Ε. Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δεν φαίνεται μεγάλης δυναμικής για να ανησυχήσει τον ελληνικό χώρο

Ε. Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: Δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη δυναμική για να ανησυχήσει και τον ελληνικό χώρο – Παρακολουθούμε από πολύ κοντά την εξέλιξη του φαινομένου

«Έχουμε λοιπόν μετά είκοσι τρία χρόνια την επανάληψη της δραστηριότητας που είχαμε το ’99 στη Νικομήδεια. Βέβαια ο σεισμός δεν έγινε στη Νικομήδεια, έγινε στο Ντούζτζε, που είναι μία πόλη που απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα στη Νικομήδεια, ανατολικά. Τοποθετείται το επίκεντρο πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας. Είναι μία περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς με το σεισμό του ’99, όπως και το Ανταπαζάρι όπως και η Σακάρια και το Ιζμίτ και στη συνέχεια έγινε η ανοικοδόμηση. Βεβαίως οι βλάβες και με αυτόν τον σεισμό είναι πάρα πολλές.

Εκείνο το οποίο είναι κυρίαρχο για εμάς εδώ στην Ελλάδα είναι ότι το πώς θα εξελιχθεί η δραστηριότητα στον ελληνικό χώροαν θα διεγείρει αλλά ρήγματα. Έχουμε το προηγούμενο του 1999 που είχαμε τον σεισμό των 7,5 Ρίχτερ στο Ιζμίτ ο οποίος δρομολόγησε ουσιαστικά διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας και τον σεισμό της Αθήνας που τον είχαμε 20 μέρες μετά, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν φαίνεται να έχει τόσο δυναμική ο σεισμός, είναι μικρότερος, δεν είναι 7 είναι 6. Δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλη δυναμική ούτως ώστε να ανησυχήσει και τον ελληνικό χώρο. Όμως εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι το ρήγμα της Ανατολίας όταν ενεργοποιείται, ενεργοποιείται και σε διαφορετικά τμήματα. Είναι ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί στο τμήμα της Σακάρια και στο τμήμα της Νικομήδειας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο η ανησυχία υπάρχει για την Κωνσταντινούπολη, όπου σύμφωνα με έρευνες που έχουν κάνει διαφορετικές ομάδες από όλο τον κόσμο, αναμένεται ένας σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2024».