. Για τη σχολική κοινότητα και τη νεολαία του νησιού, αυτό υπήρξε ένα γεγονός συνταρακτικό, όπως μαρτυρούν τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα που ανέσυρε από το προσωπικό αρχείο του ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου κ. Χρήστος Δημητριάδης, μαθητής Λυκείου ακόμη τότε. Οι φωτογραφίες από την πορεία της 17ης Νοεμβρίου 1983 εντυπωσιάζουν για τη μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, αφού εκείνη τη χρονιά οι Σκιαθίτες τίμησαν μαζικά τον αγώνα όσων υπερασπίστηκαν τα ιδανικά τους ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

 

Δέκα χρόνια μετά τον ξεσηκωμό φοιτητών και λαού, που στην ουσία αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη χούντα, τα δημοκρατικά αισθήματα της πλειοψηφίας των Σκιαθιτών παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα. Ο φωτογραφικός φακός αποτελεί, άλλωστε, αδιάψευστο μάρτυρα της μαζικότητας στο νησί των Βορείων Σποράδων στην 10η κατά σειρά γιορτή για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο και την αιματηρή καταστολή του.

Ο παλμός δεν έλειπε από τις τάξεις των μαθητών στη Σκιάθο, καθώς διαδήλωναν υπέρ του Πολυτεχνείου πριν από 39 χρόνια.

«Το 1983, τα δέκα χρόνια ήταν κομβικό σημείο. Στον εορτασμό εκείνης της χρονιάς μετείχαν όσοι πίστευαν στη δημοκρατία. Και για μένα, η δημοκρατία δεν έχει «χρώμα», παρότι κάποιοι θεωρούσαν πως δημοκρατικοί ήταν μόνο όσοι προέρχονταν από την Αριστερά και όχι π.χ. εμείς που ανήκαμε στον μεσαίο χώρο», ανέφερε έπειτα ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος συνεχίζοντας, υπενθύμισε κάτι πολύ σημαντικό: «Επί χούντας, οι περισσότεροι στο νησί έμεναν… μαζεμένοι. Ο κόσμος ήταν φοβισμένος, δε μιλούσε, γιατί υπήρχαν πληροφοριοδότες, οι οποίοι από μπροστά σου έκαναν τον φίλο, αλλά μπορούσαν να σε μπλέξουν. Όταν, όμως, το καθεστώς των Απριλιανών κατέρρευσε, τα φαινόμενα αυτά εξέλειψαν και ο κόσμος άρχισε να εκδηλώνεται πιο ελεύθερα. Το 1983, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση στη Σκιάθο. Η μαζικότητα στη συμμετοχή αποτυπώνεται άλλωστε και από τις φωτογραφίες. Στο νησί επικρατούσε ενθουσιασμός, ειδικά εντός του σχολείου. Θέλαμε την αλλαγή και ετοιμαζόμασταν πολύ καιρό για τις εκδηλώσεις των δέκα χρόνων. Όλα τα πλακάτ και τα πανό είχαν γίνει στο χέρι, τα είχαν φτιάξει μαθητές», παραδέχθηκε ο κ. Δημητριάδης στο SkiathosLife.gr και έκλεισε λέγοντας: «Η πορεία ακολούθησε τη διαδρομή από Παπαδιαμάντη μέχρι Αγία Τριάδα, ενώ μετά κατέληξε στο Ηρώον, το οποίο τότε βρισκόταν σε διαφορετική τοποθεσία από τη σημερινή, ακριβώς απέναντι από το σημείο που ελλιμενίζονταν τα καράβια. Εμείς τότε ήμασταν με το σχολείο και θυμάμαι ότι στο Λύκειο Σκιάθου επί 48 ώρες κάναμε συνέχεια εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Είτε στο σχολείο, είτε στον κινηματογράφο «Αττικόν» που λειτουργούσε τότε στην Παπαδιαμάντη».

Ο κ. Χρήστος Δημητριάδης, δεκαεπτά ετών τότε, στέκεται μπροστά από το Ηρώο μετά την ολοκλήρωση της πορείας στις 17/11/1983