SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΛΕΝΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ : «Οι άνθρωποι στη Σκιάθο έχουν το γονίδιο του Παπαδιαμάντη μέσα τους και πρέπει να παραμείνουν όπως είναι»

Το ντοκυμαντέρ για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τίτλο: «Εγώ ασχολούμαι με το Ωραίον!» παρουσιάζεται στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Μπούρτζι, το Σάββατο 4 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα 2025-01-02 23:12:28
ΛΕΝΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ : «Οι άνθρωποι στη Σκιάθο έχουν το γονίδιο του Παπαδιαμάντη μέσα τους και πρέπει να παραμείνουν όπως είναι»

«Με τον Παπαδιαμάντη αισθάνομαι οικειότητα, σαν να είναι ένας δικός μου άνθρωπος!». Με αυτή την φράση αναφέρεται μιλώντας στο Skiathoslife στην σχέση που έχει σφυρηλατήσει εδώ και πολλά χρόνια με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη η σκηνοθέτης κ. Λένα Βουδούρη, το ντοκιμαντέρ της οποίας με τίτλο: «Εγώ ασχολούμαι με το Ωραίον!» θα παρουσιαστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Μπούρτζι, το Σάββατο 4 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα. Το ντοκιμαντέρ αυτό γυρίστηκε το 2011 με αφορμή την επέτειο θανάτου του Παπαδιαμάντη(3 Ιανουαρίου 1911) και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο» των Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλου, δύο σπουδαιών μορφών της ελληνικής τηλεόρασης.

 

 

Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε στιγμές από τον βίο του κορυφαίου αυτού λογοτέχνη τόσο στην Αθήνα όσο και την Σκιάθο: Από μία ολονυχτία στη μνήμη του στο εκκλησάκι του Άγιου Ελισαίου-στο Μοναστηράκι- όπου συχνά πήγαινε και έψελνε, μέχρι το έρημο κάστρο της Σκιάθου. Σε αυτή την περιπλάνηση ο Παπαδιαμάντης ανταμώνει με διάφορους ανθρώπους, οι οποίοι συνδέονται μαζί του είτε ως απόγονοι των ηρώων του, είτε ως μελετητές του, είτε ως φύλακες της κληρονομιάς του στην Σκιάθο. Τον Παπαδιαμάντη ενσαρκώνει ο ηθοποιός Ντίνος Μακρής.

«Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από την απάντηση που έδωσε ο Παπαδιαμάντης, όταν ρωτήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με ποιανού το μέρος είναι στην διαμάχη μεταξύ δημοτικιστών και καθαρευουσιάνων: ``Εγώ ασχολούμαι με το Ωραίον!``, είπε αυτός εννοώντας ότι βρίσκει το ωραίο παντού. Και στην δημοτική και στην καθαρεύουσα, αλλά και στην ντοπιολαλιά της Σκιάθου» σημειώνει η κ.Βουδούρη στο Skiathoslife και συμπληρώνει: «Με αυτό τον τρόπο εξέφραζε την άποψη του για την διαχρονική ομορφιά. Είτε είναι η ομορφιά του Θεού, είτε του ανθρώπου είτε της Φύσης. Η φράση αυτή εκφράζει απολύτως τον Παπαδιαμάντη και για αυτό την επέλεξα ως τίτλο, επειδή άρεσε και σε εμένα. Ο Παπαδιαμάντης ασχολήθηκε με το να υμνήσει την ομορφιά και όχι για το πώς π.χ θα κέρδιζε πολλά χρήματα και πώς θα γινόταν διάσημος. Ήταν ερωτευμένος με την ζωή και την ομορφιά την έβρισκε σε όλα τα αντικείμενα. Όταν ξεκίνησα τα γυρίσματα του ντοκυμαντέρ ήταν η εποχή που περνούσαμε μια μεγάλη αναστάτωση ως χώρα με τα Μνημόνια και σκέφθηκα να τον ρωτήσω: ``Τι λέτε εσείς κ.Παπαδιαμάντη για όλα αυτά;`` Και εκείνος μου απάντησε με την ατάκα: ``Εγώ ασχολούμαι με το Ωραίον!``. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα το γύρισμα του ντοκιμαντέρ. Σαν να είμαι φίλος με τον Παπαδιαμάντη και κάνουμε έναν διάλογο» υπογραμμίζει η κ. Βουδούρη.

 

Ο Παπαδιαμάντης συνέβαλε με το έργο του στο να μας δείξει τι σημαίνει να είναι κάποιος πραγματικά χριστιανός υπενθυμίζει η κ. Βουδούρη, αφού στα κείμενά του παρατηρούμε ότι ακόμη και ο άνθρωπος που είναι κακός, δολοφόνος κ.α έχει την δυνατότητα να βλέπει μέσα από ένα χριστιανικό φως. Και ως παράδειγμα αναφέρει την ``Φόνισσα``, όπου το βιβλίο τελειώνει με την εξής φράση που αναφέρεται στην Φραγκογιαννού: «Πέθανε μεταξύ θείας και ανθρώπινης δικαιοσύνης». Ο Παπαδιαμάντης φωτίζει όλα όσα συμβαίνουν μέσα στην κοινωνία της εποχής του με αγάπη, ομορφιά και ελπίδα: «Είχα αποκτήσει οικειότητα με το περιβάλλον και τους ανθρώπους της Σκιάθου, αφού στα γυρίσματα αυτού του ντοκιμαντέρ ξαναβρήκα τους ίδιους ανθρώπους» τονίζει η κ.Βουδούρη καθώς ξετυλίγει τις αναμνήσεις της από εκείνη την περίοδο: «Δεν αντιμετώπισα καμιά δυσκολία, επειδή δεν ήταν τουριστική περίοδο και επικρατούσε ηρεμία στο νησί. Ο Παπαδιαμάντης στις σελίδες των έργων του περιέγραψε και διέσωσε τους ανθρώπινους χαρακτήρες μιας ολόκληρης κοινωνίας. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες των σημερινών Σκιαθιτών αποτυπώνονται στις ιστορίες του. Γνώρισα ανθρώπους στη Σκιάθο που οι πρόγονοί τους εμφανίζονται στα διηγήματά του. Αυτό είναι εκπληκτικό!»

 

Η κ.Βουδούρη ξεκίνησε να μελετά συστηματικά το έργο του Παπαδιαμάντη ήδη από τα σχολικά της χρόνια, ενώ αναγνωρίζει ως μεγάλο της δάσκαλο στον τομέα αυτό τον φιλόλογο Κώστα Γανωτή που την βοήθησε να γνωρίσει με πληρότητα το πνεύμα του «παππού - Αλέξανδρου». Σε επίπεδο κινηματογραφικής παραγωγής η κ.Βουδούρη γύρισε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 μια ταινία βασισμένη σε τέσσερα διηγήματα του Σκιαθίτη λογοτέχνη που είχε τίτλο: ``Γωνιά του Παραδείσου``. Τα γυρίσματα έγιναν στην Σκιάθο, ενώ ακόμη και σήμερα η ίδια αναγνωρίζει με συγκινητικά λόγια το πόσο σημαντική βοήθεια έλαβε τότε από τους ντόπιους: «Η Σκιάθος έχει πολύ ωραίους ανθρώπους. Άνοιξαν τα σπίτια τους και μας πρόσφεραν φιλοξενία. Μας δάνεισαν τις παραδοσιακές στολές τους για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Οι άνθρωποι στη Σκιάθο έχουν το γονίδιο του Παπαδιαμάντη μέσα τους και πρέπει να παραμείνουν όπως είναι. Είναι παπαδιαμαντικοί τύποι. Δεν πρέπει να τους καταστρέψει η ευμάρεια και ο τουρισμός. Το νησί και οι κάτοικοί του έχουν μια ιερότητα και αυτή πρέπει να διαφυλαχθεί!» καταλήγει η κ. Βουδούρη.