Eκστρατεία για το ντοκιμαντέρ με το υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης»
2018-12-23 23:17:01
Χρηματοδότηση μέσω internet και πιο συγκεκριμένα με την crowdfunding πλατφόρμα «Indiegogo» αναζητά η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής «Team Faos», δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Υ1: Στη σιωπή του βυθού», το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του υποβρυχίου «Λάμπρος Κατσώνης».
Ήταν ένα από τα έξι υποβρύχια του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ναυπηγήθηκε στη Γαλλία και παραδόθηκε στην Ελλάδα το 1928, φέροντας τον διακριτικό κωδικό «Υ1». Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου πραγματοποίησε τέσσερις περιπολίες, ενώ τέλη Δεκεμβρίου 1940 βύθισε ένα ατμόπλοιο των Ιταλών πλησίον των γιουγκοσλαβικών ακτών. Έπειτα από την είσοδο των Γερμανών στη χώρα μας τον Απρίλιο του 1941, το πλήρωμα του υποβρυχίου ακολούθησε τον υπόλοιπο ελληνικό στόλο στην Αίγυπτο, όπου βυθίστηκε στο λιμάνι του Πορτ Σάιντ, λόγω λανθασμένων χειρισμών κατά την αποπεράτωση του δεξαμενισμού του. Ανελκύστηκε και επισκευάστηκε και με νέο κυβερνήτη τον Βασίλη Λάσκο, άρχισε περιπολίες στα νερά του Αιγαίου. Το «Κατσώνης» βυθίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 από το γερμανικό ανθυποβρυχιακό UJ-2010, που εμβόλισε το υποβρύχιο βόρεια της νήσου Σκιάθου. Αρχικά εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2016, σε βάθος 170 μέτρα από το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό πλοίο «Ναυτίλος» που εκτελούσε σχετική επιχείρηση βόρεια της Σκιάθου.
Δύο συγγενείς – «κλειδιά», συμπεριλαμβανομένης της δημοσιογράφου Μπήλιως Τσουκαλά, κόρης του ύπαρχου Ηλία Τσουκαλά, συμφώνησαν να συμπράξουν ως πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ, καθώς η κάμερα ακολουθούσε τη διαδρομή που έκαναν τα ηρωικά μέλη του πληρώματος του Υ1 πριν 75 χρόνια. Έτσι, εκτός από τις μοναδικές εικόνες του ναυαγίου, θα αναδειχθεί και η σχετικά άγνωστη ιστορία του ηρωικού πληρώματος του «Κατσώνης», που στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 αρνήθηκε να παραδοθεί στους Γερμανούς και ρίχτηκε σε μία επική, απέλπιδα ναυμαχία ενάντια σε ένα πάνοπλο ανθυποβρυχιακό: 32 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του υποβρυχίου έχασαν τη ζωή τους, 17 αιχμαλωτίστηκαν. Ο ναύκληρος Αντώνης Αντωνίου, o υπαξιωματικός Αναστάσιος Τσίγκρος και ο ύπαρχος Ηλίας Τσουκαλάς κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας προς το Πήλιο και τη Σκιάθο.
Τον περασμένο Μάιο, η «Team Faos» κατάφερε να καταγράψει για πρώτη φορά στην κάμερα το ναυάγιο του υποβρυχίου, βορειοδυτικά της Σκιάθου και σε βάθος 253 μέτρων, με την πολύτιμη συμβολή της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού. Για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν ρομποτικά τηλεκατευθυνόμενα οχήματα (ROV) με κάμερες και φώτα, ώστε να καταστεί δυνατή η κινηματογράφηση στο απόλυτο σκοτάδι του βυθού.
H «Team Faos» έχει ολοκληρώσει το 90% των γυρισμάτων με ίδιους πόρους, έχοντας χρησιμοποιήσει, πέραν του εξειδικευμένου υποβρύχιου εξοπλισμού, δύο κινηματογραφικά συνεργεία, ξεχωριστή κάμερα για το «making of», καθώς και drone για εναέριες λήψεις. Μέσω του «Indiegogo» θα αναζητηθεί το απολύτως απαραίτητο ποσό για την ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, που ανέρχεται στο ποσό των 36.000 €. Σύμφωνα δε με την εταιρεία παραγωγής, έτσι θα χρηματοδοτηθεί το μοντάζ και οι υπόλοιπες εργασίες αποπεράτωσης του ντοκιμαντέρ (post-production), συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού 3D animation της ναυμαχίας με πιστά ψηφιακά μοντέλα του «Κατσώνης» και της γερμανικής κορβέτας. Σε παραπάνω ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται καμία αμοιβή για τους βασικούς συντελεστές, παρά μόνο για εξωτερικούς συνεργάτες (μοντέρ, animator, sound design κλπ.). Η εκστρατεία, που ξεκίνησε πολύ δυναμικά, θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Στόχος της «Team Faos «είναι το «Υ1: Στη σιωπή του βυθού» να κάνει πρεμιέρα εντός του 2019.
φωτό: Το κουφάρι του «Λάμπρος Κατσώνης» (Πηγή: Team Faos)
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ