Ημερίδα στο πλαίσιο της έκθεσης «Τα καΐκια που πληγώναμε»
2019-01-29 09:36:49
Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργανώνεται και θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019, στις 18:00, στον Β΄ όροφο των Κεντρικών γραφείων του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της εικαστικής έκθεσης «Τα καΐκια που πληγώναμε».
Στο πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνονται εισηγήσεις από επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, από το Υπουργείο Πολιτισμού, και φορείς που προσπαθούν, όχι πλέον να αποτρέψουν το φαινόμενο, αλλά να περιορίσουν τις πολύ άσχημες συνέπειές του, και από την Επιμελήτρια της Έκθεσης.
Η εικαστική έκθεση «Τα καϊκια που πληγώναμε» αποτελεί μια ακόμη συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Βόλουμε με τους φορείς της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Ακαδημία Θεολογικών ΣπουδώνΒόλου-Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων» και «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», που υλοποίησαν την πρόταση της Ιστορικού Τέχνης, Φαίης Τζανετουλάκου και του Δικτύου Καλλιτεχνών «Ορίζοντας Γεγονότων».
«Τα καΐκια που πληγώναμε» είναι μια έκθεση που πραγματεύεται το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης» μέσα από την παράλογη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα, που συμβαίνει εδώ και τρεις δεκαετίες με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία μέριμνα για τη διάσωση μιας «θαλασσινής αρχιτεκτονικής» όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή.
Η Έκθεση παρουσιάστηκε στο Βόλο, μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις στον Πειραιά, την Καβάλα και την Ιερισσό, απ’ όπου τη σκυτάλη έλαβε ο Βόλος, πόλη-λιμάνι με σημαντική ιστορία στην κατασκευή και τη χρήση των παραδοσιακών καϊκιών, για να μεταφερθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
Η Έκθεση πλαισιώνεται και από τοπικούς καλλιτέχνες του χρωστήρα, των κατασκευών και της φωτογραφικής απεικόνισης,καθώς και από παραστάσειςθαλασσινών θεμάτων δανεισμένες από το συναξάρι του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου, οι οποίες προέρχονται από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες εκκλησιών του Πηλίου. Ιδιαίτερης σημασίας και αναφοράς είναι η παρουσίαση και ορισμένων έργων του Λαϊκού Θαλασσογράφου της περιοχής μας, Νικόλαου Α. Χριστόπουλου, ευγενική προσφορά του Γρηγόρη Καρταπάνη από τον«Παραδοσιακό Ταρσανά Μουσείο Χριστόπουλου» στα Πευκάκια του Βόλου.
Οι διοργανωτές φορείς, προκειμένου να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τις συνέπειες της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προπάντων όμως να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό της πόλης μας, διοργανώνουν με το κλείσιμο της έκθεση αυτή την ενδιαφέρουσα ημερίδα.
Το πλήρες πρόγραμμα είναι το παρακάτω:
18.00 – 18.30 Χαιρετισμοί επισήμων και διοργανωτών φορέων.
18.30 – 18.45 Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Μέλος του Προεδρείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA), Επιμελήτρια της Έκθεσης «ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ»
Θέμα: Η επανάχρηση της παράδοσης από τη σύγχρονη τέχνη
18.45 – 19.00 Μαρία Νάνου, MA Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης, Διευθύντρια του Τομέα Έρευνας, Διαχείρισης και Συντήρησης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.
Θέμα: Θάλασσα, πίστη και τέχνη: καΐκια από το εικαστικό συναξάρι του αγίου Νικολάου σε μεταβυζαντινές εκκλησίες του Πηλίου
19.00 – 19.15 Γρηγόρης Καρταπάνης, εμπειροτέχνης ναυπηγός-ερευνητής
Θέμα: Σύντομη αναφορά στο λαϊκό ζωγράφο του Βόλου Νικόλαο Χριστόπουλο
19.15 – 19.30Κωνσταντίνος Δαμιανίδης, Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής, Αρχιτέκτονας
Θέμα: Ελλάδα 2019: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε ότι οι ψαράδες που αιτούνται την καταστροφή των σκαφών τους για να εισπράξουν την επιδότηση, είναι αυτοί που θα κρίνουν αν τα σκάφη τους θα διατηρηθούν λόγω της μοναδικής πολιτιστικής τους αξίας!
19.30 – 19.45 Αικατερίνη Μπίχτα, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Νεότερων Κινητών Μνημείων της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Θέμα: Δράσεις για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής και την προστασία των υλικών τεκμηρίων της
19.45 – 20.00 Νικόλαος Καβαλιέρος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών
Θέμα: «12.500 θύματα καταγγέλλουν τον δολοφόνο τους»
20.00 – 20.15 Ερωτήσεις – Συζήτηση
Μετά το πέρας της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ξενάγηση στην έκθεση «Τα καΐκια που πληγώναμε» από την επιμελήτρια Φαίη Τζανετουλάκου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ