Παναγιώτης Αναγνώστου: Λάτρης της φωτογραφίας στον βυθό της Αλοννήσου
2020-07-24 14:10:54
Ο Παναγιώτης Αναγνώστου, εκπαιδευτής καταδύσεων και ιδιοκτήτης σχολής στην Αλόννησο, είναι λάτρης της υποβρύχιας φωτογραφίας. Κάθε φορά που βουτάει στη θάλασσα, καταγράφει τις ομορφιές του κόσμου που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Οι λήψεις του είναι αμέτρητες και με τον φακό τις φωτογραφικής του μηχανής εξερευνά καθημερινά κάθε σπιθαμή του βυθού.
Ο ιδιοκτήτης του «Alonissos Seacolours Dive Center», που λειτουργεί στο νησί από το 2014, μιλά με πάθος για την υποβρύχια φωτογραφία. O Αλοννησιώτης δύτης ασχολείται πολλά χρόνια με τις καταδύσεις. «Το 2002 έκανα την πρώτη βουτιά και οι καταδύσεις έγιναν γρήγορα το χόμπι μου. Πήρα την πρώτη πιστοποίηση, τη δεύτερη κι έπειτα βρέθηκα στη Σαντορίνη, όπου δούλεψα σ’ ένα καταδυτικό για δύο χρόνια. Εκεί δούλεψα με τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Μέχρι Ινδούς, Ιάπωνες, Κινέζους που δεν είχαν καν βουτήξει στη θάλασσα. Στη συνέχεια εργάστηκα στην Αλόννησο, μέχρι που άνοιξα τη δική μου σχολή», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς θυμήθηκε το πώς προέκυψαν οι δυνατοί δεσμοί του με τη θάλασσα.
Εξερευνώντας τον βυθό, δεν άργησε η στιγμή που άρχισε να απαθανατίζει οτιδήποτε καινούριο ανακάλυπτε σε κάθε κατάδυση. Πλέον στη συλλογή του αριθμεί χιλιάδες φωτογραφίες, που μαρτυρούν το πάθος του για τις υποβρύχιες λήψεις. «Χρειάζεται να επικεντρώνεσαι, προτού χρησιμοποιήσεις την κάμερα. Πρέπει να έχεις καλή πλευστότητα, για να μπορείς να σταματάς στο σημείο που θέλεις και να κρατάς σταθερή τη μηχανή, ενώ απαραίτητο στοιχείο για μια επιτυχημένη φωτογραφία είναι να προσέχεις τον φωτισμό. Όσο αυξάνεται το βάθος, τόσο απορροφάται το φως του ήλιου από το νερό. Από τα δεκαπέντε μέτρα και μετά χάνονται τα χρώματα, αλλά μ’ ένα καλό φλας λύνεις το πρόβλημα», ήταν οι σημαντικότερες συμβουλές που έδωσε για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την υποβρύχια φωτογραφία.
Η περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων προσφέρει άπειρα σημεία για εξαιρετικές λήψεις, που επιβεβαιώνουν την απαράμιλλη ομορφιά του υδάτινου περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη γωνιά του Αιγαίου πελάγους. «Όταν καταδύεσαι στην Αλόννησο, μπορείς να δεις ωραίους υφάλους με πολλά ψάρια, όπως ροφούς, στήρες, μελανούρια, αστακούς, σκορπίνες και άλλα πολλά. Η μορφολογία είναι τέτοια, που συναντάς γοργόνιες με απίστευτα χρώματα. Έρχονται επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα στο νησί μας και άπαντες παραδέχονται πως είναι από τα ομορφότερα μέρη που συναντούν».
Κι ενώ απομένουν λίγες ημέρες για το άνοιγμα του πρώτου ελληνικού υποβρύχιου μουσείου που θα λειτουργήσει στην Αλόννησο, ο Πάνος Αναγνώστου από τις αρχές Αυγούστου κι έπειτα θα έχει την ευκαιρία να εμπλουτίσει το αρχείο του με φωτογραφίες από το διάσημο ναυάγιο αμφορέων του 5ου αι. π.Χ. στον βυθό της Περιστέρας, που από τον ερχόμενο Αύγουστο θα είναι επισκέψιμο ως ενάλιος αρχαιολογικός χώρος. «Το αρχαίο ναυάγιο αλλάζει τα δεδομένα για τον καταδυτικό τουρισμό στην Αλόννησο», παραδέχθηκε, για να προσθέσει: «Άλλωστε, πρόκειται για το μεγαλύτερο εύρημα από την κλασική αρχαιότητα που έχει ανακαλυφθεί. Μέχρι πρότινος είχα βουτήξει τρεις φορές συνοδεύοντας αρχαιολόγους. Τώρα και από τις τρεις σχολές καταδύσεων που λειτουργούν στην Αλόννησο, θα έχουμε τη δυνατότητα να συνοδεύουμε κόσμο εκεί. Στο ναυάγιο θα κάνουμε βουτιές στην Ιστορία».
Όσο για τα αγαπημένα μέρη του κ. Αναγνώστου, τα οποία προτιμά να καταδύεται; «Μπορώ να πω ότι είναι αρκετά. Ο Μικρός Μουρτιάς μου αρέσει, οι βραχονησίδες «Τα δύο Αδέρφια» είναι επίσης ωραίο μέρος και ο Γέρακας στο βορειότερο τμήμα του νησιού».
Χριστόφορος Σεμέργελης / Εφημερίδα Θεσσαλία
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ