Το 2020 ανοίγει ο ενάλιος χώρος της Αλοννήσου // Αποστολή : Nίκος Τζούμας
2019-08-03 23:08:35Από το 2020 σύμφωνα με τον κ. Αγγελο Μαγκλή, ιδρυτή και αντιπρόεδρο της «Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε.» εταίρο του έργου BLUMED και συντονιστής εταίρος του προγράμματος θα είναι επισκέψιμος ο ενάλιος χώρος της Αλοννήσου
Κατά την διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΠΕΔ Θεσσαλίας με θέμα «Καταδυτικός τουρισμός και θαλάσσιο πάρκο» προκειμένου να αναδείξει τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού, ως μοχλό ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το θαλάσσιο πάρκο, για το νησί της Αλοννήσου παρουσία του προέδρου της κ. Μουλά τονίστηκε πως με σταθερά βήματα προχωρά το έργο των ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων σε Αλόννησο και Παγασητικό, με τα κέντρα ενημέρωσης πολιτών να βρίσκονται στην τελική ευθεία. Στην Αλόννησο θα τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο μήνα και τον Οκτώβριο στον Αλμυρό.
Ο κ. Μαγκλής ανέφερε ότι πραγματοποιούνται δοκιμαστικές καταδύσεις σε περιορισμένη κλίμακα στο ναυάγιο κλασικών χρόνων στην Περιστέρα Αλοννήσου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την λειτουργία των ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του ίδιου ο συγκεκριμένος ενάλιος χώρος αναμένεται να ανοίξει για τους φίλους των καταδύσεων το 2020, ενώ παράλληλα έχουν κηρυχτεί επισκέψιμα τέσσερα ακόμη ναυάγια στην περιοχή. Πρόκειται για το κλασικό ναυάγιο στα Σκάντζουρα, το κλασικό ναυάγιο στη Φαγκρού, το βυζαντινό ναυάγιο στον Αγιο Πέτρο και το ναυάγιο ελληνιστικών χρόνων στην Ακρα Τσέλιος, τα οποία θα συμβάλλουν από κοινού, αποφασιστικά, στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού σε βάθος πενταετίας.
Στο μεταξύ έχει εκφραστεί επιθυμία από την πλευρά του φορέα διαχείρισης θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου για την υλοποίηση προγράμματος συγκέντρωσης στοιχείων από το θαλάσσιο πάρκο με καταδύσεις. Στον σχεδιασμό συμμετέχουν ο κ. Μαγκλής, το BLUMED και τα καταδυτικά κέντρα της περιοχής, προκειμένου να συγκεντρώνονται στοιχεία από καταδυόμενους δύτες για τη θαλάσσια ζωή και τις εν γένει συνθήκες που επικρατούν εντός του θαλάσσιου πάρκου.
Το συγκεκριμένο πλάνο βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» για να λειτουργήσει, αναμένεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση του θαλάσσιου πάρκου. Καθοριστικό για τον χρόνο έναρξης λειτουργίας των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, πάντως, είναι το διάστημα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού για τα ναύδετα, με τον κ. Μαγκλή να υπογραμμίζει ότι προβλέπεται αρχικά να λειτουργήσουν τέσσερις μήνες τον χρόνο και από το 2021 οκτώ μήνες τον χρόνο. Ημερίδα στην Αλόννησο
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Μουλάς ανέφερε πως «στόχος είναι η ενημέρωση του κοινού πάνω στο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή και για αυτό τον λόγο η ημερίδα πραγματοποιείται στην Αλόννησο».
Τέλος χαιρετισμό απεύθηναν ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης καθώς και άλλοι επίσημοι ενώ την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Μουλάς.
Στη συνέχεια ο Σπυρίδων Ιωσηφίδης τεχνολόγος ιχθυολόγος Πανεπιστημίου Αιγαίου, εργαζόμενος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου εισηγήθηκε το θέμα με τίτλο «Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου και Β. Σποράδων - Η προσβασιμότητα στην κατάδυση ως μηχανισμός προστασίας».
Ακολούθησαν τοποθετήσεις, ερωτήσεις και κλείσιμο της ημερίδας από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ