Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ απέκτησε Γραφείο προστασίας ανήλικων θυμάτων στη Λάρισα

ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΝΩ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Ο νέος Κώδικας προβλέπει την εξέταση των ανηλίκων – θυμάτων προσβολής προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας σε ειδικό χώρο, η διαμόρφωση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον «Φύλακα Άγγελο», ενώ παραχωρήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών εισαγγελικών αρχών, του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και της Επιτροπής του Δικαστικού Μεγάρου.

Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος (φωτ.) στον 2ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας αναμένεται να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα διευκολύνουν το έργο των ειδικών, ενώ ως ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η απόφαση, του διευθύνοντα την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, Απ. Τζαμαλή, να ορίσει την αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών, Αγγελική Γκουγκουλούδη ως εισαγγελέα ανηλίκων με άσκηση εποπτείας σε θέματα ανηλίκων είτε παραβατικών, είτε θυμάτων.

Ο ορισμός εισαγγελέα ανηλίκων στην Εισαγγελία Λάρισας έρχεται να καλύψει ένα μακροχρόνιο «κενό» στον χειρισμό αυτών των ευαίσθητων υποθέσεων από αποκλειστικά έναν εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος θα έχει συνολική εποπτεία αντί της «αποσπασματικής» μέχρι σήμερα, με τον εκάστοτε εισαγγελέα υπηρεσίας να χειρίζεται ξεχωριστά κάθε υπόθεση.

«ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ»
Σκοπός του «Φύλακα Άγγελου» όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του, είναι «η παροχή κοινωνικού και ανθρωπιστικού έργου σε ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα στα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά. Επίσης ο Φύλακας Άγγελος μέσα από τις δράσεις του, θα φροντίσει για τη δημιουργία κατάλληλων χώρων υποδοχής κακοποιημένων παιδιών σε μεγάλα αστικά κέντρα και μέσα στο εκάστοτε κατά τόπους Δικαστικό Μέγαρο.
Ο χώρος αυτός θα διαμορφώνεται ανάλογα ώστε να μπορεί το παιδί να φιλοξενηθεί έως και 3 – 4 μέρες μέχρι να γίνει η ανάλογη αξιολόγηση από τους ειδικούς. Θα υπάρχει σύνδεση ειδικών, επιστημόνων και φορέων ώστε μέσα από τους μηχανισμούς στον κατάλληλο χώρο θα γίνεται καλύτερη και σωστότερη αξιολόγηση του προβλήματος». Σημειώνεται πως ο πρώτος χώρος υποδοχής κακοποιημένων παιδιών δημιουργήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενώ ο χώρος της Λάρισας, αποτελεί τον δεύτερο πανελλαδικά.

ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΘΥΜΑΤΑ
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή η πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη σε δήλωσή της στην «Ε» σημειώνει πως «δημιουργείται στη Λάρισα, Αυτοτελές Γραφείο Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων, όπου θα γίνεται η εξέταση των ανήλικων μαρτύρων θυμάτων προσβολής προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 227 του ΚΠΔ.
Ο χώρος αυτός (εντός του Δικαστικού Μεγάρου) διαμορφώθηκε ειδικά, προκειμένου να εξετάζονται οι ανήλικοι μάρτυρες και με παρουσία ειδικά εκπαιδευμένου παιδοψυχολόγου ή παιδοψυχίατρου που προετοιμάζει τον ανήλικο για την εξέταση, η δε κατάθεση του ανηλίκου καταχωρίζεται και σε ηλεκτρονικό οπτικοακουστικό μέσο. Την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Σωματείο «Φύλακας Άγγελος», το οποίο συνεργάστηκε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, που δέχθηκε την πρότασή μου για την ίδρυση του Γραφείου στη Λάρισα και συγκεκριμένα τα ιδρυτικά μέλη αυτού κ.κ. Αναστάσιος Ντούγκας – δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Αγγελόπουλος – ηθοποιός και, Ιωάννης Κόνσουλας – Πρόεδρος Συμβολαιογράφων Εφετείου Λάρισας. Οι Προϊστάμενοι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και Εφετών κ.κ. Τζαμαλής και Δασκαλόπουλος, ανταποκρίθηκαν στο αίτημα και ενήργησαν άμεσα στην παραχώρηση του χώρου από την Επιτροπή Μεγάρου.
Έτσι σήμερα μπορούμε να έχουμε το 2ο στην Ελλάδα χώρο υποδοχής κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών. Από πλευράς μου θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνετέλεσαν στην υλοποίηση του έργου» καταλήγει η κ. Μπασδέκη.

«ΕΝΩΣΑΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ»
Εκ μέρους του «Φύλακα Άγγελου» ο δικηγόρος Αναστάσιος Ντούγκας σε δήλωσή του στην «Ε» σημειώνει πως «είναι πολύ μεγάλη μας χαρά που καταφέραμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τη δημιουργία ενός ακόμη χώρου κατάλληλα διαμορφωμένου για την υποδοχή κακοποιημένων και παραμελημένων παιδιών, ο οποίος θα καλύπτει όλη τη Θεσσαλία.
Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τέτοιους χώρους σε όλο και περισσότερα μέρη, ώστε να βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε και την ημερομηνία εγκαινίων και έναρξης λειτουργίας του χώρου στη Λάρισα».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ