Στο Δικαστικό Συμβούλιο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής για την τραγωδία των Τεμπών
2025-07-22 18:38:47
Σε κλίμα έντασης –και με την κυβέρνηση απομονωμένη– ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
Σε σύνολο 164 βουλευτών που μετείχαν στην ψηφοφορία, 157 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της κυβερνητικής πρότασης, 6 ψήφισαν κατά, ενώ καταγράφθηκε και 1 άκυρο ψηφοδέλτιο.
Λίγο νωρίτερα, σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αποχωρήσει από την διαδικασία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «ξέπλυμα» ευθυνών του Κώστα Καραμανλή. Διαδοχικά αποχώρησαν μετά τις ομιλίες των αρχηγών τους, η Ελληνική Λύση, η Νίκη, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και, τέλος, το ΠΑΣΟΚ. Ελάχιστοι, όμως, ήταν και οι βουλευτές της ΝΔ που παρέμειναν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.
Το αδίκημα
Οι κατηγορίες που -σύμφωνα με την πρόταση της Προανακριτικής– καλείται να εξετάσει το Δικαστικό Συμβούλιο είναι αν ο πρώην υπουργός Μεταφορών φρόντισε «να καθορίσει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων». Επίσης, αν μερίμνησε «για τη διασφάλιση διάθεσης προς τον ΟΣΕ των δημόσιων πόρων που ήταν απαραίτητοι για τη συντήρηση, επισκευή, επέκταση και ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου».
Πρόκειται για νομικού χαρακτήρα ερωτήματα που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, όχι απλά απέχουν από τις ευθύνες που είχε ο Κώστας Καρμανλής, αλλά είναι και εύκολο να «απαντηθούν» από την πλευρά του πρώην υπουργού Μεταφορών.
Υπενθυμίζεται πως, οι προτάσεις που αντιπαρέβαλαν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης ήταν η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών κακουργηματικού χαρακτήρα για τον Κώστα Καραμανλή. Με έμφαση στην παράβαση του άρθρου 292 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με την διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς. Εκτιμώντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών γνώριζε για την κατάσταση του σιδηροδρόμου δίχως να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή σοβαρού ατυχήματος ή δυστυχήματος.
Επίσης, η αντιπολίτευση απαίτησε η προανακριτική έρευνα για τον Κώστα Καραμανλή να γίνει στο πλαίσιο της προανακριτικής και όχι σε Δικαστικό Συμβούλιο. Τονίζοντας την ανάγκη κλήσης συγκεκριμένων μαρτύρων, ακόμη και του πρωθυπουργού, όπως και την πιθανή κατ’ αντιπαράσταση εξέταση μαρτύρων.
Θερμό επεισόδιο» με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
Την παράσταση έκλεψε στη Βουλή το θερμό επεισόδιο που είχε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη.
Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπέλυσε επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντάς τον ως «κατ’ ευφημισμό κύριο», προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Λαμπρούλη. Ο κ. Λαμπρούλης παρενέβη από το έδρανο της Προεδρίας, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν είναι θεμιτό να γίνεται τέτοια αναφορά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως πολιτικών διαφωνιών.
Η παρέμβασή του άναψε τα αίματα, με την κα. Κωνσταντοπούλου να ζητά το λόγο επί προσωπικού, επικαλούμενη την αναφορά του κ. Λαμπρούλη στο κόμμα της και επιμένοντας πως «εμείς έχουμε μείνει στην αίθουσα, το δικό σας κόμμα αποχώρησε».Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε γρήγορα, με αλλεπάλληλες διακοπές και ανταλλαγές σε υψηλούς τόνους. Ο κ. Λαμπρούλης ζητούσε από την κα. Κωνσταντοπούλου να αιτιολογήσει το αίτημα για προσωπικό ζήτημα, εκείνη ωστόσο επαναλάμβανε τη φράση «επί προσωπικού», χωρίς να προχωρά σε αιτιολόγηση, ενώ διαμαρτυρόταν για το ύφος του προεδρεύοντος λέγοντας: «Τι ύφος είναι αυτό κύριε Λαμπρούλη; Σταματήστε να μιλάτε για ένα λεπτό».
Τη στήριξή του στον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Λαμπρούλη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και δήλωσε ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης θα πάνε «για τα περαιτέρω στην Επιτροπή Δεοντολογίας».
Μετά την ένταση, η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά επέλεξε να κλείσει τη δική της ομιλία στη βουλή… τραγουδώντας: «Στη δική μου δουλειά η αλήθεια και η ειλικρίνεια είναι το παν αλλιώς πας σπίτι σου. Αν δεν είσαι αληθινός δεν στέκεσαι πουθενά. Δεν συνομιλείς με το κοινό. Θα ήθελα λοιπόν να σας πω ότι δεν θα μπορούσε να είναι ο κάθε ένας μέσα στο τρένο. Η ελίτ δεν θα μπορούσε να είναι στο τρένο. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές που είναι εξαρτήματα της μηχανής ήταν στο τρένο. Υπάρχει ένα ωραίο τραγούδι που τοπ λέει ο λαός μέσω της κυρίας Ελένης Βιτάλη και θα μου επιτρέψετε να σας το τραγουδήσω. Επειδή είναι παράσταση όλο αυτό και πέφτει η αυλαία θα μου επιτρέψετε να σας το τραγουδήσω» είπε.
Ανδρουλάκης: “Σήμερα ψηφίζετε την αθώωση του Καραμανλή”
Όπως τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης «η αποχώρηση για το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη επιλογή ηθικής και αξιοπρέπειας και αυτή είναι η επιλογή της παράταξής μας». Αυτά αφού πρώτα απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία τόνισε πως «ουσιαστικά σήμερα ψηφίζετε την αθώωση του Κ.Καραμανλή» μέσω ενός «κατασκευασμένου αθωωτικού κατηγορητηρίου».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην Προανακριτική Επιτροπή που οδήγησε στο συγκεκριμένο πόρισμα παραπομπής του πρώην υπουργού Μεταφορών για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που βαθμονομείται ως πλημμέλημα. Μίλησε για «αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις» αναρωτώμενος «πότε ξανάγινε τέτοιου τύπου προανακριτική; Τι σχέση έχει με τις επιταγές του συντάγματος αυτή η διαδικασία που ακολουθήσατε; Θα μείνετε εδώ μόνοι με τα ψέματά σας». Επισήμανε ότι «παρακάμφθηκε η νόμιμη διαδικασία, αναπαράγετε το μοντέλο Τριαντόπουλου χωρίς έρευνα να κλείσει η υπόθεση εκ των προτέρων».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε συνολικά στην κυβερνητική τακτική διαχείρισης του δυστύχηματος των Τεμπών επιρρίπτοντας ευθύνες προσωπικές στον πρωθυπουργό. Όπως ανέφερε: «Κυνικά επενδύετε στην κόπωση της κοινής γνώμης» σκεπτόμενοι πως «θα περάσει ο καιρός, θα ‘ρθει η ΔΕΘ θα ρίξουμε το υπερ-πλεόνασμα κι όλα καλά».
Επισήμανε ότι «θέλετε πολίτες χωρίς αντανακλαστικά, κοινωνία ταλαιπωρημένη, ανισότητες υψηλές» τονίζοντας όμως ότι «το σπιράλ της φθοράς και της παρακμής δεν θα καταφέρετε να το προσπεράσετε» αφού «ο κόσμος καταλαβαίνει τι γίνεται στην Βουλή: Το λέτε: Έχουμε πάνω από 151 δεν μας ελέγχει κανείς».
Θύμισε επίσης την στάση της ΝΔ στην υπόθεση της Σύμβασης 717 λέγοντας πως «ήρθε το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας» σχετικά με τις ευθύνες για την μην εγκατάσταση συστήματος τηλεδιοίκησης και «χειροκροτήσατε τον κ.Καραμανλή και τον αθωώσατε».
Στη συνέχεια – είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης – «έρχεται το πόρισμα Μπακαϊμη και κατασκευάζετε κατηγορία: Παραπομπή για τον Καραμανλή όχι για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων αλλά για οικονομική ζημιά στον ΟΣΕ». Δηλαδή -συμπέρανε- «ό,τι κι αν λέει η δικογραφία εσείς έχετε έναν στόχο: Αθώωση η παραγραφή». Τόνισε αναφορικά με όσα προβλέπει το πόρισμα της προανακριτικής για παραπομπή του Κ.Καραμανλή πως «η κατηγορία είναι κομμένη και ραμμένη για να οδηγηθεί ο κ.Καραμανλής σε αθώωση». Υιοθετείτε, είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «το μοντέλο του διακοσμητικού υπουργού: Υπουργός ήτανε, δεν έχει ευθύνη. Ευθύνη έχουν οι αποκάτω».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αντισυνταγματική και μη αποδεκτή την όλη διαδικασία επισημαίνοντας ότι συνιστά συγκάλυψη των ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως επισήμανε ο Σωκράτης Φάμελλος «το σχέδιο της συγκάλυψης οργανώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, από την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και σήμερα «μας καλείτε σε μία στημένη συνεδρίαση της Βουλής που ακολουθεί μια στημένη προανακριτική επιτροπή» επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση έχει στήσει κοινοβουλευτικές διαδικασίες».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις διαδικασίες της Προανακριτικής Επιτροπής που προηγήθηκε αναρωτώμενος: «Νοείται προκαταρκτική επιτροπή χωρίς μάρτυρες; Νοείται προκαταρκτική χωρίς δικογραφία;» τονίζοντας πως «προσπαθείτε με κάθε τρόπο να μην γίνει έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα» και «όλα αυτά γίνονται για να μείνει αλώβητος ο κ.Μητσοτάκης». Στην βάση αυτή σημείωσε ότι «η σημερινή συνεδρίαση είναι προσβολή στην μνήμη των θυμάτων».
Ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «αυτή η διαδικασία πρέπει να σταματήσει και να μην ολοκληρωθεί με αυτό το κατάπτυστο αίτημα που έχετε θέσει για τον κ.Καραμανλη». Επίσης, απευθύνθηκε στην κυβερνητική πλειοψηφία λέγοντας πως «το μείζον ερώτημα είναι το τι θα κάνουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Αν έχετε το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να τοποθετηθείτε απέναντι στην δημοκρατία και τον όρκο σας». Πρόσθεσε πως «κουβαλάμε σήμερα το βάρος των ελλήνων που ήταν έξω στους δρόμους και διεκδίκησαν οξυγόνο και διεκδίκησαν δίκιο» και έτσι «θα μεταφέρω σε εσάς που θα ψηφίσετε το ηθικό βάρος της απόφασης που θα πάρετε σήμερα». Ρωτώντας αν «θα συναινέσετε σε μία αντισυνταγματική και παράνομη πράξη;» κι επισημαίνοντας πως «πάτε να κουκουλώσετε ένα έγκλημα με μια παράβαση καθήκοντος».
Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το κακοστημένο θέατρο συγκάλυψης
«Σήμερα η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ ολοκληρώνει το κακοστημένο θέατρο της συγκάλυψης που έστησε, το δεύτερο μετά από αυτό για τον Τριαντόπουλο και καθώς φαίνεται ακολουθούν και άλλα» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στη Βουλή, για την ενδεχόμενη τέλεση από τον, πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ προ μηνός κατέθεσε ολοκληρωμένο σκεπτικό με βάση τη δικογραφία που ήλθε στη Βουλή και το οποίο κατέληγε «στην ανάγκη να διερευνηθούν συγκεκριμένες κακουργηματικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών, τους υφυπουργούς τους και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ως επικεφαλή της κυβέρνησης».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «εξακολουθούν να έχουν ευθύνες επειδή υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την “απελευθέρωση” των σιδηροδρομικών μεταφορών και την επιχειρηματική τους λειτουργία, για τον τεμαχισμό του ΟΣΕ, την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έφεραν τον σιδηρόδρομο στο γνωστό χάλι που οδήγησε και στο έγκλημα των Τεμπών».
Προσέθεσε ότι εξακολουθούν να έχουν ευθύνες γιατί «αγνοούσαν τις δεκάδες προειδοποιήσεις, τα εξώδικα και τα αιτήματα των σιδηροδρομικών στις απεργίες τους και τις δραματικές εκκλήσεις τους για τη λήψη μέτρων ασφαλείας» και «επειδή έβλεπαν τα δυστυχήματα που συνέβαιναν και δεν έπαιρναν μέτρα. Αντίθετα συνέχιζαν να επιτρέπουν τη λειτουργία τού σιδηροδρομικού δικτύου επιβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα σε αυτό το σύστημα με αυτές τις κυβερνήσεις δεν είναι η ασφάλεια, οι γρήγορες και φθηνές μεταφορές για τον λαό, αλλά μόνο το κέρδος».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι «το χάλι στον σιδηρόδρομο συνεχίζεται, όπως και η απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης να μεταθέτει τις ευθύνες της πότε σε ένα σταθμάρχη, πότε σε ένα μηχανοδηγό και πότε σε ένα δήμαρχο όπως έκανε ο θρασύτατος κ. Κυρανάκης σχετικά με το ατύχημα στην Πάτρα, το δεύτερο στην ίδια ισόπεδη διάβαση μέσα σε λίγους μήνες».