Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος – Επιλογές Θεραπείας

Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, από άσκηση και φυσικοθεραπεια, έως φαρμακολογικές και χειρουργικές επιλογές.

Όταν η διαδικασία της νόσου βρίσκεται στα αρχικά της στάδια και τα συμπτώματα είναι ήπια, η θεραπεία συνήθως αποτελείται από αναλγησία, ένα συντηρητικό πρόγραμμα απώλειας βάρους και φυσικοθεραπεία. Καθώς τα συμπτώματα αυξάνονται σε σοβαρότητα, η θεραπεία γίνεται επίσης πιο σοβαρή με την εξέταση μιας ποικιλίας χειρουργικών επεμβάσεων. Η απόφαση για κλιμάκωση της θεραπείας εξαρτάται από το άτομο, τα επίπεδα του πονου του, τις γνώσεις του για την πάθηση και τις συμβουλές των επαγγελματιών γιατρών.

Για να προχωρησει καποιος σε καποια θεραπευτικη μεθοδο, πρέπει πρώτα να έχει επαρκή γνώση της εν λόγω διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των επιδιωκόμενων οφελών και των πιθανών κινδύνων. Ενας ορθοπεδικος https://www.grigoriosavramidis.gr/ μπορει να σας συμβουλεψει καταλληλα αφου πρωτα εξετασει την κατασταση σας.

Τα παρακάτω συνοψίζουν τις διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές:

Φαρμακευτικη θεραπεια

Μόλις ο πόνος καταστεί ανυποφορος με φαρμακα μη συνταγογραφουμενα, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ιατρό, καθώς το προσωπικό ιατρικό ιστορικό κάθε ατόμου επηρεάζει ποια από τις κατηγορίες φαρμάκων είναι κατάλληλη και ασφαλή για χρήση. Τα τυπικά φάρμακα περιλαμβάνουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και χαμηλές δόσεις οπιοειδών όπως η κωδεΐνη.

Ασκηση

Οι τετρακέφαλοι μύες και οι μύες των οπίσθιων μηριαίων διασχίζουν την άρθρωση του γόνατος και παρέχουν υποστήριξη. Λόγω του πόνου της οστεοαρθρίτιδας, είναι χαρακτηριστικό για τους πάσχοντες να είναι λιγότερο δραστήριοι και η μυϊκή τους δύναμη μειώνεται. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της υποστήριξης της άρθρωσης του γόνατος οπου εχει ως συνεπεια να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος όταν εμφανίζεται περισσότερος πόνος. Η άσκηση για την αύξηση της δύναμης αυτών των βασικών μυών μπορεί να σταματήσει αυτόν τον κύκλο και να επιβραδύνει την εξέλιξη της εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων. Αυτό συμβαίνει συνήθως με τη βοήθεια ενός φυσιοθεραπευτή. Η απώλεια βάρους είναι επίσης ένας σημαντικός στόχος αυτού του τύπου θεραπείας.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει σχετικά μικρές επεμβάσεις όπως η αρθροσκόπηση γονατος https://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82 και η ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Η αρθροσκόπηση μπορεί να είναι και διαγνωστικό εργαλείο και θεραπεία. Μέσω μικρών τομών, ο ορθοπεδικος τοποθετεί κάμερα και εργαλεία στην άρθρωση και παρατηρεί την έκταση του εκφυλισμού. Η αρθροσκόπηση σπάνια παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση αλλά έχει χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

Καθώς η πλειονότητα του πόνου στα γόνατα με αρθρίτιδα προέρχεται από τις φθαρμένες επιφάνειες των αρθρώσεων, η αντικατάσταση αυτών των αρθρώσεων είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Είναι επίσης μια σημαντική χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενος προσθετου μελους. Με τα αυξημένα οφέλη έρχονται και αυξημένοι κίνδυνοι. Υπάρχει επίσης περιορισμένο προσδόκιμο ζωής της ίδιας της επέμβασης με δυνατότητα μελλοντικής επέμβασης.

Αν και αυτές οι επιπλοκές είναι ευτυχώς σπάνιες, θα πρέπει να αποθαρρύνουν τα άτομα με ήπιο πόνο από το να εξετάσουν το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης έως ότου ο πόνος έχει σημαντικά αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους.

Μια λογική προσέγγιση στο οστεοαρθριτικό γόνατο θα ήταν να ενεργήσετε έγκαιρα στους παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να αλλάξετε, όπως τη μειωση βάρους και την αυξηση της μυϊκής δύναμη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τη μείωση του πόνου και να καθυστερήσει την ανάγκη για πιο δραστικά μέτρα.

Όταν ο πόνος δεν ανταποκρίνεται πλέον στην αναλγησία, η κινητικότητα μειώνεται σημαντικά και οι καθημερινές δραστηριότητες γίνονται δύσκολες, είναι καιρός να συζητήσετε τις επιλογές σας με τον θεραποντα ιατρο σας. Ακόμα κι αν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, οι θεραπειες που αφορουν την απώλεια βάρους και την ενδυνάμωση θα κάνουν την ανάρρωση ευκολότερη και ταχύτερη.