Η Ελλάδα μαζί με την Αμερική, τη Μάλτα και τα νησιά της Καραϊβικής θα είναι στην «πράσινη» λίστα της Βρετανίας επιτρέποντας στους πολίτες της χώρας τα ταξίδια προς αυτούς τους προορισμούς. Πρόκειται για την εφαρμογή από την Βρετανική κυβέρνηση ενός νέου συστήματος το οποίο θα ονομαστεί «φωτεινός σηματοδότης» (traffic light) και όπως
φαίνεται θα έχει ισχύ από τον επόμενο κιόλας μήνα.

Κάθε πότε θα ανανεώνεται η «πράσινη» λίστα
Η λίστα θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την εξέλιξη της
πανδημίας. Οι πρώτες κομβικές ημερομηνίες που προγραμματίζονται για την επικαιροποίησή της φαίνεται να είναι σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Μεταφορών Grant Shapps τα τέλη Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου. «Στο πλαίσιο αυτό θα βλέπουμε αν θα μπορούμε να ελαττώσουμε κάποια από τα κριτήρια αναφορικά με τις χώρες που θα μπαίνουν στην πράσινη λίστα» πρόσθεσε. Οι ταξιδιωτικοί προορισμοί θα κατατάσσονται στην πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, ενώ ο Τσαπς ανέφερε ότι πλέον οι Βρετανοί μπορούν να αρχίσουν να κάνουν κρατήσεις για τις διακοπές τους στο εξωτερικό αν και θα πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να περιμένουν λίγο ακόμη μέχρι να δημοσιοποιηθεί η σχετική λίστα.
«Έχει σημειωθεί πρόοδος, για πρώτη φορά οι Βρετανοί μπορούν να σκέφτονται να επισκεφθούν αγαπημένα τους πρόσωπα στο εξωτερικό, ή να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά το κάνουμε πολύ προσεκτικά, επειδή δεν θέλουμε
να δούμε να επιστρέφει ο κορονοϊός στη χώρα μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ένα αντί για δύο τεστ κατά την επιστροφή Κυβερνητική πηγή της Βρετανίας που επικαλείται η Daily Mail, τόνισε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να μπει στην «πράσινη» λίστα τον επόμενο μήνα παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, όπως επίσης οι ΗΠΑ, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα και πολλές από τις περιοχές της Καραϊβικής». Επιστρέφοντας από τις «πράσινες» χώρες οι ταξιδιώτες δεν θα υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα, ενώ θα κάνουν ένα τεστ -αντί για δύο έως τώρα- με την επιστροφή τους, με τη βρετανική κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να παρέχει δωρεάν τα τεστ στους πολίτες της για να τα πάρουν μαζί τους, ώστε να υποβάλλονται σε αυτά πριν μπουν στο αεροπλάνο της επιστροφής.
Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο μείωσης κατά το ήμισυ του κόστους των μοριακών τεστ PCR από τις 120 λίρες που είναι σήμερα. Να σημειωθεί ότι η πρώτη πιθανή ημερομηνία ισχύος αυτού του συστήματος και επανέναρξης των διακοπών των Βρετανών στο εξωτερικό παραμένει η 17η Μαΐου, αν και η επιβεβαίωση θα γίνει στις αρχές Μαΐου. Σύμφωνα μάλιστα, με τις ανακοινώσεις του βρετανού υπουργού Μεταφορών «η Global Travel Taskforce έχει σκιαγραφήσει το πλαίσιο για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών».