Υπάρχουν πτυχές της ιστορίας αυτού του τόπου που μένουν κλεισμένες στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ίσως γιατί το αίμα και ο πόνος που κουβαλάνε είναι τόσος πολύς που μας φέρνει τρόμο . Όμως η ιστορία δεν πρέπει να αποκρύπτεται αλίμονο στους λαούς που αγνοούν την Ιστορία τους.

6η Απριλίου σήμερα και δύο μαύρα ιστορικά γεγονότα έγιναν σαν σήμερα. Την 6η Απριλίου 1941 οι μαύρες ορδές της χιτλερικής Γερμανίας επιτίθεντο στην Ελλάδα. Είναι η αρχή μίας μαύρης σελίδας για την χώρα κατοχή πείνα θυσίες χιλιάδες νεκροί πλήρες καταστροφή της χώρας. Υπάρχει όμως και ακόμη μια μαύρη σελίδα της ελληνικής ιστορίας που συνδέεται με την ιστορία της ανατολικής Θράκης.

6η Απριλίου 1914 δεύτερη μέρα του Πάσχα οι Τούρκοι ξεκινούν εφαρμογή οργανωμένου σχεδίου εκδίωξης και απέλασης με δολοφονικές επιθέσεις ομαδικές σφαγές κατά των Ελλήνων χριστιανών της ανατολικής Θράκης. Αφού τους ξυλοκόπησαν άγρια τους αφαιρούνται είδη αξίας και τους υπεξαιρεθηκαν εκβιαστικά τεράστια χρηματικά ποσά τούς εξαναγκάζουν να φύγουν.

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αναγκαστικε να κλείσει τα σχολεία και τίς εκκλησίες κήρυξε γενικό εθνικό πένθος και την εκκλησία των χριστιανών εν διωγμό.

α) 232000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες και να κατευθυνθούν στην ελεύθερη Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού.

β) Άλλοι 96000 οδηγήθηκαν στην Μικρά Ασία σε τάγματα εργασίας. Από αυτούς επέστρεψαν στις εστίες τους μετά το τέλος του Α’ παγκόσμιου πολέμου 50000 οι 46000 πέθαναν από κακουχίες υποσιτισμό αρρώστιες στα καταναγκαστικά έργα. Σύμφωνα με στοιχεία του Πατριαρχείου το 1910 κατοικούσαν στην περιοχή της ανατολικής Θράκης 370000 Έλληνες μετά το μαύρο Πάσχα των Θρακών στην Ανατολική Θράκη παρέμειναν, 30000 Έλληνες γέροι και ανήμποροι.

Η ανατολική Θράκη ήταν ένα επιτυχημένο πείραμα των τούρκων ώστε αργότερα να προχωρήσουν στις γενοκτονίες Ποντίων και Αρμενίων .

Πηγή ιστορικών στοιχείων και φωτογραφίες Εστία Νέας Σμύρνης.