Όπως είναι γνωστό με το Ν.2193/1994 (Φ.Ε.Κ 32.Α/94) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Ο φετινός εορτασμός θα γίνει σε όλη την Επικράτεια την 23η Μαϊου 2021, πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαϊου, όπως ορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου1 του Π.Δ. 99/1994.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα γίνουν  στο  Βόλο περιλαμβάνει:

  1. Γενικό σημαιοστολισμό από της ογδόης (08.00) πρωινής ώρας μέχρι και  τη δύση του ηλίου της 23ηςΜαΐου 2021.
  2. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών καταστημάτων των ΝΠΔΔ  και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 23ηςΜαΐου 2021 μέχρι τις πρωϊνές ώρες της επομένης.
  3. Ώρα 11.30 Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (Σταδίου-Μανδηλαρά, Πολιτιστικό Κέντρο Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας, Άλσος Ανδρέας Βαλαχής)Ομιλία  του Προέδρου της Ένωσης Ποντίων του Νομού  Μαγνησίας  κ. Κωνσταντίνου Περκουλίδη.
  1. Κατάθεση στεφάνων: Λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φετινές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι καταθέσεις στεφάνων  θα πραγματοποιηθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και υπό την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

ΓΕΝΙΚΑ

α)  Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού παρακαλείται να ρυθμίσει τα σχετικά με την Επιμνημόσυνη Δέηση.

β) Οι στρατιωτικές, αστυνομικές, λιμενικές και δημοτικές αρχές παρακαλούνται να ρυθμίσουν τα σχετικά με την παράταξη, την τάξη, την απόδοση τιμών, φωταγώγηση, σημαιοστολισμό και την κίνηση  των τροχοφόρων.