Για απόπειρα πραξικοπήματος στο Καζακστάν κάνει λόγο ο πρόεδρος της χώρας, Κασίμ Τοκάγιεφ, περιγράφοντας τη στάση και τα επεισόδια της περασμένης εβδομάδας στο κράτος της κεντρικής Ασίας.

«Έγινε σαφές ότι κάτω από τον μανδύα αυθόρμητων διαμαρτυριών, ξέσπασε ένα κύμα ταραχών με κύριο στόχο την υπονόμευση της συνταγματικής τάξεως και την κατάληψη της εξουσίας», ανέφερε μιλώντας σε ομολόγους του άλλων πρώην σοβιετικών κρατών ο κ. Τοκάγιεφ.

Ο εδώ και σχεδόν τρία χρόνια πρόεδρος της πλούσιας σε ουράνιο και πετρέλαιο χώρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι κάποιο κέντρο διοργάνωσε τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο Αλμάτι και άλλες περιοχές του Καζακστάν, σκοπεύοντας να καταλάβει την καζακική μεγαλούπολη και να κατοχυρώσει την παρουσία του στον νότο της αχανούς πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Στη συνέχεια θα προχωρούσαν προς την πρωτεύουσα, Νουρσουλτάν.

Ο Καζάκος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι για ένα διάστημα την περασμένη εβδομάδα οι στασιαστές είχαν το έλεγχο τόσο του Αλμάτι (πρώην πρωτεύουσας του Καζακστάν) όσο και εννέα ακόμη μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

Ο κ. Τοκάγιεφ πρόσθεσε ότι οι αρχές εργάζονται να επιβεβαιώσουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων μεταξύ των διαδηλωτών – αφού αποσύρθηκε η αρχική εκτίμηση για 164 νεκρούς – αλλά επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη σκοτωθεί 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και πάνω από 1.300 τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τον Καζάκο πρόεδρο, έχουν αναπτυχθεί 2.030 στρατιώτες από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες σε καίρια σημεία στη χώρα, και οι σχετικές απορίες και αμφιβολίες που εκφράζονται από άλλες χώρες οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι την Τρίτη θα δοθεί στη δημοσιότητα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το ανθωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των «τρομοκρατών» που όπως ισχυρίστηκε προκάλεσαν τη στάση της περασμένης εβδομάδας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα οι αρχές κατήγγειλαν την παρουσία ακραίων Ισλαμιστών μεταξύ των διαδηλωτών, ενώ ανέφεραν ότι κρατούνται περί τα 8.000 άτομα σε σχέση με τα επεισόδια της πρώτης εβδομάδας του έτους.

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι επιτιθέμενοι περιλάμβαναν άτομα που έχουν πείρα σε πολεμικές ζώνες, στις γραμμές ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων», ανέφερε ανακοίνωση του καζακικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή: Reuters