Πώς ο σταθμάρχης Λάρισας απέδειξε ότι δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση

Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να αποδείξει ότι για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη φταίει ο σταθμάρχης της Λάρισας και πως το σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργεί, για να αποποιηθεί τις ευθύνες της, ωστόσο διαρκώς τη διαψεύδουν τα γεγονότα αλλά και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ.

Έτσι σε φιάσκο κατέληξε η επίσκεψη στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας του υφυπουργού Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, που όπως και ο τέως προϊστάμενός του είχε να εμφανιστεί από το βράδυ του δυστυχήματος.

Εκεί, και μάλιστα on camera, παρουσία και του σταθμάρχη, δήλωσε ότι «αυτός ο πίνακας, δηλαδή το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργεί. Ο χειρισμός του τοπικού ελέγχου και της χάραξης των διαδρομών. Σας θυμίζω ότι έχει παραδοθεί από τον Νοέμβριο του 2022. Ένα σύστημα που λειτουργούσε και την νύχτα του μοιραίου δυστυχήματος. Δυστυχώς, δε χρησιμοποιήθηκε», επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Έφτασε δε στο σημείο να πει ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα, ούτε εντός της Βουλής, ούτε εκτός της Βουλής να παραπληροφορεί την ελληνική κοινωνία», ενώ στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον σταθμάρχη για να εξηγήσει την διαδικασία στους δημοσιογράφους.

Και τότε η αλήθεια αποκαλύφθηκε: Ο σταθμάρχης, παρουσιάζοντας τη διαδικασία, είπε ότι «αυτό δεν είναι το σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά τοπικός χειρισμός της διαδρομής».

Και εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε μία χάραξη δρομολογίου από την είσοδο του σταθμού μέχρι την έξοδο. Δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση. Υπάρχει ο τοπικός χειρισμός. Βλέπει 3,5 από την έξοδο του σταθμού και 1,5 με 2 από το νότιο τμήμα. Αν υπήρχε τηλεδιοίκηση θα έβλεπε μέχρι το Πλατύ. Βγήκε εντελώς εκτός λειτουργίας τον Ιούλιο του 2019. Από το 2019 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση. Το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργεί».

Το συμβάν προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που μίλησε για «διασυρμό» του υφυπουργού καθώς οι σταθμάρχες που τον συνόδευαν το διέψευσαν διευκρινίζοντας ότι ο τοπικός πίνακας χειρισμού για την είσοδο και έξοδο του σταθμού και δεν είναι τηλεδιοίκηση, και πως αυτή όντως λειτουργούσε ως το 2019 και ρύθμιζε την κυκλοφορία τρένων από το Δομοκό μέχρι το Πλατύ Ημαθίας.

Και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει: «Τι άλλο πρέπει να συμβεί, πόσες ακόμη αποδείξεις, έγγραφα και μαρτυρίες χρειάζονται για να σταματήσει η κυβέρνηση να λέει ψέματα και να προσβάλει την μνήμη των 57 ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα; Ως εδώ!»

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος διασύρθηκε σε απευθείας μετάδοση για τη δήθεν τηλεδιοίκηση στη Λάρισα»
Το πρωί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο κ. Γεραπετρίτης μας καλούσε να πάμε όλοι μαζί στη Λάρισα να δούμε την τηλεδιοίκηση που δήθεν υπάρχει.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι δίπλα από τον χώρο που έκανε αυτοψία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στη Λάρισα υπάρχει η τηλεδιοίκηση.

Τελικά, το απόγευμα έστειλε τον υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο στη Λάρισα να επιβεβαιώσει την ύπαρξη τηλεδιοίκησης, αλλά ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε σε μια «δυσάρεστη» έκπληξη.

Οι σταθμάρχες που ήταν δίπλα του τον διέψευσαν on camera διευκρινίζοντας ότι ο τοπικός πίνακας χειρισμού για την είσοδο και έξοδο του σταθμού και δεν είναι τηλεδιοίκηση, και πως αυτή όντως λειτουργούσε ως το 2019 και ρύθμιζε την κυκλοφορία τρένων από το Δομοκό μέχρι το Πλατύ Ημαθίας.

Τι άλλο πρέπει να συμβεί, πόσες ακόμη αποδείξεις, έγγραφα και μαρτυρίες χρειάζονται για να σταματήσει η κυβέρνηση να λέει ψέματα και να προσβάλει την μνήμη των 57 ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα; Ως εδώ!