Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με την Προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Βόλου κ. Μαίρη Τραχανατζή.  

Σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με την προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Βόλου, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος ενημερώθηκε ότι ολοκληρώθηκε μετά από μια προσπάθεια 20 μηνών η σύνταξη της νέας τεχνικής έκθεσης σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης στις Νηές Σούρπης, για την οποία έχει εκφραστεί ενδιαφέρον για μεγάλη τουριστική επένδυση. Μια υπόθεση, η οποία απασχολεί την τοπική κοινωνία για περισσότερα από 12 χρόνια.

Όπως ενημέρωσε η προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Βόλου, ο ογκωδέστατος φάκελος με όλα τα στοιχεία απεστάλη στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Η σύνταξη νέας τεχνικής έκθεσης κατέστη απαραίτητη μετά τις παρατηρήσεις που είχε αποστείλει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας από τον Ιανουάριο του 2018 προς την Κτηματική Υπηρεσία Βόλου.

Τόσο το σύνολο των στοιχείων της τεχνικής έκθεσης, όσο και ο επίλογος του πορίσματος που τη συνοδεύει, δείχνουν να ξεκαθαρίζουν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίδικης περιοχής. Σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα, αντικρούονται οι ισχυρισμοί εντοπισμού της ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ξενιάς εκτός αυτής της επίδικης έκτασης και αντιθέτως επισημαίνεται και ενισχύεται εκ νέου ο ορθός εντοπισμός των κτημάτων που παραχώρησε η Μητρόπολη Δημητριάδος για την επένδυση στις Νηές.

Επιπλέον, εκπρόσωποι της Μητρόπολης και των επενδυτών ενημέρωσαν τον βουλευτή, εξαιτίας του διαρκούς ενδιαφέροντός του για την υπόθεση, ότι η νέα τεχνική έκθεση ξεκαθαρίζει την κατάσταση.

Μετά τη συνάντησή του με την προϊσταμένη της Κτηματικής Υπηρεσίας Βόλου, ο Χρήστος Μπουκώρος δήλωσε τα εξής:

«Ο χρόνος είναι χρήμα. Πολλές υποθέσεις της Μαγνησίας που αφορούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν βαλτωμένες για χρόνια. Ο προνομιούχος τόπος μας εξαιτίας αυτών των πολύχρονων καθυστερήσεων πληρώνει μεγάλο τίμημα με ανεργία, κυρίως νέων ανθρώπων, και οικονομική καχεξία. Η συγκεκριμένη επένδυση βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

Η Κτηματική Υπηρεσία Βόλου, έστω και με καθυστέρηση που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ολοκλήρωσε την υποχρέωσή της. Τώρα η πρόοδος της υπόθεσης περνάει στα αρμόδια υπουργεία και κυρίως στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, που υπό το φως των νέων στοιχείων πρέπει να εξετάσει εκ νέου την υπόθεση.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο δικός μας ρόλος τελειώνει εδώ, αφού η διεκδικητικότητα για τη Μαγνησία είναι αγώνας αέναος, ο οποίος σταθερά δίνει τα πρώτα αποτελέσματα: η δημοπράτηση της ηλεκτροκίνησης  Βόλου – Λάρισας, η κατάθεση προσφορών  ΣΔΙΤ για την επέκταση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πρώην Βαμβακουργία από τις επτά μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες της χώρας (έργα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων) και η οριστική παραμονή της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο. Υποθέσεις που ταλάνιζαν επί πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία και αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα έρχονται μόνο με σκληρή δουλειά και καθόλου με άγονες αντιπαραθέσεις.

Όσοι διαθέτουν χρόνο για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις ας κάνουν λίγη υπομονή. Προηγούνται τα ουσιαστικά προβλήματα. Σε ό,τι με αφορά, με το ίδιο σθένος, είμαι αποφασισμένος να αγωνιστώ και για τις άλλες μεγάλες εκκρεμότητες της Μαγνησίας, όπως η ολοκλήρωση της παραχώρησης του Πανθεσσαλικού στον Δήμο Βόλου, η ολοκλήρωση του Περιφερειακού, το νέο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, καθώς και για τις εμβληματικές ιδιωτικές επενδύσεις που τα προηγούμενα χρόνια βρήκαν εμπόδια γραφειοκρατικά, οργανωμένες μειοψηφίες και αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον.

Η Μαγνησία έχει μεγάλες προοπτικές και για την αξιοποίησή τους θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Έτσι αντιλαμβάνομαι τον ρόλο μου».