ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΗ ΣΚΙΑΘΟΣ | γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

Ένα αόρατο μα ισχυρό νήμα συνδέει τη Σκιάθο με τη βασιλική οικογένεια κι αυτό ξεκινάει από παλιά… Μετά την απελευθέρωση απ’ τους Τούρκους και την επάνοδο απ’ το Κάστρο στη σημερινή πόλη, οι Σκιαθίτες πήγαμε με τους Υδραίους και τους ‘Συνταγματικούς’ ενάντια στον Καποδίστρια. Κι ενώ αυτό έδειχνε πως δε μας άρεσε η μοναρχία, όταν ήρθε ο Όθωνας το 1833, μας έπιασε ξαφνικά κι άγνωστο πώς, η δυτικοφροσύνη, κόντρα και στην Κολλυβάδικη παράδοσή μας! Φτάσαμε στο σημείο να ζητήσουμε το 1839 με απόφαση του ΔΣ, την αλλαγή του ονόματος της πόλης ‘Σκιάθος’, με το όνομα ‘Αμαλία’!

Ευτυχώς, η πρόταση απορρίφθηκε απ’ το αρμόδιο υπουργείο. Το 1841 ήρθε στο νησί ο ίδιος ο Όθωνας! Το 1852 απομακρύνθηκε απ’ την Κουνίστρα ο ιερ. Διονύσιος Επιφανείου ο Γέροντας που ανακαίνισε το μοναστήρι στα δέκα χρόνια της παραμονής του εκεί. Τον έδιωξαν γιατί στις ιεροτελεστίες δε μνημόνευε το βασιλικό ζεύγος! Τότε το μοναστήρι διαλύθηκε και η εικόνα πήγε στην Ι.Μ Ευαγγελισμού. Το 1896 ήρθε ο βασιλεύς Γεώργιος Α’ με τη βασιλική οικογένεια! Κάπως έτσι επικράτησε στο νησί, σε αντίθεση με τις άλλες Σποράδες, η πίστη στο βασιλιά. Στις 9/4/1916 η Σκιάθος πέρασε στο κράτος της Θεσσαλονίκης του Βενιζέλου και κατελήφθη από στρατιώτες της ‘Εθνικής Αμύνης’. Τότε σημειώθηκαν επεισόδια και χτυπήθηκαν από τους βρακοφόρους Κρητικούς, βασιλόφρονες Σκιαθίτες. Οι επισκέψεις των εστεμμένων συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια. Το 1931 έφτασε ο διάδοχος του Αγγλικού θρόνου Δουξ Ουίνδσορ Εδουάρδος. Το 1938 και το 1948 ο βασιλεύς Παύλος με τη Φρειδερίκη και φυσικά, αργότερα πέρασε από εδώ και ο εκλιπών διάδοχος Κων/νος.

Στο δημοψήφισμα του 74 υπέρ του Βασιλιά, σε αντίθεση με το πανελλαδικό ποσοστό, ψήφισε το 56% των κατοίκων. Μέχρι και σήμερα έχουμε φαινόμενα λατρείας της βασιλείας στη Σκιάθο, ακόμα και στους κόλπους της εκκλησίας. Προσθέστε τη δεξιά παράδοση στο νησί και θα έχετε μια αρκετά σαφή εικόνα των φιλοβασιλικών απόψεων που διαβάζουμε και στο διαδίκτυο στις μέρες μας με αφορμή το θάνατο του Κων/νου….