Την συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού με τον Δήμο Σκιάθου ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού κα Βίκυ Λοΐζου κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Δήμος.

του Νίκου Τζούμα

Ο Δήμος Σκιάθου είναι ο πρώτος Δήμος Πανελλαδικά που θα συνεργαστεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ανέφερε στην πρωτολογία του ο Δήμαρχος του Νησιού κ. Θοδωρής Τζούμας αλλά είναι ένα θέμα που ανακοινώσεις θα έχουμε εντός των πρώτων 10 ημερών του Απρίλη όταν μας το επιτρέψει και ο ΠΟΤ όπως ο ίδιος ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΤ & ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΙΑΘΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (World Tourism Organization ; UNWTO) είναι το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με την προώθηση ενός υπεύθυνου, αειφόρου και παγκοσμίως προσβάσιμου τουρισμού. Τα κεντρικά γραφεία του βρίσκονται στην Μαδρίτη της Ισπανίας. Είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στο πεδίο του τουρισμού, που προωθεί τον τουρισμό ως οδηγό για οικονομική ανάπτυξη, ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενώ έχει ηγετική θέση και υποστήριξη στον τομέα της προώθησης της γνώσης και του τουρισμού παγκοσμίως.

Χρησιμεύει ως ένα παγκόσμιο φόρουμ για θέματα τουριστικής πολιτικής και ως πηγή πρακτικής έρευνας και γνώσης του τουρισμού. Ενθαρρύνει την εφαρμογή του Παγκόσμιου Τουριστικού Κώδικα Δεοντολογίας προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η συμβολή του τουρισμού στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και δεσμεύεται στο να προωθεί τον τουρισμό ως μέσο για την επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση σε παγκόσμιο επίπεδο της αειφόρου ανάπτυξης και της ειρήνης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εστιάζει στην βιώσμη ανάπτυξη, στην ανταγωνιστικότητα, στην καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ηθική, στον πολιτισμό και την κοινωνική ευθύνη, στην τεχνική συνεργασία, στα στατιστικά στοιχεία.

Οι επίσημες γλώσσες του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού είναι τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα αραβικά και τα ρωσικά.

Πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, ο τουρισμός βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών : 1 στις 10 θέσεις εργασίας παγκοσμίως εξαρτάται από τον τουρισμό και το 2019 οι αφίξεις των διεθνών τουριστών έφτασαν το 1,5 δις.

Με φόντο την αυξημένη αβεβαιότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού σχημάτισε την Παγκόσμια Επιτροπή για την Κρίση στον Τουρισμό ώστε να καθοδηγήσει το τουριστικό τομέα μπροστά στην πρόκληση του κορονοϊού.