Το ιστορικό ενός Συλλόγου: H ιστορική διαδρομή του Συλλόγου “ Oι Δύο Αλέξανδροι”. Ένας ιστορικός σύλλογος, με διαδρομή μισού αιώνα | γράφει η Κατερίνα Κουρκούμπα - Δελακουβία
2024-11-17 09:26:35Ήταν η αγάπη για τον τόπο τους και η αγωνία για το φυσικό περιβάλλον της Σκιάθου και τις ομορφιές της που κινδύνευαν, που ώθησε τους ευαίσθητους νέους της Σκιάθου να δραστηριοποιηθούν, σε καιρούς δύσκολους, να φτιάξουν τον Σύλλογο “Οι Δύο Αλέξανδροι”, το μακρινό 1973. Ο Σύλλογος ήταν “τέκνο της ανάγκης”, προκειμένου να αποτραπούν τα σχέδια της Χούντας για την τουριστική “ανάπτυξη” των Κουκουναριών, που θα επιδρούσε δραστικά σε βάρος του δάσους και της λίμνης: μεγάλες τουριστικές μονάδες (συνολικών 2500 κλινών), με όλες τις υποδομές που θα εξασφάλιζαν ακριβό τουρισμό, εκβάθυνση της λίμνης για κατασκευή Μαρίνας χωρητικότητας 250 σκαφών αναψυχής, κλπ). Για την ίδρυση του Συλλόγου υπήρξε κινητοποίηση με τη συγκέντρωση 2200 υπογραφών. Τα σχέδια τελικά αποτράπηκαν. Πρώτος πρόεδρος ο Γιάννης Πρεβεζάνος. Στη συνέχεια ο Απόστολος Βλαχονάτσιος και ο Γιάννης Τσώμος.
Έρχεται η Μεταπολίτευση, εποχή με έντονο το ενδιαφέρον για τα Κοινά. Ο Σύλλογος είναι μαζικός, με εκατοντάδες μέλη. Διαθέτει γραφεία που σχεδόν καθημερινά είναι γεμάτα από κόσμο.
Το 1983, τροποποιείται το καταστατικό του και η δραστηριότητα του Συλλόγου γίνεται κυρίως πολιτιστική. Ομιλίες, προβολή κινηματογραφικών ταινιών επιπέδου, λειτουργία βιβλιοθήκης με εκατοντάδες βιβλία, έκδοση εφημερίδας, οργάνωση χορωδίας, με μαέστρο τον Απόστολο Βλαχονάτσιο, θεατρικές παραστάσεις με έργα υψηλού επιπέδου, ως και αρχαίο δράμα. Τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Σύλλογος αδρανοποιήθηκε, θύμα της γενικότερης κοινωνικής παθητικοποίησης.
Το 2010 ο Σύλλογος ενεργοποιείται ξανά. Τροποποιείται το καταστατικό του για να προσαρμοσθεί στις σύγχρονες συνθήκες, διατηρώντας όμως ακέραιο τον δημοκρατικό του χαρακτήρα. Πήρε τον χαρακτηρισμό “Πολιτιστικός” και ”Περιβαλλοντικός” και η δραστηριότητά του κινήθηκε στους άξονες της κοινωνικής προσφοράς, της συμβολής στον πολιτισμό και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Πρόεδρος η Κατερίνα Κουρκούμπα – Δελακουβία και ο Γιάννης Τσώμος τη διετία 2015 -16.
Πιο αναλυτικά:
- Οργανώνει ομιλίες για θέματα υγείας, διημερίδα για «τις Λίμνες και τους Υδροβιότοπους της Σκιάθου», διημερίδα για τη Μεσογειακή Διατροφή με έμφαση στην Τοπική Κουζίνα, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, αλλά και επαγγελματιών εστίασης. Όταν οι κάτοικοι της Σκιάθου είχαν παγώσει και αναστατωθεί με την αποκάλυψη ότι το νερό μας εμπεριέχει υδράργυρο, ο Σύλλογος ήταν ο φορέας που κάλεσε κορυφαίο ειδικό επιστήμονα να μιλήσει στους κατοίκους και να τους συμβουλέψει τί να κάνουν.
- Οργανώνει για τους αλλοδαπούς κατοίκους της Σκιάθου, μαθήματα ελληνομάθειας από φιλολόγους.
- Καταρτίζει κατάσταση με τα επικίνδυνα σημεία στην οδική κυκλοφορία του νησιού (με ιδιαίτερη έμφαση στον σημερινό κόμβο της Ακρόπολης, που τότε δεν υπήρχε), που την καταθέτει στις Τοπικές Αρχές, με το αίτημα της λήψης μέτρων. Συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας ”Πάνος Μυλωνάς” και οργανώνει μαθήματα ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας στους μαθητές.
- Αγοράζει και παραδίδει στο Κέντρο Υγείας εμβόλια για τα ανασφάλιστα παιδιά, ύστερα από συνεννόηση με τον παιδίατρο.
- Οργανώνει επιστημονική ομιλία για το πείραμα του Cern, από ελληνίδα επιστήμονα που εργάζεται εκεί. Με προβολή βίντεο και απλές εξηγήσεις παρουσιάσθηκε αυτό το εντυπωσιακό επιστημονικό έργο και τα οφέλη του για την ανθρωπότητα.
- Σε συνεργασία με την ΙΓ Αρχαιολογική Υπηρεσία, ανέλαβε τον καθαρισμό και την περιτείχιση της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, για τη διάσωση και την ανάδειξη αυτού του σημαντικού πρωτοβυζαντινού μνημείου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
- Διοργανώνει ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Κεφάλας και του Βασιλιά, με τη δ/ντρια της ΙΓ΄ Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
- Οργανώνει εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής, με συναυλίες στην επέτειο της πυρπόλησης της Σκιάθου από τις δυνάμεις Κατοχής.
- Επί σειρά ετών οργανώνει χαριστικό παζάρι, προσφορές αγαθών σε άπορες οικογένειες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα και προσφορές σχολικών ειδών στην αρχή της σχολικής χρονιάς.
- Προβάλλει την καλλιτεχνική δημιουργία των κατοίκων και οργανώνει Εκθέσεις Ζωγραφικής με καταξιωμένους Σκιαθίτες ζωγράφους, αλλά και λιγότερο γνωστούς. Ιδιαίτερη έκθεση για τους Νίκο Ακρίβο και Απόστολο Καρδέλη. Βραδιά ποιητικής δημιουργίας, όπου πάρα πολλοί Σκιαθίτες είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τα ποιήματά τους. Έκθεση Μοντελισμού με μικροτεχνίες καϊκιών, όπου θαυμάσαμε τα αριστουργήματα της Σκιαθίτικης ναυπηγικής τέχνης.
- Σε ειδικά αφιερώματα προβάλλει την προσωπικότητα και το έργο του Χρήστου Χειμώνα και του Ζήση Οικονόμου, σημαντικών λογίων της Σκιάθου
- Οργανώνει προβολές κινηματογραφικών ταινιών, μουσικές συναυλίες – αφιερώματα στον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι. Φέρνει θεατρικά σχήματα που παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις.
- Οργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων. Εκθέσεις ζωγραφικής κορυφαίων ζωγράφων, του Α. Τάσσου, της Λουκίας Μαγγιώρου, της Ελένης Δαβιλά.
- Συναυλία κλασικής μουσικής με την “ Ορχήστρα των Εγχόρδων της Χάγης”. Ο Έλληνας διευθυντής της Ορχήστρας επέλεξε έργα απλά και δημοφιλή που μάγεψαν το κοινό.
- Παρουσιάσεις βιβλίων.
- Πεζοπορίες σε τοποθεσίες που αναφέρονται στα διηγήματα των Παπαδιαμάντη και Μωραϊτίδη και αναγνώσεις των σχετικών διηγημάτων.
- Αναγνώσεις από φιλολόγους, διηγημάτων του Παπαδιαμάντη κάθε Κυριακή από το Δημοτικό (τότε) ραδιόφωνο, στην επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατό του.
- Οργανώνει θεατρική παράσταση με τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη “Το σπίτι της Κοκώνας” και ”Γουτουπατού”.
- Λογοτεχνική βραδιά με θέμα “Τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Μωραϊτίδη”.
- Διοργανώνει λογοτεχνικό διαγωνισμό και διαγωνισμό Ζωγραφικής σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε τρία διηγήματα του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, με χρηματικά βραβεία και είδη ζωγραφικής αντίστοιχα.
- Συνδιοργανώνει με το Piano Festival συναυλίες κλασικής μουσικής.
- Ιστορική ομιλία για την 25η Μαρτίου, με θέμα “Η συμβολή των Σκιαθιτών στην Ελληνική Επανάσταση. Η μάχη της Σκιάθου”
- Λογοτεχνικές βραδιές με αφιερώματα στον Παπαδιαμάντη, τον Μωραϊτίδη, τον Καβάφη.
Είναι οι κυριότερες δραστηριότητες του Συλλόγου. Το 2020 δεν έγιναν Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς δεν κατατέθηκε ικανός αριθμός υποψηφίων και ο Σύλλογος έμεινε ανενεργός. Αναγκαίο και ευκταίο η λειτουργία του Συλλόγου να συνεχισθεί και να εμπλουτισθεί και με νέες δραστηριότητες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καιρού και του τόπου, σύμφωνα με τους σκοπούς του Συλλόγου.