ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΑΜΑΣΚΟΥ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΛ. ΧΡΗΣΤΟΥ | του Γιώργου Σανιδά

Ο ναυλομεσίτης και Αντιπρόεδρος του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου Γιώργος Φιλ. Χρήστου, έδωσε, όπως ο άνεμος στα πανιά, πνοή στα αρχεία της Αρετής Χρήστου Βασιλιά. Τα ανακάλυψε η κόρη του και εγγονή της Αρετής, Μαρία και ο Γιώργος μας πρόσφερε, καταθέτοντας όλο του το μεράκι, ένα υπέροχο βιβλίο με τον τίτλο «Τριίστιο Καραβόσκαρο ‘’ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ’’ 1920-1945». Αναφέρεται στα έργα και τις ημέρες της παλιάς Σκιαθίτικης ναυτικής-επιχειρηματικής οικογένειας Δαμάσκου που η δράση της ξεκίνησε από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Το βιβλίο εικονογράφησε ο σπουδαίος σκιαθίτης ζωγράφος και φίλος Δημήτρης Απ. Αϊβαλιώτης και περιλαμβάνει και δύο εξαίρετους πίνακές του που κοσμούν σήμερα το Ναυτικό Μουσείο στο Μπούρτζι:

-Ο πρώτος αναπαριστά την σκούνα Ταξιάρχης, 208 τόνων, των αδελφών Ιωάννου και Δημητρίου Αθαν. Δαμάσκου στα 1890!

-Ο δεύτερος το τρίστιο λόβερ «Δημήτριος» για το οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στο βιβλίο. Το κατασκεύασε στον ταρσανά του Αη Γιώργη ο περίφημος αρχιναυπηγός της Σκιάθου μαστρο- Γιώργης Μυτιληναίος στα 1920-21. Ήταν 350 τόνων και ιδιοκτησία των αδελφών Δημητρίου Δαμάσκου: Αθανασίου και Αντώνη. Βραβεύτηκε μάλιστα ως το ωραιότερο καραβόσκαρο της Μεσογείου! Μετά από 25 χρόνια πάλης στη θάλασσα, το όμορφο σκαρί ξεκίνησε το στερνό του ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη για τη Χίο. Ενώ έπλεε στον Τορωναίο Κόλπο, προσέκρουσε σε νάρκη…