Διαθέσιμη σε όλους είναι η νέα εφαρμογή myHealth app, μέσω της οποίας αποκτούμε εύκολη και άμεση πρόσβαση στο υγειονομικό μας προφίλ από το κινητό τηλέφωνο.

Το νέο mobile app υλοποιήθηκε από τον Όμιλο ΟΤΕ σε συνεργασία με τη Byte Computer για λογαριασμό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.ΚΑ). Μετά την άυλη συνταγογράφηση, που άλλαξε την επαφή μας με το εθνικό σύστημα υγείας, πλέον έχουμε στα χέρια μας ένα εύχρηστο εργαλείο που μας δίνει καλύτερη και πιο ολοκληρωμένη εικόνα μιας σειράς δεδομένων που αφορούν στην υγεία τη δική μας και της οικογένειάς μας. Το myHealth app είναι το επόμενο βήμα στο πολυδιάστατο έργο της ηλεκτρονικής και άυλης συνταγογράφησης, που επίσης έχει υλοποιηθεί με τη συμβολή του Ομίλου ΟΤΕ.

Ένας Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας στο κινητό μας

Με το myHealth app μπορούμε να παρακολουθούμε ανά πάσα στιγμή και να διαχειριζόμαστε από το τηλέφωνό μας τις φαρμακευτικές μας συνταγές, τα παραπεμπτικά των εξετάσεων και όλες τις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω άυλης συνταγογράφησης. Σύντομα μάλιστα η εφαρμογή θα εμπλουτιστεί και με νέα ιατρικά στοιχεία.

Στόχος είναι η εφαρμογή να εμπλουτίζεται με νέες λειτουργικότητες, ώστε να εξελιχθεί σε έναν πλήρη «Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας» για τους πολίτες, με το οποίο θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις υγειονομικές πληροφορίες που τους αφορούν.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Η.ΔΙ.ΚΑ, κ. Νίκη Τσούμα σημείωσε: «(…)Φροντίζουμε το σχέδιο αυτό να γίνει πραγματικότητα βήμα-βήμα, με σεβασμό στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Δύναμή μας, οι εργαζόμενοι της ΗΔΙΚΑ με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, καθώς και η στήριξη των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας. Ευχαριστούμε τους αναδόχους για την ολοκλήρωση του έργου, εντός χρονοδιαγράμματος και με τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που παρέχουν στους πολίτες αξιόπιστες υπηρεσίες. Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ψηφιακή εμπειρία των συμπολιτών μας στους τομείς της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν, για Αndroid και ΙΟS κινητές συσκευές και ήδη, πάνω από 100.000 πολίτες την έχουν «κατεβάσει» και την χρησιμοποιούν. Η εφαρμογή, μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να στέλνει ειδοποιήσεις στο κινητό του χρήστη για κάθε νέα συνταγή ή παραπεμπτικό για εξέταση που εκδίδεται στον ΑΜΚΑ του, ενώ παρέχει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για φάρμακα που λαμβάνει ή έχει λάβει στο παρελθόν, καθώς και σε σημειώσεις του γιατρού.

Πέρα από αυτό όμως, το myHealth app δίνει πρόσβαση στο ιστορικό με όλες τις συνταγές φαρμάκων και παραπεμπτικών που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από 1/1/2012, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τις άυλες συνταγές και τα παραπεμπτικά των παιδιών τους, δηλαδή των έμμεσων ασφαλισμένων μελών της οικογένειας.

Πώς χρησιμοποιείται το myHealth app

Όλοι οι πολίτες που έχουν ήδη εγγραφεί στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ehealth.gov.gr μπορούν να «κατεβάσουν» το myHealth στο κινητό τους τηλέφωνο και να το χρησιμοποιήσουν άμεσα. Η αρχική εγγραφή στην εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και με καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (ΟΤP-One Time Password) που αποστέλλεται σε πιστοποιημένο κινητό τηλέφωνο του πολίτη.

Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η αρχική εγγραφή, η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται γρήγορα και με ασφάλεια, με χρήση βιομετρικών στοιχείων ή/και προσωπικών κωδικών.

Το myHealth App υλοποιήθηκε μέσω της Συμφωνίας–Πλαίσιο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Η.ΔΙ.ΚΑ και την ένωση ΟΤΕ–BYTE και βασίστηκε σε τεχνολογίες και υπηρεσίες διαθέσιμες στο Oracle Cloud Infrastructure. H εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την ένωση, σε συνεργασία με την Oracle Ελλάδος και τις εταιρείες SIGMASOFT και DATAMED.

Άυλη συνταγογράφηση: η ψηφιακή μεταρρύθμιση της Υγείας

Η άυλη συνταγογράφηση είναι ένα έργο ορόσημο για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. Έχει αλλάξει καθοριστικά την καθημερινότητα των πολιτών, και συμβάλλει στην προστασία των ευπαθών ομάδων, την απλούστευση των διαδικασιών και τον εξορθολογισμό των ιατρικών δαπανών. Με την άυλη συνταγογράφηση οι πολίτες λαμβάνουν μέσω sms ή/και email συνταγογραφήσεις φαρμάκων και παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων, τα οποία και μπορούν να εκτελέσουν χωρίς να χρειάζεται να τα προσκομίζουν τυπωμένα στον φαρμακοποιό και το διαγνωστικό ιατρείο. Το γεγονός ότι εφαρμόστηκε με την έναρξη της πανδημίας, συνετέλεσε στην αποφυγή συνωστισμού στα ιατρεία, ενώ βοήθησε και στον προγραμματισμό των εμβολιασμών κατά του COVID-19.

«(..) Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε καθοριστικά σε αυτό το έργο που άλλαξε την καθημερινότητα όλων μας, και μας έκανε να νιώσουμε ασφαλείς και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είναι ένα πολυσύνθετο έργο ICT, που χάρη σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γι’ αυτό, υλοποιήθηκε άρτια και σε χρόνους-ρεκόρ. Παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις ICT και με όπλο μας την τεχνολογία, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Πολιτείας, των πελατών μας και της κοινωνίας, για έναν κόσμο καλύτερο για όλους», υπογράμμισε ο Chief Commercial Officer Business Segment Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γρηγόρης Χριστόπουλος.

Ο Όμιλος ΟΤΕ ήδη από το 2012, ανέλαβε την υλοποίηση της πρώτης φάση, που αφορούσε στη διασύνδεση ιατρών και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για την ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών φαρμάκων. Το επόμενο σημαντικό βήμα ήταν η μετάβαση στην άυλη συνταγογράφηση, που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της πανδημίας στη χώρα μας, στα τέλη Μαρτίου του 2020. Το έργο υλοποιήθηκε από τον Όμιλο ΟΤΕ σε συνεργασία με την Byte Computer.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της Η.ΔΙ.ΚΑ, μέχρι σήμερα, 2,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στο σύστημα και εξυπηρετούνται εξ’ αποστάσεως ενώ έχουν εκδοθεί πάνω από 36 εκατομμύρια συνταγές και παραπεμπτικά.

πηγή : newsbomb.gr