Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 2020 εγκρίθηκε το σχέδιο Προϋπολογισμού του Δήμου Σκιάθου για το έτος 2021 που πρότειναν οι Δημοτικές Παρατάξεις «Σκιάθος Ενωμένη» και «Νέοι Ορίζοντες» με 11  ψήφους έναντι 9 που συγκέντρωσε το Σχέδιο της Δημοτικής Αρχής  του κ. Θεόδωρου  Π. ΤΖούμα.

Ως γνωστόν σε προηγούμενες συνεδριάσεις είχαν υπερψηφιστεί οι προτάσεις των προαναφερόμενων παρατάξεων όσον αφορά στα τέλη (μείωση 50%) και στο Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2021 . Έτσι χθες με την κατάθεση και ψήφιση και του Προϋπολογισμού ολοκληρώνεται η τριλογία (Τέλη, Τεχνικό Πρόγραμμα, Προϋπολογισμός) μιας ολοκληρωμένης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής για το νησί μας.

Βλέποντας την αγωνία κατοίκων και επιχειρηματιών και μη έχοντας άλλη επιλογή, η αντιπολίτευση ανέλαβε δράση αφού έδωσε στον κ. Τζούμα περίοδο ανοχής όχι 100 αλλά 480 ημερών. Τους 16 αυτούς μήνες το μόνο που έκανε ο επικεφαλής της παράταξης « Αλλάζουμε , θέλουμε και μπορούμε» (αλλά … δεν γνωρίζουμε) ήταν να διορίσει ημετέρους, να μοιράσει χρήματα για την εξασφάλιση προσωπικών δημοσιευμάτων, να αναθέσει μελέτες, έργα και προμήθειες για την οικονομική ενίσχυση του κλειστού κύκλου των υποστηρικτών και συγγενών του και, φυσικά, να έρθει σε ρήξη, όχι μόνο με την αντιπολίτευση, που αποτελεί το 55% του Δημοτικού Συμβουλίου αρνούμενος κάθε συνεργασία,  αλλά και με υπηρεσιακούς παράγοντες, βουλευτές , Δημάρχους, Αναπτυξιακές Εταιρείες και γενικά όποιον είχε καλύτερες ή διαφορετικές προτάσεις-ιδέες από αυτόν.

Με την συνεργασία λοιπόν όλων των μελών των παρατάξεων του κ. Νικόλαου Κ. Πλωμαρίτη και του κ. Παναγιώτη Κ. Διολέττα, με τον συντονισμό από τον κ. Γιάννη Πατσά και τον κ. Νίκο Γιαμαρέλο, που ήταν και ο βασικός εισηγητής κατά τη συνεδρίαση, καταρτίστηκε ένας Προϋπολογισμός που εκτός από την διαχείριση των παγίων, ανελαστικών, λειτουργικών δαπανών και το ενσωματωμένο ψηφισμένο Τεχνικό Πρόγραμμα των δύο παρατάξεων, θέτει τις βάσεις για έργα υποδομής και προβλέπει-ενισχύει υπηρεσίες απαραίτητες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και την ανάπτυξη του νησιού, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες.

Ενισχύθηκε το κοινωνικό πρόσωπο–έργο του Δήμου, δίνοντας προτεραιότητα στις ουσιαστικές ανάγκες των δημοτών μας, με την πρόταση μας για αγορά οικοπέδου για την ανέγερση σχολείου, με την αύξηση των παροχών σε χρήματα και σε είδη για τους συμπολίτες μας που έχουν οικονομική αδυναμία, λόγω των συνθηκών που έχουν προκύψει από την πανδημία COVID 19.

Ακόμη, επιμένοντας στην αναγκαιότητα  συνέχισης της λειτουργίας της μικροσυγκοινωνίας Σκιάθου-Κουκουναριών από τον Δήμο, δημιουργήθηκαν κωδικοί δαπανών για τη λειτουργία των λεωφορείων με πρόσληψη εποχικού προσωπικού, προβλέποντας και το κόστος της συντήρησης των λεωφορείων, καυσίμων κ.λ.π. έτσι ώστε ο Δήμος να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει έγκαιρα κάθε εξέλιξη στο θέμα αυτό.

Μειώθηκαν παράλληλα δαπάνες που καλύπτονται από τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αφού από την προηγούμενη χρονιά αυξήθηκε η επιχορήγησή του οργανισμού από  200 χιλ. σε 400 χιλ. ευρώ για την κάλυψη των τομέων αυτών και όχι για την πρόσληψη περισσότερων ημετέρων, μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, αφαιρέθηκαν μη αιτιολογημένες και μη τεκμηριωμένες δαπάνες προγραμματικών συμβάσεων

Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι των δύο παρατάξεων δηλώνουν πρόθυμοι και πανέτοιμοι να εργασθούν με όλες τους τις δυνάμεις για την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου Σκιάθου.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2021 ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ 22-12-2020 (1) ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΥ 2021