Fashion meets travel: Τι φοράμε στα ελληνικά νησιά
2025-06-12 10:40:46
Βροχή τον τελευταίο καιρό τα Tik Tok με τις Αμερικανίδες “who are packing for Europe”, λες και η Ευρώπη είναι ένας ενιαίος προορισμός κι αυτά που βάζεις στη βαλίτσα σου για Κυκλάδες θα σε βολέψουν και στην Κοπεγχάγη ή το Λονδίνο.
Ξέρει όμως η Ελληνίδα τι ακριβώς χρειάζονται τα ελληνικά νησιά - έχει ζήσει παγωνιά πλοίου, έχει ζήσει αέρα στην Τήνο, έχει ζήσει περπάτημα μέχρι το Σεϊτάν λιμάνι και ηλιοθεραπεία δίπλα σε κατσίκες - και είναι πλέον προετοιμασμένη για τα πάντα, χωρίς φυσικά να διακινδυνεύει το στυλ της.
Αν εσύ δεν έχεις αποκτήσει ακόμα την ανάλογη εμπειρία, ετοιμάσου να μάθεις τι φοράμε στα ελληνικά νησιά, από τις Σποράδες ως την Κρήτη κι από τα Επτάνησα ως τα Δωδεκάνησα!
1. Η αισθητική της ανεμελιάς
Αν βλέπεις το ελληνικό καλοκαίρι ως boho φαντασίωση με φορέματα που ανεμίζουν στο γλυκό αεράκι όσο ο ήλιος δύει στον ορίζοντα, εντάξει, δεν πέφτεις και πολύ μακριά είναι η αλήθεια. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα έτσι - κι όσοι έχουν κατέβει ή, ακόμα χειρότερα, ανέβει τα σκαλιά για Πόρτο Κατσίκι, ξέρουν ότι ο ιδρώτας και η κούραση μπορούν να λυγίσουν ακόμα και τον πιο γυμνασμένο.
Τι χρειάζεσαι, λοιπόν, οπωσδήποτε, εκτός από αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου; Μερικά crop top γυναικεία και σορτσάκια, αέρινα φορέματα αλλά και παπούτσια με καλή στήριξη, όχι σαγιονάρα που θα σου μείνει στο χέρι όσο σκαρφαλώνεις στα βράχια. Και το πιο σημαντικό; Χρειάζεσαι καλοκαιρινά ρούχα που μπορούν να φορεθούν τόσο στην παραλία όσο και στο ταβερνάκι που πίνετε τα μεσημερινάκια ουζάκια σας ή το απόγευμα που απολαμβάνετε ένα κοκτέιλ στο beach bar.
Καλά τα stories και οι φωτογραφίες και οι πόζες με θέα το απέραντο γαλάζιο, αλλά σαν την άνεση δεν έχει - μην τη διαπραγματεύεσαι.
2. Η τέχνη του layering
Αν έχεις ταξιδέψει έστω και μία φορά με καράβι ή αν έχεις πάει Μύκονο για τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, ξέρεις τι πάει να πει πραγματικό κρύο πιο πολύ κι από κάποιον που μένει Νευροκόπι.
Αυτές οι πολικές θερμοκρασίες φυσικά δεν διαρκούν για πάντα. Γιατί μετά το καθημερινό σου μπανάκι, εκεί που γυρίζεις στο δωμάτιο για να κάνεις ντουζάκι και να ετοιμαστείς (ομολογουμένως, μία από τις καλύτερες στιγμές των διακοπών, ειδικά με τις φίλες σου), ξέρεις πως η θερμοκρασία έχει ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου και το air condition είναι μονόδρομος.
Τι καταλαβαίνουμε από όλα αυτά; Ο μόνος τρόπος να επιβιώσεις τα μελτέμια και τα σκαμπανεβάσματα της θερμοκρασίας στα ελληνικά νησιά είναι το layering. Χρειάζεσαι εσάρπες, ελαφριά πανωφόρια όπως ένα τζιν μπουφάν, λινά πουκάμισα (που δείχνουν τέλεια ακόμα και πάνω από το μαγιό σου), αλλά και κανένα πουλοβεράκι - δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστεί, γι’ αυτό μην τσιγκουνευτείς τον χώρο που θα πιάσει στη βαλίτσα σου.
3. Η αξία του less is more
Όσες φορές κι αν ετοιμάσεις βαλίτσα για τα νησιά, πάντα κάτι θα ξεχάσεις ή, το πιθανότερο, θα πάρεις δέκα πράγματα παραπάνω που δεν θα φορέσεις ποτέ. Γιατί, αλήθεια, πίστεψες πως θα χρειαστείς τέσσερα διαφορετικά ζευγάρια πέδιλα για πέντε μέρες στην Αμοργό;
Η αλήθεια είναι πως στα ελληνικά νησιά το στυλ δεν βρίσκεται στην ποικιλία, αλλά στην ευελιξία: ένα μακρύ παρεό γίνεται φόρεμα, μια πουκαμίσα γίνεται καφτάνι, ένα ζευγάρι δερμάτινα σανδάλια σε πάει από το beach bar στο σκάφος κι από το ταβερνάκι στο club με την ίδια ευκολία.
Επένδυσε σε ρούχα που “δουλεύουν υπερωρίες” κι ας έχουν λιγότερο glamour. Γιατί το πραγματικό chic δεν είναι να κουβαλάς όλη σου τη ντουλάπα σε μια βαλίτσα, αλλά να δείχνεις αβίαστα καλοντυμένη με τα μισά.
Σε τελική ανάλυση, δεν έχεις ανάγκη να ντυθείς για να εντυπωσιάσεις στο Instagram. Θέλεις να διασκεδάσεις, να χορέψεις ξυπόλυτη σε ένα πανηγύρι, να βουτήξεις ψωμί στη χωριάτικη, να μείνεις με τα αλάτια στα μαλλιά για όσες πιο πολλές ώρες μπορείς. Κι αυτό δεν το πετυχαίνεις με επίσημες εμφανίσεις και καλοστημένες φωτογραφίες, αλλά με το να είσαι εκεί, παρούσα, απολαμβάνοντας την κάθε στιγμή, ό,τι κι αν φοράς.