Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας πέντε λιμενικοί, που υπηρετούσαν τον Ιανουάριο του 2013 σε λιμενική αρχή νησιού των Βορείων Σποράδων και κατηγορούνταν, ο μεν πρώτος για απόπειρα ζωοκτονίας, οι δε τέσσερις υπόλοιποι για απλή συνδρομή στην απόπειρα του πρώτου…
Αιτία για την παραπομπή τους από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου ήταν δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο (στο youtube) τον Ιανουάριο του 2013 και εμφανίζουν λιμενικό πάνω σε υπηρεσιακό σκάφος, να πυροβολεί κατσίκια στο νησί Κυρά Παναγιά. Σημειώνεται ότι τα ζώα ανήκουν στην Ιερά Μονή του νησιού. Στα βίντεο εμφανίζεται πλωτό σκάφος του λιμεναρχείου, να πλέει σε μικρή απόσταση από την ακτή στον όρμο «Πλανήτης» της Κυρά Παναγιάς και στην πλώρη να στέκεται όρθιος λιμενικός και να πυροβολεί τα κατσίκια. Ακούγεται και διάλογος μεταξύ του λιμενικού και άλλων 4 συναδέλφων του, που βρίσκονταν στο σκάφος. Επίσης ακούγονται και οι πυροβολισμοί και ο φακός εστιάζει στα κατσίκια, που τρέχουν στην πλαγιά του βουνού, να σωθούν. Ο τίτλος δε των βίντεο είναι «Κατσικοπόλεμος» και «Κατσικοπόλεμος 2». Σχετικά με την υπόθεση διενεργήθηκε ΕΔΕ από το Λιμενικό Σώμα. Χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκανε αποδεκτό τον ισχυρισμό του βασικού κατηγορούμενου, ότι πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του όπλο, για να το δοκιμάσει, επειδή είχε υποστεί οξείδωση. Και οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι λιμενικοί, που επέβαιναν στο ίδιο σκάφος, κρίθηκαν επίσης αθώοι από το Δικαστήριο, καθώς φέρεται να υποστήριξαν, ισχυρισμός που επίσης έγινε αποδεκτός, πως και να ήθελαν να αποτρέψουν τον συνάδερφό τους, δεν μπορούσαν να το πράξουν εκείνη την ώρα.

Επίσης οι κατηγορούμενοι φέρεται να υποστήριξαν ότι δεν ήταν ζωοκτονία δεσποζόμενων ζώων, αλλά θήρα αγρίων ζώων, που σημαίνει μετάπτωση του αδικήματος από κακούργημα σε πλημμέλημα και ότι δεν προέκυψε συνέργεια.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 23 Ιανουαρίου 2013 περιήλθε στην 4η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ μία ανώνυμη καταγγελία για την ύπαρξη δύο βίντεο αναρτημένων στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα youtube με θέμα «katsikopolemos» και καταγγέλθηκε ότι φαίνονται λιμενικοί, πάνω στο πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου Σκοπέλου, να κυνηγούν άγρια αιγοπρόβατα στο θαλάσσιο πάρκο Βορείων Σποράδων (Πλανήτης).

Την ίδια δε ημέρα πραγματοποιήθηκε από την ως άνω υπηρεσία λήψη, εγγραφή και αποθήκευση από την ως άνω ιστοσελίδα δύο αρχείων με την ονομασία «katsikopolemos» και «katsikopolemos 2». Τα ως άνω βίντεο είχαν αναρτηθεί στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα στις 12/1/2013 και 19/1/2013 αντίστοιχα. Στη συνέχεια αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο δεύτερο βίντεο παρουσιάζεται ο εξωτερικός χώρος (πρωραίο τμήμα) περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος σε θαλάσσια περιοχή, πλησίον δύσβατης βραχώδους ακτής, επί της πλώρης βρίσκεται βαθμοφόρος του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος φέρει οπλισμό (FN) και προσπαθεί να εντοπίσει στόχο επί της απέναντι βραχώδους ακτής, δείχνοντας με το δεξί του χέρι αριστερά προς την ακτή και στη συνέχεια ακούγονται διάφοροι διάλογοι μεταξύ των μελών του πληρώματος. Κατόπιν το άτομο που βιντεοσκοπεί, εστιάζει στο τμήμα της ακτής δεξιά του πλωτού που έχει βράχια και χαμηλή βλάστηση με θάμνους και ακούγονται στα βίντεο οκτώ πυροβολισμοί, ενώ φαίνεται επί της ακτής δεξιά η πρόσκρουση των σφαιρών και αιγοπρόβατα να κινούνται δεξιά και αριστερά εκφοβισμένα από τους πυροβολισμούς. Στη συνέχεια ακούγονται γέλια γυναίκας επαναλαμβανόμενα ενώ συνεχίζεται και ο διάλογος μεταξύ των μελών του πληρώματος».

Πηγή:e-thessalia.gr